Acest blog va poate ajuta cu rezultate live, actualizate non-stop din toate campionatele sportive ale lumii. De asemenea, aveti si programul meciurilor din intreaga lume, din hochei, baschet, fotbal, tenis, baseball si rugby.
 
Serivicul de livescore este gratuit si poate fi accesat de oriunde fara costuri ascunse fiind neconditionat! Nu necesita refresh deoarece se actualizaeaza automat la fiecare 20 de secunde iar dvs sunteti anuntat in ce meciuri live s-a marcat recent printr-un avertizor sonor implementat in scriptul de livescore!
 
Astfel, veti fi la curent cu toate rezultatele live si cu tot ce se intampla in toate sporturile practicate acum in intreaga lume. Pentru a accesa sectiunile de rezultate live va rugam sa dati un click pe bannerul de mai jos sau pe unul dintre urmatoarele linkuri, corespunzatoate cu sportul pe care doriti sa il evidentiati: Fotbal , Baschet , Tenis , Hochei , Rugby , Handbal , NFL .
 

Tipseri.com este unul dintre cele mai complete siteuri de pariuri din Romania la ora actuala. Va punem la dispozitie strategii si sisteme profesioniste pentru ca dvs sa aveti un profit cat mai mare.

 
Din experienta conturata in decursul a 2 ani de activitate in lumea pariurilor am reusit sa adunam informatii utile pentru toti pariorii, indiferent de nivelul lor de profesionalism sau de timpul petrecut la casele de pariuri online. Avem atat sfaturi pentru incepatori cat si strategii pentru pariorii avansati. 

Zilnic tipsterii nostri profesionisti va pun la dispozitie biletul zilei, o sursa sigura de castig. Pentru pariorii care vor sa fie la curent cu scorurile din fotbal, tenis sau baschet. Astfel, va oferim rezultate live fotbal, rezultate live tenis, rezultate live baschet, rezultate live rugby, , etc.

Prin simplul fapt ca ne vizitati siteul beneficiati de bonusuri uriase. Casele de pariuri va ofera bonusuri de 100% din sumele depuse numai pentru faptul ca le alegeti ca destinatii de pariuri online.

Va punem la dispozitie cote, clasamente, descrierea handicapului asiatic un ghid special pentru incepatori. sunt descrise elaborat, cu informatii reale si updatate saptamanal. Pariurile sunt o sursa de castig daca sunt tratate cu atentie si seriozitate.

Pentru asta incercam sa va ajutam sa treceti peste emotiile cauzate de un castig sau de o pierdere si sa pariati constant cu aceasi precizie castigatoare.

Forumul site-ului nostru va pune in contact cu comuniattea de pariori romani, despre care trebuie sa stiti ca in plan international conteaza destul de mult Va dorim mult succes in plasarea pariurilor! Puteti vizita site-ul aici!

Tags: rezultate live, cote luni, cote marti, cote miercuri, cote joi, cote vineri, cote sambata, cote duminica, predictii fotbal, predictii , livescore , football livescore , tennis livescore , rezultate in direct , biletul zilei , Pariul Live, Pariul Sigur, Bonusuri, download muzica, download filme, download mp3, muzica, Predictii Fotbal, Predictii, Referate Scolare, Muzica, Pariuri Sportive, Pariuri Online, Case de Pariuri, Pariuri, Biletul Zilei , Predictii Sportive, Biletul Zilei, Clasamente, Pariuri Sportive, Clasamente Fotbal Rezultate Live Fotbal , rezultate live tenis , rezultate live hochei , rezultate live baschet , rezultate live handbal , rezultate live nfl , rezultate live rugby . Biletul zilei , sistemul martingale , planul miza , sfaturile noastre , criteriul kelly .

vineri, 14 august 2009

TAROM scapa de «gaurile negre». Un nou Air Force One pentru presedintele Traian Basescu

inisterul Transporturilor ii pregateste presedintelui Traian Basescu un nou avion prezidential. Una din cele doua aeronave Airbus 310 ale companiei
TAROM, care genereaza pierderi de peste 800.000 de euro pe luna, ar putea deveni Air Force One pentru seful statului. Pe de alta parte, TAROM ar putea pune in aplicare, in acest an, un plan pentru restructurarea sistemului financiar si de reducere de personal cu circa 20%.

Actuala aeronava prezidentiala, de tip Boeing 707, un aparat cu o vechime de peste 30 de ani, ar putea fi inlocuit pana la sfarsitul anului cu una dintre aeronavele Airbus A 310, care apartin companiei TAROM. Surse avizate din Ministerul Transporturilor ne-au declarat ca cele doua aeronave Airbus 310, trase „pe dreapta” de fostul ministru PSD Miron Mitrea, genereaza pierderi de cel putin 10 milioane de euro pe an. „Datoriile generate de cele doua aeronave Airbus 310 nu pot fi acoperite niciodata. Cele doua avioane Airbus 310, aflate in flota TAROM, vor trece in administrarea
Companiei Romane de Aviatie - ROMAVIA, ce organizeaza zborurile oficiale. TAROM nu mai poate administra doua aeronave care genereaza pierderi de cel putin 800.000 de euro pe luna, numai pentru intretinerea la sol. Indiferent pe ce ruta sunt utilizate, cele doua avioane ar genera pierderi foarte mari. In ultima perioada au fost utilizate pentru zboruri charter pe relatia Bucuresti-Tenerife”, ne-au spus sursele citate. In 2007, statul a cheltuit circa 30 milioane de euro pentru reparatia celor doua „gauri negre” ale companiei TAROM, respectiv aeronavele Airbus 310. „Nu reusim sa amortizam nici macar cheltuiala pentru reparatia celor doua aeronave. Si acum se platesc rate pentru reparatiile lor. Cele doua avioane nu pot fi oprite la sol, pentru ca ar ajunge la fier vechi. TAROM nu le poate vinde nici macar cu 30 milioane de euro”, ne-au mai spus sursele citate.

„Aeronava prezidentiala trebuia schimbata de 6 ani“
Fostul director al Directiei Aviatiei Civile din Ministerul Transporturilor, Sorin Stoicescu, ne-a declarat ca statul ar fi trebuit inca de acum sase ani sa transforme cele doua avioane Airbus 310 in aeronave VIP. „Avioanele Airbus 310 au fost oprite de la zbor din anul 2003. De atunci trebuia sa fie schimbata aeronava Boeing 707. Aeronavele Airbus 310 pot fi transformate in avioane prezidentiale, fara nici un fel de costuri
. Una dintre aceste aeronave poate fi transformata in avion «traznet» pentru zboruri prezidentiale. Anumite modificari si upgradari ar transforma aeronavele Airbus 310 in avioane prezidentiale de lung curier, care nu ar mai face nici un fel de escala de la Bucuresti pana la Tokyo, pentru marfa si carburanti. Compania care se ocupa de transformarea aeronavei Airbus 310 in avion prezidential va pune la dispozitie un alt aparat de rezerva pentru zborurile oficiale ale sefului statului”, ne-a mai declarat Sorin Stoicescu. Cele doua Airbusuri A 310 au fost folosite de TAROM pana in 2003 pe cursele lung curier Beijing, New York si Dubai. Aparatele au fost cumparate in 1992, statul platind pentru acestea circa 190 milioane de dolari. Dupa desfiintarea, in 2003, a rutelor lung curier, cele doua aeronave au fost scoase de mai multe ori la licitatie prin intermediul Bursei Romane de Marfuri, insa nu a existat nici un cumparator interesat de acestea.

TAROM va reduce cheltuielile si personalul cu 20%
Confruntata cu scaderea numarului de pasageri si cu dificultati financiare, compania TAROM pregateste un program
de scadere a cheltuielilor cu cel putin 20%. „In perioada urmatoare va fi demarat un plan de restructurari la TAROM. Se are in vedere reducerea cheltuielilor cu 20%. In companie lucreaza aproximativ 2.500 de oameni in prezent. Se vor opera reduceri de salariilor si disponibilizari de personal”, ne-au declarat sursele citate. „Am inteles ca se schimba nomenclatorul meseriilor. Numai la serviciul tehnic al TAROM sunt circa 800 de anagajati. Exista personal excedentar si pe partea de marketing”, ne-au mai precizat surse din interiorul TAROM.

Patriciu: Am putea avea o scădere economică de două cifre

Anualizat vom avea o scădere economică între 7% şi 10% dacă se iau mărurile potrivite, însă am putea avea o scădere de două cifre dacă vom privi in jur hipnotizaţi de cobră, fără a face nimic" a declarat, la The Money Channel, omul de afaceri
liberal Dinu Patriciu.

In continuare bursa de la Bucuresti
, ca si alte piete de capital, va fi subiectul unei volatilitati crescute, si va evolua in forma de "W", fara un sens clar, cu perioade de optimism alternate cu cele de pesimism, crede Patriciu. BVB are insa sansa de a evolua mai bine decat economia, dacă se va transforma în bursă regională.

"Nu văd cum la sfarşitul anului vom putea avea un curs mai mic de 4,7-4,8 lei/euro", a spus Patriciu referitor la cursul valutar.

În tarile in care guvernele nu iau masuri - si Romania este un astfel de stat, pentru ca nu avem niciun fel de masura anticriza-, efectele crizei sunt mai mari, crede omul de afaceri.

"Statul trebuie să îşi crească veniturile, dar nu rezolvă nimic dacă nu scade şi cheltuielile. Totul depinde de cât de inteligenţi şi de creativi suntem. Eliminarea ca monedă de referinţă a dolarului este un basm. Cred că următoarea perioadă grea va apărea în Europa.

Eu nu cred în statisticele oficiale privind şomajul din România", a mai spus Patriciu.

"Toate ţările trec prin perioade dificile, dar cu mai multă sau mai puţină inteligenţă. E nevoie să dăm imaginea unei ţări stabile, în care lucrurile nu se schimbă de la o zi la alta. Exemple pozitive în acest sens sunt Brazilia sau Malayesia. Nu trebuie să cheltuim miliarde de dolari pentru ca să susţinem cursul. Sensul este acela al devalorizării leului. Cred că şi euro va pierde teren faţă de dolar", a concluzionat omul de afaceri liberal.

Referitor la preţul petrolului, şeful Rompetrol a spus: "În urmă cu peste un an, prevedeam că preţul petrolului va atinge 200 de dolari pe baril, fără să ştiu ce ne aşteaptă. Doar datorită speculaţiilor a ajuns la maximul de 140 de dolari pe baril, iar acum speculatorii s-au retras, şi a rămas preţul de la întâlnirea dintre cerere şi ofertă. Acum două luni, odată ce ajunsese la 35 de dolari pe baril, şi-a dublat preţul în două luni, la 70 de dolari. Iar acest preţ cred că este şi cel corect pentru acest moment."

Bursele din SUA au închis pe roşu, afectate de deprecierea titlurilor din sectorul energetic

Bursele americane au închis şedinţa de luni în scădere, la un minim nemaiatins din aprilie, afectate de deprecierea titlurilor din sectorul energetic şi minier, scrie AFP.

Datele de la închidere au arătat că indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 2,35%, la 8.339,01 puncte, iar indicele Nasdaq a pierdut 3,35%, la 1.766,19 puncte. De asemenea, indicele Standard & Poor's 500 a scăzut cu 3,06%, la 893,04 puncte.

Scăderile vin în contextul în care Banca
Mondială a estimat luni o creştere de 1,2% în 2009 pentru economiile în curs de dezvoltare, exceptând China şi India, şi o scădere cu 2,9% a produsului
intern brut global.

Ultimele estimări, publicate la sfârşitul lunii martie, mizau pe o creştere anuală de 2,1% pentru statele în curs de dezvoltare, creşterea fiind nulă dacă nu se iau în calcul India şi China.

În 2010, creşterea economică mondială s-ar cifra la 2%, iar pentru statele în curs de dezvoltare, nivelul creşterii PIB-ului ar fi de 4,4% (2,5% excluzând India şi China), conform datelor publicate de Bancă.

Preşedintele francez respinge austeritatea ca modalitate de combatere a crizei

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a exclus creşterea impozitelor şi măsurile de austeritate, ca metode de a combate criza economică şi a anunţat că va contracta noi împrumuturi pentru a finanţa investiţiile, în pofida creşterii deficitului bugetar, transmite Reuters.

"Nu voi conduce o politică de austeritate, pentru că aceasta a dat întotdeauna greş în trecut", a declarat el luni în faţa camerelor
reunite ale Parlamentului. Discursul susţinut la Versailles a fost considerat ocazia potrivită pentru a-şi prezenta priorităţile pentru a doua jumătate de mandat şi pentru a-şi relansa agenda de reforme.

Deşi Franţa se confruntă cu un deficit bugetar de două ori mai mare decât limita impusă de Uniunea Europeană, Sarkozy a pledat pentru investiţii ample în diverse domenii, de la educaţie la sănătate şi cercetare, şi a spus că trebuie găsiţi bani
pentru a finanţa aceste proiecte. "Nu putem continua să ne fixăm priorităţi şi să nu furnizăm mijloacele financiare necesare pentru a le atinge", a spus el, adăugând că investiţiile pe care le are în vedere vor necesita "mijloace
considerabile". "Nu le putem realiza în contextul strict al bugetului anual".

Declaraţiile lui Sarkozy vin la o zi după ce preşedintele Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet spusese că nu este loc pentru noi îndatorări sau cheltuieli şi după ce ministrul bugetului Eric Woerth anunţase că deficitul Franţei va depăşi 7% din PIB în 2009 şi 2010. În aceste condiţii, Sarkozy a anunţat că Parisul va contracta un nou împrumut, fie de pe pieţele financiare
, fie de la populaţie, aşa cum a făcut fostul premier Edouard Balladur în 1993.

Sarkozy, care a criticat adesea "capitalismul anglo-saxon", a apreciat că actuala criză subliniază virtuţile tradiţiei franceze privitoare la investiţiile publice majore şi cheltuielile sociale relativ generoase. "Criza a readus la modă modelul francez", a spus Sarkozy, care a promis şi să nu dea înapoi de la reforme curajoase. Criza este o "şansă istorică" de schimbare
. "Ceea ce nu facem acum nu vom face nici mai târziu", a spus el.

Detaliile unei reforme a pensiilor vor fi convenite după consultări ample, anul viitor, a anunţat el, adăugând că "totul trebuie repus în discuţie", inclusiv problema sensibilă a ridicării vârstei de pensionare. Preşedintele francez a promis şi o reformă a complexei reţele de instituţii locale, îmbunătăţirea sistemului penitenciar şi creşterea eficienţei. De asemenea, el a spus că vrea ca Franţa să meargă "cât mai departe posibil" cu taxarea poluării cu dioxid de carbon, pentru a combate poluarea.

Discursul nu a conţinut anunţurile detaliate aşteptate, iar opoziţia socialistă, care a boicotat dezbaterea ce a urmat, l-a redus la "vorbărie fără rost". Totuşi, atenţia acordată investiţiilor a fost salutată de asociaţia patronatelor, MEDEF.

Preşedintele francez a mai anunţat că o remaniere aşteptată de clasa politică franceză va avea loc miercuri, iar prima sarcină a noului guvern va fi să decidă priorităţile şi să găsească surse de finanţare.

Sarkozy este primul preşedinte al Franţei care se adresează Parlamentului după 1848. Evenimentul a fost posibil datorită unui amendament constituţional introdus anul trecut.

Preţul petrolului a scăzut sub nivelul de 67 dolari pe baril

Preţul petrolului a scăzut marţi la bursele asiatice sub nivelul de 67 dolari pe baril, pe fondul incertitudinilor privind starea economiei
mondiale, afirmă traderii, citaţi de AFP.

În schimburile matinale, barilul de petrol "light sweet crude", cu livrare
în august, s-a ieftinit cu 1,10 dolari, la 66,40 dolari pe baril.

Petrolul Brent, din Marea Nordului, cu livrare în august, s-a ieftinit cu 98 cenţi, la 66,00 dolari pe baril.

Preţul petrolului a scăzut cu 3,8% luni la bursa din New York, pe o piaţă afectată de raportul Băncii Mondiale privind estimările de creştere economică pentru 2009 şi de incertitudinile legate de Iran şi Nigeria.

Bursa din Tokyo a închis pe roşu, din cauza îngrijorărilor privind economia mondială

Bursa japoneză a închis şedinţa de marţi în scădere puternică, din cauza aprecierii yenului în faţa dolarului, în contextul în care jucătorii de pe piaţă sunt îngrijoraţi cu privire la perspectivele de revenire a economiei mondiale, relatează AFP.

Conform datelor de la închidere, indicele Nikkei 225 a scăzut cu 2,82%, la 9.549,61 puncte. În prima
parte a şedinţei acesta a pierdut 3,20%, ajungând la 9.511,45 puncte.

La rândul său, indicele Topix a coborât cu 2,25%, la 901,69 puncte.

Pe piaţa americană, datele de la închiderea şedinţei de luni au arătat că indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 2,35%, la 8.339,01 puncte, iar indicele Nasdaq a pierdut 3,35%, la 1.766,19 puncte. De asemenea, indicele Standard & Poor's 500 a scăzut cu 3,06%, la 893,04 puncte.

Performanţele negative ale burselor vin în contextul în care Banca
Mondială a estimat luni o creştere de 1,2% în 2009 pentru economiile în curs de dezvoltare, exceptând China şi India, şi o scădere cu 2,9% a produsului
intern brut global.

AVAS a încasat, în primele şase luni, peste 7,8 milioane lei din blocarea conturilor a 1604 debitori

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a încasat, în primele şase luni, 7.858.251,07 lei din blocarea conturilor a 1604 debitori persoane fizice, juridice sau instituţii cu datorii neachitate, a comunicat, marţi, autoritatea.

Astfel, în primul
semestru al anului 2009, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a emis, în total, 24 de ordine de blocare a conturilor debitorilor pentru recuperarea unor creanţe bancare, comerciale sau fiscale de la diverşi debitori. În baza acestor ordine, AVAS a blocat conturile a 1604 de debitori persoane fizice, juridice sau instituţii cu datorii neachitate, se arată în comunicatul autorităţii.

Activitatea AVAS de recuperare a creanţelor s-a realizat în mai multe direcţii, astfel: pentru creanţe fiscale au fost emise 4 ordine de poprire, prin care au fost popriţi 1128 debitori. Suma încasată din poprire a fost de 2.140.361,04 RON; pentru creanţe comerciale a fost emis un ordin, prin care au fost popriţi 292 debitori. Suma încasată din poprire în această perioadă fiind de 3.634.512,97 RON; pentru creanţe bancare
au fost emise 18 ordine de poprire pentru un număr de 104 debitori. Suma încasată din blocarea conturilor este de 109.738,10 RON; pentru creanţe comerciale proprii a fost emis un ordin de poprire, prin care au fost blocate conturile a 80 de debitori. Suma încasată în primul semestru din această activitate a fost de 1.973.638,96 RON.

Printre debitorii ai căror conturi au fost blocate în primele şase luni ale anului 2009 se numără Uzina Mecanică Băbeni, de la care s-a încasat suma de 505.766 RON, Uzina Mecanică Drăgăşani (188.908 RON), Autotransmar Braşov (136.835 RON), Avicola Braşov (892.214 RON), Interagro Bucureşti (3.012.282 RON) şi Avicola Tărtăşeşti(629.071 RON).

Bursa debutează cu pierderi de peste 2% pe toţi indicii, în şedinţa de tranzacţionare de marţi

Indicii Bursei de Valori Bucureşti au început şedinţa de tranzacţionare de marţi cu scăderi cuprinse între 2,46% şi 3,33%, în contextul în care bursele din Statele Unite au înregistrat pierderi puternice luni, ajungând la minimele ultimelor două luni.

Astfel, indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, scădea cu 2,75%, până la 3.293,49 puncte, în timp ce indicele compozit, BET-C, cobora cu 2,80%, până la 2.029,01 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare
(SIF), pierdea 2,46%, până la 15.320,67 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, cobora cu 3,33%, ajungând la 6.506,17 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, pierdea 2,76%, până la 312,69 puncte, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, cobora cu 2,59%, până la 480,02 puncte.

Bursele din Statele Unite au închis şedinţa de luni în scădere, la un minim nemaiatins din aprilie, afectate de deprecierea titlurilor din sectorul energetic şi minier.

Astfel, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 2,35%, la 8.339,01 puncte, iar indicele Nasdaq a pierdut 3,35%, la 1.766,19 puncte. De asemenea, indicele Standard & Poor's 500 a scăzut cu 3,06%, la 893,04 puncte.

Leul revine sub 4,23 lei/euro, după o depreciere regională în debutul şedinţei

Moneda naţională a revenit la cotaţii uşor sub 4,23 lei/euro, după o depreciere în tranzacţiile matinale de marţi ce a urmat tendinţa din regiune, dar cu o amplitudine mult mai redusă.

Jucătorii cumpărau euro cu puţin sub 4,23 lei în deschiderea şedinţei şi, după o creştere a cursului până la un maximum de 4,2365 lei/euro, cotaţiile au revenit la nivelul din debut. La 10:55, băncile cumpărau un euro cu 4,2275 lei şi îl vindeau cu 4,2340 lei.

"Sunt mişcări în sus şi în jos în regiune, dar leul este mult mai rigid. Nu a apărut nimic spectaculos care să mişte piaţa", a declarat un dealer bancar
, pentru NewsIn.

În regiune, forintul a pierdut teren
de la 281,3 la 282,5 unităţi/euro, pentru ca apoi să revină la cotaţiile iniţiale, în timp ce zlotul a înregistrat cea mai mare amplitudine de curs, depreciindu-se de la 4,535 la 4,569 unităţi/euro, pentru ca ulterior să recupereze până la 4,547 zloţi/euro.

Pe pieţele internaţionale, moneda americană a reintrat pe o tendinţă de depreciere, pierzând teren de la 1,383 la aproape 1,39 unităţi/euro. La 10:55, ora României, euro era cotat la 1,3890 dolari.

Pe piaţa monetară, dobânzile la depozitele overnight, pentru o zi, au coborât în apropiere de 6% pe an, mult sub dobânda de politică monetară, de 9,5% pe an, în ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii
.

"Cum nu au mai fost operaţiuni ale BNR şi Ministerului de Finanţe în această săptămână, a rămas exces de lichiditate în piaţă, dar cred că banca centrală are date la nivelul întregului sistem şi a preferat să lase piaţa să se autoregleze", a mai spus dealerul menţionat.

Fondul Monetar Internaţional a afişat un profit de 126 milioane dolari în anul fiscal 2008-2009

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a raportat un profit de 126 milioane dolari pentru anul fiscal încheiat în aprilie 2009, deşi iniţial estimase că va înregistra pierderi, scrie AFP.

Rezultatele peste aşteptări au venit în principal din portofoliul de investiţii al Fondului, format din titluri mobiliare cu venit fix, dar şi o creştere a veniturilor din creditare, ce reflectă cererea în creştere din partea membrilor săi.

Câştigul înregistrat de Fond vine după pierderi de 89 milioane dolari în anul fiscal 2007-2008. Acum un an, Fondul a fost afectat de decizia Argentinei şi Braziliei de a-şi plăti creditele primite înainte de scadenţă.

Pentru următorul an fiscal, ce a început în 1 mai, FMI mizează pe un profit de 446 milioane dolari. Însă Fondul ar putea continua să acorde împrumuturi ţărilor aflate în dificultate şi profitul ar putea urca la 1,1 miliarde dolari.

De la crearea sa, în 1945, Fondul îşi obţine câştigurile din creditele acordate statelor confruntate cu dificultăţi financiare
. În perioadele de boom economic, creditele acordate de Fond sunt puţin atractive, dar au reintrat în vizorul statelor, din cauza crizei economice mondiale.

Credite mai putine

Interogarile la Centrala Riscurilor Bancare au scazut in aprilie, dupa avansul puternic din martie. Procedura este folosita de banci pentru a verifica daca doritorii de credit
au restante de la alte credite, dar situatia poate fi ceruta si de catre cetatenii care au sau nu credite in derulare.
Astfel, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) numarul interogarilor la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) a scazut in aprilie cu 12% fata de luna precedenta, pana la 185.209, dupa ce in martie inregistrasera o crestere de 26%. In martie, numarul de interogari la CRB crescuse pentru prima data in jumatate de an fata de luna precedenta, cu 26%, la 211.237 unitati.
Din septembrie 2008 pana in februarie 2009, timp
de cinci luni, numarul de interogari scazuse de peste cinci ori, respectiv de la aproape 917.000 unitati in a noua luna a anului trecut la aproximativ 167.500, mai arata datele BNR.
La CRB, unde sunt raportate creditele de peste 20.000 de lei
, numarul interogarilor pentru debitorii proprii sau potentiali ajunsese in ianuarie la 286.102, in scadere fata de ultima luna a anului trecut, cand era de 309.967. Pe piata
bancara, cererea de imprumuturi s-a comprimat puternic in ultima perioada, in conditiile inaspririi conditiilor de creditare de catre banci
, in contextul crizei globale. Tot in aprilie 2009, numarul restantierilor de la CRB a crescut la 185.264 persoane, de la 174.286 in martie, singura luna din 2009 in care s-a inregistrat o scadere usoara. In acelasi timp, totalul sumelor restante a avansat in a patra luna a acestui an pana la 5,344 miliarde lei, cu aproape 11% peste nivelul din martie, de 4,84 miliarde lei.

Te califici pentru o poliţă Casco ieftină? Află aici care este portretul-robot

Şofer în vârstă de peste 40-50 de ani, cu carnet auto
de peste patru ani, care conduce un autoturism marca Ford, Volkswagen, Toyota, Hyundai sau Logan. Acesta ar fi, pe scurt, portretul-robot al celui mai bun
client pentru poliţa Casco pe care ”îl vânează” în general companiile de asigurări. În plus
, pentru a beneficia de poliţă Casco mai ieftină cu până la 10%, respectivul client trebuie să aibă domiciliul în judeţe precum Harghita, Botoşani, Călăraşi, unde se pare că există cei mai prudenţi conducători auto, la polul opus situându-se regiuni precum Argeş, Constanţa, Bacău, Timişoara, Sibiu, Cluj. “Datele noastre statistice indică faptul că şoferii din aceste ultime judeţe produc cele mai multe accidente. În mod surprinzător pentru unii, dar în Bucureşti incidenţa daunelor este mult mai mică decât în regiunile menţionate anterior”, ne-a declarat Cătălin Stroe, director vânzări alternative în cadrul Asirom.

Pe de altă parte, posesorii de BMW, Audi, Mercedes sau Ferrari sunt spaima companiilor
de asigurări, provocând multe accidente soldate cu daune mari. Un alt criteriu luat în calcul de asigurători la calculul primei de asigurare
pentru poliţa Casco este vârsta. Specialiştii din domeniu au constatat că în cazul poliţelor amintite există o daunalitate de două ori mai mare la conducătorii auto sub 28 de ani, comparativ cu cei mai înaintaţi în vârstă.

Industria auto a atras investiţii străine de 335 de milioane de euroIndustria auto a atras investiţii străine de 335 de milioane de euro

Investiţiile realizate în primele patru luni ale acestui an de companiile din industria constructoare de maşini şi componente auto
se menţin pe primul
loc, cu o valoare de 335 de milioane de euro, urmate de instituţiile bancare
care au adus 150 de milioane de euro, arată datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Firmele de asigurări şi administrare
a fondurilor de pensii private au investit circa 140 de milioane de euro. Companiile din domeniul retailului au pompat în subsidiarele locale 91,4 milioane de euro, iar dezvoltatorii peste 92 de milioane de euro.

Cea mai mare investiţie a fost realizată de constructorul american de maşini Ford, de peste 200 de milioane de euro la fabrica din Craiova
, urmată de TMK-Artrom cu o investiţie de 57 de milioane de euro. Pe cea de-a treia poziţie se află Bancpost, cu o majorare a capitalului de 53,6 milioane de euro.

Dupa criza vor veni scumpirile

Analisti si oficiali de diferite ranguri sunt de acord in a spune ca iesirea din criza mondiala nu aduce numai vesti bune
. Odata cu revenirea economiei mondiale "pe crestere", se va scumpi si petrolul. La sfarsitul saptamanii trecute, de altfel, pretul petrolului a depasit pragul de 70 de dolari pe baril (ajungand la 70,32 dolari/baril), maximul ultimelor sapte luni. Cresterea pretului a fost o urmare a anuntului privind somajul in SUA, mai redus
fata de asteptarile analistilor, ceea ce pare un semnal ca SUA incep sa iasa din criza
. Cum SUA sunt "motorul" economiei mondiale, odata cu America, toata lumea va depasi impasul economic. Reamintim, la mijlocul anului trecut, pretul petrolului a ajuns aproape de 150 dolari/baril, pentru ca la sfarsitul anului 2008 sa coboare pana aproape de 30 dolari/baril (evident, din cauza crizei mondiale). Pe de alta parte, odata cu scumpirea titeiului se vor scumpi si carburantii. Iar o noua majorare a preturilor la benzina
si motorina se va reflecta si in inflatie care, desigur, va creste, antrenand si ceilalti indicatori macroeconomici.
Pretul titeiului ar putea sa creasca semnificativ dupa ce economia isi va reveni si, pentru a evita aceasta situatie, guvernele trebuie sa incurajeze investitiile petroliere, a declarat, recent, directorul general adjunct al Fondului Monetar International (FMI), John Lipsky. Oficialul a avertizat, insa, ca reducerea semnificativa a investitiilor poate pregati terenul pentru o crestere brusca a cotatiilor.
De altfel, si ministrul Petrolului din Arabia Saudita, Ali al-Naimi, spunea, cu putin timp in urma, ca pretul barilului de titei ar putea depasi in doi-trei ani cotatia record de aproape 150 de dolari atinsa in iulie 2008, daca nu sunt realizate investitii in cresterea capacitatii de productie. Pretul scazut este cauzat de declinul economiei mondiale si nu este un indicator al evolutiei in viitor, a adaugat el. "Daca altii nu vor investi similar (Arabiei Saudite - n.r.) in proiecte noi de sporire a capacitatii, am putea asista in urmatorii doi-trei ani la o alta crestere de pret asemanatoare, sau mai mare, comparativ cu cea din 2008", a spus al-Naimi.
Pretul scazut al petrolului si cererea redusa au descurajat investitiile in proiecte energetice, care presupun costuri
mari de dezvoltare si acces dificil la credite, a precizat oficialul saudit.
Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie, criza economica va reduce investitiile in explorare si productie din sectorul petrolului si gazelor naturale cu 21%, aproape 100 de miliarde de dolari, in 2009.
Rusii cauta investitori
Si Rusia, cel mai mare furnizor de energie la nivel mondial, a avertizat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca pretul petrolului ar putea urca la 150 de dolari pe baril, daca recesiunea economica va continua sa duca la scaderea investitiilor pro­ducatorilor in extinderea capacitatii de productie. Vicepremierul Igor Secin a aratat si ca productia Rusiei ar putea fi afectata, daca nu va scadea costul creditelor pentru gigantii sai energetici si a cerut diversificarea tran­zactiilor cu petrol, fata de dolar.
"Daca investitiile de capital nu se vor redresa, atunci es­timarile ministrului saudit al Petrolului, conform carora cotatia petrolului va urca la 150 de dolari pe baril in doi, trei ani, ar putea deveni realitate", a afirmat vicepremierul rus. Secin, unul dintre cei mai reputati consilieri ai pre­mierului Putin, a adaugat ca Rusia are nevoie de un pret al petrolului de cel putin 75 de dolari pe baril.
Ca urmare a pretului ridicat al petrolului, Rusia a inregistrat in timpul mandatului prezidential al lui Putin, din perioada 2000-2008, cea mai lunga perioada de crestere economica.
Succesorul lui Putin la Kremlin, Dmitri Medvedev, a declarat, insa, ca dependenta Rusiei de vanzarile de petrol si gaze trebuie sa inceteze, iar economia trebuie diversificata.

Facturi mai ieftine cu 60%. Noile tarife pentru roaming intra in vigoare la 1 iulie

Consiliul de Ministri al UE a adoptat, ieri, noile
reglementari privind serviciile
de roaming, care vor intra în vigoare de la 1 iulie. Ca urmare, mesajele text si traficul
de date în roaming pe teritoriul celor 27 de state membre se vor ieftini
, reducând facturile clientilor pentru roaming cu pâna la 60%. “Noul regulament garanteaza ca tarifele platite de consumatori nu vor depasi 11 eurocenti (fara TVA) pentru trimiterea unui mesaj scris catre o alta tara situata pe teritoriul UE”, se arata în comunicatul CE, citat de Mediafax. În prezent, un sms transmis in regim roaming costa, în medie, în UE, 28 de eurocenti. Si tarifele en gros pentru traficul de date în roaming va fi plafonat, de la 1 iulie, la 1 euro/megabyte, fata de media actuala de 1,68 euro/megabyte. În plus
, operatorii telecom trebuie sa factureze la secunda, si nu la minut apelurile în roaming dupa primele 30 de secunde de convorbire, decizie care ar putea reduce facturile aferente acestor servicii cu pâna la 24%, potrivit Executivului UE.

Perspective sumbre pentru semestrul II al anului. Bancile se asteapta la o crestere semnificativa a restantierilor la credite

Afectati de reducerea veniturilor si de somaj, pe fondul crizei economice internationale, tot mai multi romani au in vedere solutiile scumpe oferite de banci pentru returnarea creditelor. Majoritatea bancilor de pe piata romaneasca au dificultati în ceea ce priveste controlul ratei de neplata, desi prea putine recunosc acest lucru. De altfel, datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata ca, in primul trimestru, creditele neperformante s-au triplat fata de perioada similara a anului trecut.

Reprezentantii bancilor spun ca in primul semestru numarul celor care au apelat la rescadentari nu este unul semnificativ, dar, in semestrul doi, se asteapta la o crestere a numarului de restantieri si implicit a celor care apeleaza la solutiile oferite de institutiile financiare. „Oferim urmatoarele solutii clientilor care intampina dificultati in rambursarea creditelor garantate cu ipoteca: majorarea termenului de rambursare atat timp cat varsta aplicantului permite; modificarea datei de scadenta pentru corelarea acesteia cu data lunara de incasare a venitului; conversia creditului dintr-o valuta in alta; restructurarea creditului, care presupune obtinerea unei perioade de gratie partiale”, potrivit Lilianei Ciobanasu, directorul departamentului de comunicare al Bancpost. Marirea perioadei de creditare este una dintre cele mai recomandate solutii. Insa cei care apeleaza la reesalonarea creditului trebuie sa aiba in vedere ca, desi rata lunara scade, perioada returnarii imprumutului creste, ceea ce duce la o scumpire a creditului. De asemenea, nici conditiile de finantare nu vor fi modificate.
„In cazul creditelor garantate cu proprietati imobiliare se poate prelungi perioada de rambursare pana la 35 ani, dar fara depasirea de catre imprumutati, la finalul noii perioade de creditare, a varstei de 70 ani”, ne-a declarat Alin Merer, director de marketing al Volksbank Romania. Acesta nu a dorit insa sa precizeze cu cat se scumpeste creditul in urma cresterii perioadei de rambursare. „Marirea perioadei de creditare este o solutie
, care in baza veniturilor actualizate asigura o solutie pe termen lung si este utilizata prin prisma acestui fapt. Exista posibilitatea rambursarii banilor
in avans sau in cazul in care situatia veniturilor/cheltuielilor se modifica favorabil pentru un client, se poate analiza revenirea la conditiile initiale fara costuri pentru client”, a mai spus Alin Merer. In schimb, Adrian Chichita, director adjunct al departamentului de retail din cadrul OTP Bank, a explicat ca „prelungirea termenului de plata al creditului nu presupune o majorare a dobanzii, ci o perioada mai lunga de timp pentru care se platesc dobanda
si comisionul lunar de administrare, dupa caz”. Interesul bancilor este acela de a-si recupera banii imprumutati, motiv pentru care reprezentantii acestor institutii au in vedere imbunatatirea procedurilor de sprijin al restantierilor. „Vom incerca sa imbunatatim procedurile pentru ajutorarea clientilor aflati in dificultate de plata, insa daca in final nu se reuseste achitarea restantelor, cu siguranta vom recurge la masurile pentru recuperarea acestora conform prevederilor contractuale in vigoare”, a afirmat Adrian Chichita. In cazul in care clientii nu returneaza creditele, bancile aplica masuri executorii. „Masurile extreme de executare sunt de regula intreprinse in cazul clientilor care nu dau dovada de cooperare si nu manifesta interes pentru rambursarea creditului si gasirea unor solutii impreuna cu banca. Aceste masuri presupun atat raportarea in Centrala Riscurilor Bancare, Biroul de Credit, cat si utilizarea tuturor mijloacelor legale permise pentru recuperarea sumelor restante”, ne-a precizat directorul de marketing al Volksbank.

Apogeul crizei a fost atins in aprilie

pogeul crizei a fot atins în aprilie, insa marile economii globale se afla si in prezent aproape de cel mai scazut punct al recesiunii, se arata intr-un raport publicat, ieri, de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Principalul indicator al OCDE a urcat cu 0,5 puncte în aprilie, pentru a doua luna
la rând, desi ramâne cu 8,3 puncte mai jos decât nivelul din aprilie 2008. „Este înca prea devreme sa spunem daca este un moment de turnura temporar sau de durata”, se arata în raportul OCDE. Organizatia subliniaza ca indicii mai puternice privind o revenire sunt în legatura cu Franta, Canada, Italia si Marea Britanie. În toata lumea par a exista semne, de la vânzarile de case
din Statele Unite la exporturile din China, care arata ca economia
mondiala nu mai este în scadere continua, a declarat Angel Gurria, seful OCDE.

Daewoo Mangalia solicită majorare de capital de 200 de milioane de dolari

Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), cel mai mare şantier naval din ţară, cu afaceri
de 600 de milioane de euro în 2008, intenţionează să-şi majoreze capitalul cu 200 milioane de dolari (141 mil. euro) până la sfârşitul lunii iulie, pentru susţinerea producţiei în urma comenzilor din anii anteriori.

În acest an, firma
nu a încheiat niciun contract pentru construcţia de nave noi, spun reprezentanţii companiei
.

"Avem nevoie de o majorare de capital de circa 200 milioane de dolari. Deşi avem capacitatea asigurată până în 2010, pe baza comenzilor contractate din anii anteriori, în condiţiile în care nu am preluat nicio comandă de la începutul anului, avem nevoie de sprijin financiar pentru a putea finaliza navele contractate şi a face faţă problemelor care se vor ivi în următoarea perioadă, pe fondul lipsei de comenzi", a declarat pentru Business
Standard Vasile Iorga, directorul general al Daewoo Mangalia.

DMHI, deţinută în proporţie de 49% de statul român, iar de coreenii de la Daewoo în proporţie de 51%, a cerut sprjinul autorităţilor române şi companiei asiatice pentru un plus de capital care să o ajute să supravieţuiască acestei perioade extrem de dificile pentru constructorii de nave.

Criza a tăiat un sfert din investiţii

Companiile-mamă ale firmelor
de pe piaţa românească nu-şi mai permit să pompeze la fel de mulţi bani
în afacerile pe care le au.

Astfel, de la începutul anului, companiile- mamă au investit în firmele
pe care le au în ţara noastră din ce în ce mai puţine lichidităţi, potrivit datelor raportate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, informează Mediafax.

Aprilie, luna celor mai mici investiţii

În total, în primele patru luni ale acestui an, aportul în numerar la firmele cu capital străin s-a redus
cu 23% faţă de perioada similară de anul trecut, ajungând la circa 1,3 miliarde de euro.

În luna aprilie, a fost înregistrat cel mai redus nivel de investiţii de la începutul anului, de 137 milioane de euro, în scădere cu peste 43% faţă de luna martie, când s-a înregistat un volum de 242 milioane de euro.

Ministerele s-au împrumutat de 183 de milioane de euro

Ministerele au împrumutat în primul
trimestru al anului 774,8 milioane de lei (183,8 milioane de euro), prin credite
externe, şi angajează până la sfârşitul lunii iunie noi
împrumuturi în sumă comparabilă.

Instituţiile pot contracta credite în valoare totală de 4,1 miliarde de lei pentru proiecte de investiţii. Cele mai mari împrumuturi au fost contractate de Ministerul Transporturilor (617 milioane de lei dintr-un total anual de 1,6 miliarde de lei), conform unei analize realizate de Ministerul Finanţelor, citată de Mediafax.