Acest blog va poate ajuta cu rezultate live, actualizate non-stop din toate campionatele sportive ale lumii. De asemenea, aveti si programul meciurilor din intreaga lume, din hochei, baschet, fotbal, tenis, baseball si rugby.
 
Serivicul de livescore este gratuit si poate fi accesat de oriunde fara costuri ascunse fiind neconditionat! Nu necesita refresh deoarece se actualizaeaza automat la fiecare 20 de secunde iar dvs sunteti anuntat in ce meciuri live s-a marcat recent printr-un avertizor sonor implementat in scriptul de livescore!
 
Astfel, veti fi la curent cu toate rezultatele live si cu tot ce se intampla in toate sporturile practicate acum in intreaga lume. Pentru a accesa sectiunile de rezultate live va rugam sa dati un click pe bannerul de mai jos sau pe unul dintre urmatoarele linkuri, corespunzatoate cu sportul pe care doriti sa il evidentiati: Fotbal , Baschet , Tenis , Hochei , Rugby , Handbal , NFL .
 

Tipseri.com este unul dintre cele mai complete siteuri de pariuri din Romania la ora actuala. Va punem la dispozitie strategii si sisteme profesioniste pentru ca dvs sa aveti un profit cat mai mare.

 
Din experienta conturata in decursul a 2 ani de activitate in lumea pariurilor am reusit sa adunam informatii utile pentru toti pariorii, indiferent de nivelul lor de profesionalism sau de timpul petrecut la casele de pariuri online. Avem atat sfaturi pentru incepatori cat si strategii pentru pariorii avansati. 

Zilnic tipsterii nostri profesionisti va pun la dispozitie biletul zilei, o sursa sigura de castig. Pentru pariorii care vor sa fie la curent cu scorurile din fotbal, tenis sau baschet. Astfel, va oferim rezultate live fotbal, rezultate live tenis, rezultate live baschet, rezultate live rugby, , etc.

Prin simplul fapt ca ne vizitati siteul beneficiati de bonusuri uriase. Casele de pariuri va ofera bonusuri de 100% din sumele depuse numai pentru faptul ca le alegeti ca destinatii de pariuri online.

Va punem la dispozitie cote, clasamente, descrierea handicapului asiatic un ghid special pentru incepatori. sunt descrise elaborat, cu informatii reale si updatate saptamanal. Pariurile sunt o sursa de castig daca sunt tratate cu atentie si seriozitate.

Pentru asta incercam sa va ajutam sa treceti peste emotiile cauzate de un castig sau de o pierdere si sa pariati constant cu aceasi precizie castigatoare.

Forumul site-ului nostru va pune in contact cu comuniattea de pariori romani, despre care trebuie sa stiti ca in plan international conteaza destul de mult Va dorim mult succes in plasarea pariurilor! Puteti vizita site-ul aici!

Tags: rezultate live, cote luni, cote marti, cote miercuri, cote joi, cote vineri, cote sambata, cote duminica, predictii fotbal, predictii , livescore , football livescore , tennis livescore , rezultate in direct , biletul zilei , Pariul Live, Pariul Sigur, Bonusuri, download muzica, download filme, download mp3, muzica, Predictii Fotbal, Predictii, Referate Scolare, Muzica, Pariuri Sportive, Pariuri Online, Case de Pariuri, Pariuri, Biletul Zilei , Predictii Sportive, Biletul Zilei, Clasamente, Pariuri Sportive, Clasamente Fotbal Rezultate Live Fotbal , rezultate live tenis , rezultate live hochei , rezultate live baschet , rezultate live handbal , rezultate live nfl , rezultate live rugby . Biletul zilei , sistemul martingale , planul miza , sfaturile noastre , criteriul kelly .

joi, 30 iulie 2009

Centrul Istoric al Capitalei va arata ca la Praga

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a anuntat, ieri, ca strazile din zona pilot a Centrului Istoric vor fi gata pana la iarna, dupa ce va renunta la contractul cu firma Sedesa si va licita fiecare artera in parte.

"Unii spun ca va dura
150 de ani, dar nu va fi asa. Schimbam foaia, nu mai merg pe licitarea strazilor la pachet, pentru ca mi-am luat-o in barba o data. O sa licitez fiecare strada in parte, in asa fel incat lucrarile sa porneasca toate in acelasi timp. Planurile exista, bani am la dispozitie - deci nu stiu ce sa am de asteptat", a spus edilul-sef in timpul vizitei-inspectie la fata locului. Oprescu are un as in maneca: in ianuarie a fost la Praga, unde primarul de acolo, Pavel Bem, l-a invatat "tehnica" de obtinere "masiva" a fondurilor europene, asa cum a procedat la randul sau pentru zona istorica a orasului pe care il conduce. Cehia detine presedintia rotativa, semestriala, a Uniunii Europene.
Sorin Oprescu "ataca" pe mai multe cai. Astfel, pentru zona din jurul cladirii Bancii Nationale, edilul spune ca a initiat un proiect fara valoare importanta din punct de vedere financiar
, dar care isi propune sa igienizeze zona respectiva. "Am discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care isi doreste ca macar zona din jurul Bancii sa fie igienizata - pentru ca, de-a lungul timpului, l-au pacalit toti primarii. Guvernatorul este gata sa sprijine si din punct de vedere financiar lucrarile din zona BNR. Desigur, nu e vorba de sume prea mari. Pe noi ne intereseaza sa reluam programul
cu strazile si sa terminam cu ce avem de reziliat, pentru ca au trecut atatia ani (doi ani si jumatate, n. red.) si nu s-au facut decat patru strazi din 14. Trebuie sa intram sa terminam, cel putin strazile Lipscani si Smardan, pentru ca lumea a cazut cu nervii la cat s-au decopertat strazile", a argumentat Oprescu.
Primarul general a mentionat ca a discutat si cu investitorii care au cumparat, de-a lungul anilor, in aceasta zona, blocuri
sau ruine si au stabilit ce intentioneaza sa faca cu Centrul Istoric, in conformitate cu Planul Urbanistic Zonal, care este facut de patru ani. "Strazile astea, pe care le vedeti sparte acum, au ramas asa de un an si jumatate, cat a durat descarcarea arheologica. Nici pana in ziua de astazi nu s-a stabilit foarte clar ce avem de facut cu fresca pe care au gasit-o aici. Incercam acum, impreuna cu cei de la Ministerul Culturii, sa dam o solutie ca sa putem sa incheiem strada asta pe care suntem, Lipscani, care este aproape pe jumatate terminata din punct de vedere al canalizarilor", a precizat Oprescu.
42 de milioane de euro in zadar
Edilul-sef a mai spus ca Primaria Capitalei a cheltuit, din 1999, suma de 42 de milioane de euro pentru reabilitarea Centrului istoric, dar, cu toate acestea, se inregistreaza intarzieri la platile catre constructori, dar si probleme de legalitate pentru continuarea lucrarilor. "Habar n-am unde s-au dus banii astia", a conchis Oprescu. In caietele de sarcini pentru viitoarele licitatii vom preciza clar ca firmele nu vor fi platite pe timpul descarcarilor arheologice. Contractele de executie a lucrarilor de reabilitare a celor zece strazi din zona pilot vor cuprinde refa­cerea infrastructurii, pavarea strazilor, ilumi­natul public si instalarea de mobilier urban, pastrand aspectul istoric.

Tintele spionilor: unitatile de la Babadag si Medgidia

Scandalul spionilor care au furat si transmis informatii secrete ale Armatei catre Rusia, prin intermediari bulgari si ucraineni – dupa cum sustin surse militare – face prima victima: atasatul militar al Ucrainei la Bucuresti, Serghei Ilnitski, a fost expulzat din Romania fiind suspectat de implicare in spionaj. Nimeni de la biroul atasatului militar din Bucuresti nu a raspuns ieri la telefon pentru a comenta informatia. Coincidenta sau nu, presedintele Traian Basescu si-a anulat recent vizita programata in Ucraina. Surse de la Cotroceni au sustinut insa ca "au existat alte motive ale amanarii vizitei presedintelui decat scandalul de spionaj".


Potrivit serviciilor secrete ale Armatei, subofiterul Floricel Achim, arhivar de informatii clasificate la o unitate de infanterie, a copiat date de pe calculatorul sau de la serviciu pe care le-a vandut apoi bulgarului Zikolov Marinov, agent de informatii camuflat pe teritoriul Romaniei ca om de afaceri. La randul sau, bulgarul ar fi predat informatiile atasatului militar al Ucrainei la Bucuresti, care le-a transmis mai departe.
Actiunea de spionaj a fost descoperita inca din 2005, dar membrii retelei au fost lasati sa lucreze in voie pentru a fi identificate toate ramificatiile. Tintele retelei de spionaj erau unitatile militare de la Babadag si Medgidia. Timp de peste patru ani, serviciile noastre secrete au livrat retelei de spionaj informatii fara importanta strategica, ba chiar si harti ce puteau fi gasite si pe Google. In momentul in care beneficiarii informatiilor "secrete" au descoperit cacealmaua si au oprit finantarea actiunii de spionaj, pionii Achim si Zikolov au fost arestati la Bucuresti.



Potrivit unor surse din cadrul DSM, subofiterul Achim a fost pregatit special in domeniul criptarii informatiilor clasificate. In momentul in care a copiat
ilegal primele informatii secrete, programul informatic de siguranta – de care Achim nu stia! – a avertizat Directia de Siguranta Militara, sustin sursele noastre. Asa s-a aflat cine a copiat informatiile. Pe fir au intrat Serviciul de Filaj si Investigatii si Directia de Informatii ale Armatei, care l-au monitorizat pe Achim. In momentul in care subofiterul s-a intalnit cu bulgarul Petar Zikolov Marinov si i-a predat acestuia informatiile copiate, au fost sesizate si alte institutii investigative ale statului, printre care Serviciul Roman de Informatii si Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate.



Prin colaborarea serviciilor speciale, lui Achim i s-au livrat "controlat" informatii generale despre unitatile militare ale Diviziei 1 de Infanterie "Dacica", unde militarul era angajat, infor--matii ce puteau fi obtinute si prin satelit, printr-un program Google. Cu alte cuvinte, informatiile livrate cetateanului bulgar Zikolov Marinov, care la randul lui le livra atasatului militar de la Ambasada Ucrainei la Bucuresti, "erau sub control si fara valoare speciala".

Informatiile sustrase nu au fost folosite doar de ucraineni, ci si de o alta putere neafiliata NATO, respectiv Rusia, putere care ar fi asigurat
finantarea actiunii de spionaj, dupa cum sustin surse militare. Informatiile erau platite cu sume cuprinse intre 800 si 1.000 de dolari
. Cele mai valoroase informatii erau cele legate de unitatile militare din Babadag si Medgidia, adica cele legate de zona Marii Negre, precum si unele informatii despre combustibili, sustin surse militare. De altfel, bulgarul Zikolov Marinov avea o firma
in Agigea, suspectata ca fiind folosita drept acoperire a activitatii de spionaj.


Mod de lucru
Potrivit declaratiilor date procurorilor, Achim copia pe ascuns pe un dispozitiv miniatural de stocare a informatiilor (memory stick) fisiere intregi, apoi i le inmana bulgarului Zikolov Marinov. La randul sau, Zikolov Marinov inmana informatiile atasatului militar de la Ambasada Ucrainei la Bucuresti. Ambii au recunoscut ca se cunosc inca din anul 2002, iar colaborarea lor s-a desfasurat pana in februarie 2009, cand au fost arestati. Informatiile "principale" au fost traficate din momentul in care Achim a primit certificat ORNISS de acces la informatii clasificate, respectiv din 2005. Pana in 2005, informatiile livrate erau "nesemnificative", sustin sursele noastre.


Subofiterul Achim a fost arestat in trafic
, iar la perchezitii i s-au gasit bani intr-un pachet sigilat de tigari, un memory stick, precum si o geanta militara plina cu registre cu operatiuni militare si procese verbale care au regim secret. Zikolov Marinov a fost ridicat de acasa, unde au fost gasite sume de bani si documente. Atat Achim, cat si Zikolov si-au recunoscut faptele. "Reteaua" a cazut si cei doi pioni au fost arestati abia in momentul in care "beneficiarul final a sistat finantarea operatiunii de spionaj, deoarece si-a dat seama ca primeste informatii filtrate", sustin sursele noastre.

Pierderile Armatei
Printre pierderile reale suferite de Armata ar fi codul de criptare cunoscut de Achim, un sistem de comunicatii si cateva frecvente radar, care au fost imediat schimbate. In rest, serviciile speciale au livrat doar informatii fara valoare. Anchetatorii au ca probe principale calculatorul cu informatii secrete la care Achim avea acces, alte sase unitati centrale, un laptop, multe interceptari telefonice, fotografii atat de la intalnirile lui Achim cu bulgarul Marinov, cat si ale bulgarului cu alte persoane prin care se transmiteau "secretele" pe suport informatic. Colonelul Marin Harabagiu, seful de stat major al unitatii militare "Dacica" unde era angajat Achim, ne-a confirmat ca anchetatorii au ridicat probele de la locul de munca al suspectului de tradare, dar a refuzat sa ofere amanunte. "S-au facut cercetari la fata locului, dar nu suntem abilitati sa dam alte informatii", ne-a declarat si lt. col. Sorin Bacila.

Uragan la Kiev
Potrivit unor informatii neoficiale, atasatul militar al Ucrainei la Bucuresti, Serghei Ilnitski, ar fi fost expulzat luni din Romania. Nimeni de la biroul atasatului nu a raspuns ieri la telefon pentru confirmarea informatiei. Tot ieri, la Kiev ministrul ucrainean de Externe, Vladimir Orhyzko, a fost demis dupa ce a fost criticat de parlamentarii ucraineni. Exista speculatii potrivit carora, din cauza scandalului de spionaj, presedintele Traian Basescu si-a amanat vizita in Ucraina. Surse de la Cotroceni au sustinut insa ca "au existat alte motive ale amanarii vizitei presedintelui".

România, spionată de „reprezentanţii puterii străine Ucraina“

Procurorii susţin că au dovezi potrivit cărora beneficiarii informaţiilor secrete furate de subofiţerul MApN, Floricel Achim, sunt „reprezentanţii puterii străine Ucraina“. Şeful SRI pentru Gândul: „A fost evitată prejudicierea securităţii naţionale“.

Ministerul de Externe nu comentează, preşedinţia nu comentează, Guvernul nu comentează. Singura reacţie de protest a României faţă de acest act de spionaj este expulzarea ataşatului militar al Ucrainei la Bucureşti, informaţia fiind dată de un parlamentar de la Kiev.

Ieri, serviciile speciale şi procurorii au început un bombardament cu informaţii legate de acest caz. SRI susţine că îi monitoriza de câţiva ani pe „trădătorul“ Floricel Achim şi pe bulgarul Marinov Zikolov. Şeful serviciului, George Maior, a declarat pentru Gândul că a fost evitată „prejudicierea securităţii naţionale a României“. Tot ieri, Direcţia de Combatere a Terorismului, care i-a arestat pe cei doi, a dat publicităţii imagini video de la descinderi, „trădătorul“ şi „spionul“ fiind prinşi în pijamale şi în papuci, căutaţi de memory stick-uri şi CD-uri compromiţătoare. SRI a refuzat însă să spună cine era beneficiarul documentelor sustrase.

Singura instituţie care spune negru pe alb acest lucru este Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism care, în dosarul
ce l-a prezentat instanţei, îi indică în mai multe rânduri ca beneficiari ai documentelor secrete furate pe „reprezentanţii puterii străine Ucraina“. De altfel, pe lângă mărturia bulgarului, procurorii susţin că au şi alte probe. Ca într-un scenariu de film cu spioni, aceştia povestesc că bulgarul Zikolov primise un dispozitiv PDA pentru a transmite secretele. Zikolov s-a întâlnit la sfârşitul lunii ianuarie în parcarea unui centru comercial din Bucureşti cu „reprezentanţii puterii străine Ucraina“ pentru a testa această modalitate de transmitere a datelor.

Dacă cei care investighează cazul comunică extrem de bine din punct de vedere al imaginii, diplomaţia de la Bucureşti nu a avut până la această oră nici o declaraţie oficială. Singura reacţie pe care a avut-o Ministerul de Externe a fost să-l expulzeze pe unul dintre ataşaţii militari ai Ucrainei la Bucureşti. Informaţia nu a venit de la MAE, ci din gura unui deputat de la Kiev, care a enumerat acest fapt ca fiind unul dintre motivele pentru care ieri ministrul de Externe ucrainean a fost destituit. Preşedinţia română spune că nu are pentru moment nici un comentariu de făcut. Aceeaşi poziţie o are şi Guvernul.

Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc pe data de 7 iunie

legerile pentru Parlamentul Eurpean vor avea loc pe data de 7 iunie, potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobate în şedinţa de astăzi a Executivului.

În urmă cu o săptămână, Guvernul a adoptat o Ordonanţa de Urgenţă prin care a modificat şi a completat Legea 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

Potrivit noilor prevederi, partidele, alianţele politice şi organizaţiile minorităţilor naţionale se pot asocia numai la nivel naţional, în baza unui protocol, pentru constituirea unei alianţe care să participe la alegerile pentru Parlamentul European.

O alianţă electorală care a participat la alegerile anterioare - indiferent în ce scop au fost organizate acestea - are dreptul de a-şi păstra denumirea numai în cazul în care nu şi-a schimbat componenţa.

O altă prevedere interzice folosirea minorilor cu vârsta sub 16 pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală.

Alte prevederi impun ca pe un panou electoral, fiecare partid, alianţă politică sau electorală şi fiecare organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale care participă la alegeri, ori fiecare candidat independent, să poată aplica un singur afiş electoral. Afişele care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau a altui stat sunt interzise, mai stipulează actul normativ aprobat de Executiv. Primarii sunt obligaţi să stabilească locuri speciale pentru afişajul electoral, în care vor fi amplasate panouri electorale.

Basescu nu s-a mai dus la Kiev pentru ca stia de iminenta expulzare a unui diplomat

Ucraina, tara care aspira la aderarea la NATO, a fost oprita din drumul spre Alianta la summitul de la Bucuresti, de anul trecut, cand nu a primit Membership Action Plan (MAP).
♦ In contextul in care actiunile de spionaj ale Ucrainei par sa dureze de mai multi ani, decizia Aliantei pare justificata.
♦ Romania l-a declarat persona non grata, luni, pe atasatul militar al Ucrainei la Bucuresti si a decis expulzarea sa, a anuntat presa ucraineana, fara a preciza numele persoanei.
♦ Ambasada are la Bucuresti un atasat al Apararii si Naval, Anatoliy Yatseniuk, si un atasat militar, Serghii Ilnitskii.
♦ Ambasada Ucrainei la Bucuresti nu a facut nici un comentariu.
♦ Traian Basescu trebuia sa se duca in Ucraina, saptamana trecuta, insa vizita a fost anulata fara explicatii, dar dupa doua zile au fost arestati Petar Zikolov si Floricel Achim.
♦ Potrivit presei bulgare, un unchi al lui Petar Zikolov, Vasil, a fost seful Cercetarii militare din Bulgaria si a publicat o carte de specialitate: “Cercetarea militara bulgara si Razboiul Rece”.

Zikolov Petar Marinov a declarat ca era în relatii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucuresti înca din 2001 sau 2002 si a spus procurorilor ca acesta era interesat de informatiile militare sustrase de catre Floricel Achim, pentru care platea între 800 si 1.000 de dolari. Potrivit procurorilor, în perioada 2001-2009, inculpatul Achim Floricel a procurat din retelele informatice ale unitatii militare documente secrete de stat pe care le-a transmis inculpatului Zikolov Petar Marinov. „Pe timpul executarii serviciului, cu durata de 24 de ore pâna la 72 de ore, inculpatul Achim Floricel avea acces la unul din calculatoarele unitatii unde îsi desfasura activitatea. Instanta mai precizeaza ca Floricel Achim detine autorizatia de acces la informatii clasificate, numarul Dc8951 din 6 octombrie 2006, de nivel secret. În aceste împrejurari, îsi crea oportunitati de a obtine informatii militare, urmarea sa nu fie nimeni în zona, folosea orice prilej pentru a sustrage informatii”, se precizeaza în motivarea deciziei. „Folosind aceste oportunitati, extragea pe memory-stick la întâmplare, la vrac, tot ce reusea sa copieze. Ulterior, preda inculpatului Zikolov Petar Marinov memory-stick-ul, iar acesta, la rândul sau, lua legatura cu reprezentantul puterii straine si îi transmitea aceste date”, au retinut magistratii Curtii de Apel Bucuresti. Potrivit motivarii, predarea documentelor de catre Floricel Achim bulgarului se facea în format electronic (fie prin predarea memory-stick-urilor, fie prin transmisie pe PDA), prin întâlniri în locuri publice în zona 1 Mai si în zona Stadionului National. Arestarea celor doi a fost facuta din cauza pericolului public reprezentat de acestia, sustine instanta, potrivit careia exista „indicii temeinice” ca subofiterul si cetateanul bulgar ar fi savârsit faptele. „Lasarea inculpatilor în stare de libertate ar reprezenta un pericol pentru ordinea publica prin starea de insecuritate ce s-ar produce în societate”, au explicat magistratii. Un alt motiv pentru arestarea acestora a fost savârsirea faptelor în mod intentionat, folosind diverse trucuri pentru predarea dispozitivelor electronice.

A recunoscut
Subofiterul MApN Floricel Achim a recunoscut, în fata Curtii de Apel Bucuresti, care i-a dat mandat de arestare pe 28 februarie, acuzatiile de tradare, el spunându-le judecatorilor ca regreta fapta si ca a savârsit infractiunile pentru ca avea o situatie materiala precara. Potrivit motivarii deciziei din 28 februarie, si cetateanul strain Marinov Zikolov si-ar fi recunoscut fapta de care este acuzat, respectiv de spionaj. Înalta Curte de Casatie si Justitie a amânat pâna joi 5 martie recursul subofiterului Floricel Achim, angajat al Ministerului Apararii, acuzat de tradare prin transmitere de secrete, tot joi urmând sa judece si recursul lui Marinov Zikolov, cetatean strain, pentru comiterea infractiunii de spionaj.

Filmul flagrantului
Plutonierul-major Achim Floricel a fost retinut in plina strada, in timp ce se deplasa cu autoturismul sau. El a fost, pur si simplu, descaltat de catre oamenii legii, pentru a verifica daca nu cumva ascunde anumite informatii sustrase din interiorul unitatii militare unde isi desfasura activitatea. In borseta, intr-un pachet de tigari Chesterfield au fost gasiti 1.200 de euro
, bani despre care Achim Floricel sustine ca au fost schimbati de catre sotia lui pentru a-si achita datoriile la banci. Intr-o mapa, anchetatorii au descoperit lucruri si mai interesante, vorbind de aceasta data despre documente militare. Astfel, Achim avea asupra lui un memory-stick negru, marca Kingston, un dosar
inscriptionat cu notiunea “Condica Expeditie”, un alt dosar pe care scria “Registru Fax” si un caiet reprezentând “Proces-Verbal Statia Radio”. Chestionat in legatura cu aceste documente, subofiterul le-a declarat anchetatorilor ca urma sa le predea in “Antiaeriana”, adica la sediul Diviziei 1 Infanterie „Dacica“. Asta, in ciuda faptului ca retinerea sa a avut loc dupa ce parasise sediul diviziei. La domiciliul lui Achim, anchetatorii au ridicat documente clasificate cu secret de serviciu ale Directiei de Resurse Umane din cadrul Ministerului Apararii Nationale, cinci unitati centrale de calculator, patru telefoane mobile, CD-uri si DVD-uri.La domiciliul bulgarului Marinov Zikolov, anchetatorii au ridicat mai multe memory-stick-uri, CD-uri, DVD-uri, PDA-uri, telefoane GSM, un laptop, mai multe carduri si alte obiecte ce pot avea legatura cu cauza.

Atasatul militar al Ucrainei la Bucuresti, expulzat
Romania l-a declarat persona non grata pe atasatul militar al Ucrainei la Bucuresti si a decis expulzarea sa. Presedintele Basescu a semnat ordinul de expulzare, luni seara. Stirea a fost transmisa si de agentia rusa Regnum.ru, dar fara nici o referire la scandalul de spionaj in care este implicat Floricel Achim si bulgarul Marinov Zikolov. Ieri, Rada Suprema de la Kiev a consemnat ca ministrul de externe Vladimir Ogrizko a fost destituit ca urmare a deciziei de expulzare a atasatului Ambasadei Ucrainei de la Bucuresti. Nota a fost lecturata de Inna Bogoslovskaia, deputat din partea Partidului Regiunilor (prorus), al ex-premierului ucrainean Viktor Ianukovici.
(Viorel Patrichi)

Procurorii nu au gasit documente clasificate la domiciliul lui Floricel Achim
Simona Tache, avocata subofiterului Floricel Achim acuzat de tradare, a declarat pentru „Gardianul” ca anchetatorii nu au gasit „nici un document din cele care fac obiectul cercetarilor” cu ocazia perchezitiei. Ea a spus ca la perchezitia corporala a fost gasit asupra subofiterului Floricel Achim un memory-stick, însa în urma verificarilor s-a constatat ca pe acesta nu se afla informatii sau documente clasificate. Avocata Simona Tache nu a dorit sa dezvaluie indicativul unitatii la care lucra Floricel Achim sau de cât timp acesta era încadrat ca subofiter, explicând ca o mediatizare excesiva a cazului ar dauna intereselor clientului sau.
(Ionut Muresan)

Zikolov i-a cerut avocatei sa nu dea informatii presei
Cetateanul bulgar Marinov Zikolov, retinut sub acuzatia de spionaj, este reprezentat de avocatul ales Elena Manuela Ghimis, din cadrul Baroului Bucuresti. Contactata de „Gardianul”, Manuela Ghimis a precizat: „Nu pot da nici un fel de relatii despre clientul meu sau detalii din cursul urmaririi penale. Clientul meu a cerut expres ca detaliile anchetei sau detalii referitoare la persoana sa sa nu fie facute pulice. Sunt obligata sa respect, fara alte comentarii, cererea formulata de cel pe care il reprezint”. Intrebata daca si procurorii au cerut avocatilor discretie, Manuela Ghimis a afirmat ca procurorii nu au facut nici un fel de cerere, in acest sens, avocatilor.
(S.P.)

SRI confirma ca Zikolov era spion al unui serviciu de informatii strain
Bulgarul Marinov Zikolov actiona pe teritoriul României ca agent de informatii al unui serviciu special strain, informeaza Serviciul Roman de Informatii. Potrivit comunicatului oficial al institutiei, cetateanul bulgar l-a recrutat pe Floricel Achim, subofiter MApN, care avea acces la date si informatii cu caracter clasificat. În cadrul operatiunii, ofiterii SRI au stabilit cu certitudine faptul ca transferul documentelor
s-a realizat de catre cetateanul strain Marinov Zikolov, care actiona pe teritoriul României ca agent de informatii al unui serviciu special strain. Acesta l-a recrutat si angrenat pe cetateanul român Floricel Achim, subofiter MApN, cu acces la date si informatii cu caracter clasificat, în culegerea si transmiterea de informatii. Dupa prelucrarea datelor, acestea erau transmise printr-un sistem de legatura complex, specific serviciilor speciale, catre cadre de informatii straine, informeaza SRI. Ambasada Bulgariei la Bucuresti face tot posibilul sa clarifice cazul lui Marinov Zikolov, retinut la Bucuresti pentru spionaj, si îi furnizeaza acestuia protectie legala, informa ieri BNN pe pagina sa electronica. Ministerul de Externe bulgar precizase initial ca Zikolov nu lucreaza pentru nici o institutie bulgara si ca acesta este considerat nevinovat pâna când va fi condamnat.
(Gabriel Burlacu)

Plutonierul tradator, incompatibil cu statutul militar
„Gardianul” a descoperit ca plutonierul-major Floricel Achim deruleaza afaceri incompatibile cu statutul cadrelor militare. Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, militarul cercetat pentru tradare si spionaj in favoarea Ucrainei este asociat unic si administrator intr-o societate comerciala cu sediul in garsoniera din strada Lucretiu Patrascanu, unde apare cu domiciliul pe buletin. Societatea se numeste SC Ciciucanu Com SRL, a luat fiinta in anul 2003, are un capital social de 200 RON si se ocupa cu lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si aer conditionat”. Conform statutului cadrelor militare, asa cum sunt prevazute in Legea 80/1995, la articolul 30 se arata: ofiterii, maistrii militari si subofiterii in activitate au obligatia de a nu efectua activitati care contravin demnitatii, prestigiului si normelor de comportare ce decurg din calitatea
lor de cadre militare. Cadrelor militare in activitate le este interzis sa fie asociat unic ori sa participe direct
la administrarea sau conducerea unor organizatii ori societati comerciale, cu exceptia celor numite in consiliile de administratie ale regiilor autonome si societatilor comerciale din subordinea Ministerului Apararii Nationale, din cadrul industriei de aparare sau in legatura cu aceasta.
(Ion Alexandru, Silvana Patrascanu)

Asociatul bulgarului, de negasit
Bulgarul Marinov Petar Zikolov, acuzat de spionaj, a derulat in România afaceri in care era asociat cu un alt bulgar, Kiril Zahariev Bushev. Cei doi sunt asociati in doua societati comerciale, Orion Trading BG si Argamo Services SRL. Prima firma, Orion Trading BG, infiintata in anul 2001, avea ca obiect de activitate “intermediere in comertul cu produse diverse”. Bulgarul impartea la jumatate capitalul social al firmei cu un conational, Kiril Zahariev Bushev. Orion Trading este in lichidare, neavand depuse bilanturile la Registrul Comertului din anul 2004. Dupa lungi insistente, la numarul de telefon inregistrat pe numele acestei companii a raspuns o voce feminina. Tonul amabil al formulei initiale de salut a fost abandonat atunci cand reporterul nostru s-a prezentat si a cerut sa i se confirme faptul ca a sunat la firma Orion Trading. Dupa prima tentativa de contactare telefonica a firmei Orion, nu s-a putut relua legatura. Adresa la care este inregistrata firma Orion Trading BG SRL este, si aceasta, de negasit. Acest fapt se poate explica fie printr-o consemnare gresita a adresei la Registrul Comertului, fie prin aceea ca este vorba de o firma-fantoma. Cei doi cetateni bulgari sunt asociati si intr-o alta firma, Argamo Services SRL, inregistrata, potrivit Registrului Comertului, la o adresa din Bucuresti. Nici aici nu a putut fi confirmata existenta acestei firmei, la sediul respectiv neexistand nici un element care sa ii confirme existenta. De altfel, nici vecinii nu au confirmat faptul ca bulgarul sau firma acestuia ar putea fi gasiti la respectiva locatie. Incercarea reporterilor “Gardianul” de contactare a lui Bushev a fost soldata esecului, acesta fiind de negasit. Contactat telefonic, juristul care s-a ocupat, potrivit propriei declaratii, “numai de infiintarea firmelor lui Kiril” ne-a spus ca acesta nu se afla in tara si ca are telefonul mobil inchis. Juristul a refuzat sa ofere orice alta informatie.
(Cristian Stanescu)

Afacerile sotiei lui Floricel Achim
Nu doar militarul Floricel Achim deruleaza afaceri, cu toate ca statutul militar interzice cu desavârsire acest lucru. Spre exemplu, in firma Achim Construct SRL, plutonierul-major este asociat cu sotia sa, Ioana Achim, fiecare detinând un procent de 50% din beneficii si pierderi. Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, Achim Construct are ca principal obiect de activitate “constructii de cladiri si lucrari de geniu. Societatea a fost infiintata in anul 2004 si este administrata de catre Ioana Achim. Sotia militarului acuzat de tradare si spionaj mai detine o societate – A.B. Cont-Expertize SRL, infiintata in 2004. Firma se ocupa cu “activitati de contabilitate si audit financiar, consultanta in domeniul fiscal, iar Ioana Achim detine 40% din beneficii si pierderi, in timp ce o anume Mihaela Andreea Georgescu, din Bucuresti, detine 60% din actiuni si administreaza societatea. O a treia firma, in care Ioana Achim detine 5% din actiuni, se numeste N.N.P.B. Consult SRL, cu sediul in sectorul 2, infiintata in anul 2000. Firma se ocupa de “comertul cu ridicata al materialului lemnos si al materialelor de constructii”, iar actionarul majoritar si administratorul societatii este cetateanul american Nick Nilson.
(Ion Alexandru)

Divizia executa misiuni sub comanda NATO
Divizia 1 Infanterie “Dacica” in cadrul careia plutonierul-sef Floricel Achim lucra ca registrator-sef la Biroul documente clasificate este o divizie de elita a Armatei Romane. Batalioanele care alcatuiesc Divizia au participat, de-a lungul timpului, in mai multe actiuni in Irak, Afganistan si in alte parti ale lumii - Kosovo, Angola sau Albania. Comandamentul Diviziei 1 Infanterie “Dacica” are in subordine urmatoarele structuri: Brigada I Bucuresti, Brigada I Mecanizata Focsani, Brigada Logistica Ploiesti, Brigada de Vanatori de Munte Brasov, Batalionul CIMIC, Regimentul de Rachete si Artilerie Antiaeriana Medgidia, Batalionul de Aparare NBC Pitesti, Batalionul de Cercetare Braila, Brigada I Craiova, Brigada de Artilerie Focsani, Brigada de Geniu Braila, Baza Logistica Targoviste, Batalionul de Comunicatii, Batalionul de Parasutisti, poligoanele de la Smardan si Babadag si Batalionul de Deservire Bucuresti. De-a lungul timpului, structurile din subordinea Diviziei au participat la misiuni internationale sub comanda NATO sau SFOR/KFOR.
(Eduard Pascu)

Brigada 2 Infanterie
♦Batalionul 20 Infanterie IRAK “Scorpionii Negri” 3 august 2005 - 27 ianuarie 2006
♦Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab” a participat la misiuni in sprijinul pacii in Angola – 1996, Albania – 1997, Kosovo – 2002, Afganistan – 2002 si 2003, dar si in misiuni de stabilizare in Irak – 2004 si 2005, Afganistan – 2005 si 2007.
♦Batalionul 32 Infanterie “Mircea” a participat la misiuni in cadrul operatiunii Iraqi Freedom 2007-2008

Brigada 34 Infanterie
♦ Batalionul 2 Infanterie Calugareni a participat in 1995 la o misiune de mentinere a pacii in Angola – 1997, in Albania – 1997, 1998, Angola -1999 si in Eritrea, Congo. Incepand cu 2002, batalionul a fost nominalizat ca parte componenta a Fortelor de Rezerva Strategica SFOR/KFOR. In 2004 a predat stafeta, iar in 2005, batalionul a fost desemnat sa participe in Irak in misiuni de reconstructie si stabilitate in cadrul misiunii Antica Babilonia. In perioada 2006-2007, batalionul a participat in Afganistan, zona Zabul si Kandahar, in misiunea ISAF IX.
♦ Batalionul 341 Infanterie a participat la operatiuni in Kosovo in 2004-2005 si in Enduring Freedom Afganistan – 2006.
♦ Batalionul 495 Infanterie “Capitan Stefan Soverth” a participat in anul 2006 la misiunea Iraqi Freedom, in regiunea Tallil.

Brigada 2 Vanatori de Munte
♦Batalionul 21 Vanatori de Munte a participat la misiuni in Irak in zona Basrah. Avea ca atributii asigurarea
pazei si apararea anumitor obiective, patrulare si verificare in puncte de control si escortarea reprezentantilor institutiilor internationale.
♦Batalionul 30 Vanatori de Munte “Dragoslavele”. Pâna acum batalionul a participat la misiuni în sprijinul pacii în teatrul de operatii din Kosovo. Misiunile desfasurate de detasamentele participante la misiune au fost de: patrulare pe rute principale si secundare, ziua si noaptea; scotociri; monitorizarea zonelor sensibile; escortarea convoaielor si a VIP-urilor; instalarea unor puncte de control trafic fixe si mobile; paza campului BASCO.
Brigada 10 Geniu a participat in perioada 2003-2006 cu sase detasamente de geniu in bazele militare de la Al Hillah, Ad Diwaniyah si Al Kut pentru amenajarea si intretinerea cailor de comunicatii rutiere, amenajarea genistica a bazelor militare, lucrari genistice pentru protectia personalului, amenajarea platformelor pentru elicoptere, amenajarea patformelor CORIMEC pentru cazarea trupelor si cercetarea cursurilor de apa si inspectii de nivel 1 ale podurilor.
Brigada 282 Infanterie Mecanizata a participat la misiuni in Kosovo – 2003, Afganistan 2004-2005 si 2006 - Irak.

Razboi rece intre Basescu si Iuscenko
Ucraina a fost considerata un potential aliat al Europei, iar liderii de la Bruxelles au facut mai multe eforturi pentru a atrage simpatia Kievului si a scoate acest stat din sfera de influenta a Rusiei. Ucrainei i s-a promis apropierea de NATO, de Uniunea Europeana si chiar i s-a incredintat, impreuna cu Polonia, organizarea Campionatului European de Fotbal din 2012. Ucrainei i s-au iertat multe abuzuri in relatia cu vecinul sau vestic, Romania – canalul Bistroe, de exemplu -, desi tara noastra era membra NATO si UE. Totusi Ucraina a incasat o mare lovitura la Bucuresti, la summitul NATO de la Bucuresti, cand nu a primit mult-asteptatul Membership Action Plan (MAP), un pas mai aproape de aderarea la Alianta Nord-Atlantica. Spre satisfactia Moscovei, Ucraina si Georgia au fost amanate in demersul lor de a adera la Alianta. Relatiile romano-ucrainene au cunoscut o racire in contextul in care la Curtea Internationala de Justitie de la Haga s-a decis ca Romania sa detina 80% din platoul continental disputat cu Ucraina. La finele lunii februarie, presedintele Traian Basescu urma sa efectueze o vizita oficiala la Kiev, insa aceasta nu a mai avut loc. Intr-un comunicat sec, Ministerul roman de Externe anunta: “La data de 24 februarie 2009, în baza consultarilor, partile au convenit continuarea pregatirii vizitei oficiale în Ucraina a presedintelui României, cât mai curând, la o data care va fi stabilita pe canale diplomatice.” Evetuala vizita a lui Traian Basescu la Kiev fusese pregatita inca de la sfarsitul lui ianuarie de catre ministrul de externe, Cristian Diaconescu. Seful diplomatiei romane a avut pe 23 ianuarie intrevederi cu presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, cu ministrul de externe Volodimir Ogrizko si cu alti oficiali de la Kiev. Chiar in ziua in care Diaconescu se afla la Kiev, 23 ianuarie, un site ucrainean anunta ca Traian B?sescu va efectua o vizita oficiala in Ucraina în perioada 25-26 februarie. Vizita lui Basescu in Ucraina fusese confirmata pe 5 februarie de Administratia Prezidentiala, care a precizat ca, într-o discutie telefonica avuta la initiativa sefului statului ucrainean, presedintele Traian Basescu a spus ca va onora invitatia lansata anul trecut de a efectua o vizita oficiala la Kiev, în perioada 25–26 februarie. In urma scandalului de spionaj din aceste zile, o vizita a presedintelui Basescu la Kiev este si mai putin probabila.

Boloni: "Nu cred că pot veni la Steaua, în situaţia actuală"

adislau Boloni nu crede că există vreo posibilitate să ajungă antrenor în Ghencea atât timp
cât Gigi Becali este patron la Steaua.

"N-aş vrea să leg răspunsul la această întrebare de patronul Stelei. Ştiu care este situaţia actuală la Steaua, aşa că nu cred că am vreo şansă să fiu antrenorul fostei mele echipe.", a spus Ladislau Boloni, pentru evz.



"Mă bucur că nu am ajuns la Rapid, nu sunt profesionişti"

Boloni se felicită că a ales Standard şi nu a venit în Giuleşti, la invitaţia lui George Copos. Fostul selecţioner al României crede că la clubul din Giuleşti nu există nicio urmă de profesionism.

"Sunt bucuros că am ajuns la Standard, nu la Rapid
, pentru că ştiam ce fel de club este. Avantajul meu este că am ajuns la o echipă profesionistă, unde mediul este de mare calitate
. În schimb, această capacitate profesionistă trebuia creată la Rapid, ea nu exista. Nu ştiu dacă aş fi reuşit să schimb ceva la Rapid. Aici ştiu unde pun piciorul, îl cunosc personal pe preşedintele clubului, în vreme ce la Rapid trebuia să depun un efort foarte mare."

Marian Cozma, lovit mortal cu două cuţite

Peste o sută de persoane au fost audiate de autorităţile din Veszprem în cazul morţii lui Marian Cozma, iar anchetatorii nu exclud posibilitatea să mai facă şi alte arestări. Între timp
s-a aflat că handbalistul Marian Cozma a fost lovit mortal nu cu unu, ci cu două cuţite.

Autorităţile ungare spun că primele date în cazul uciderii lui Marian Cozma vor apărea abia după ce Nemeth Gyozo şi Raffael Sandor vor fi extradaţi din Austria şi vor putea fi audiaţi.

"Colegii mei din Veszprem au audiat mai bine de 100 de persoane, printre care şi pe Sztoika, aflat în arest preventiv. Pe cei doi din Austria încă nu i-au audiat. Abia după ce îi vom interoga pe toţi şi le vom compara declaraţiile vom şti care e mobilul crimei", a declarat purtătorul de cuvând din Veszprem.

Nemeth Gyozo şi Raffael Sandor au acceptat să fie extrădaţi din Austria, iar în maxim 10 zile aceştia trebuie să ajungă în arestul poliţiei din Vesprem, unde se află şi Ivan Stoica, care s-a predat în cursul zilei de sâmbătă.

"Sâmbătă a fost judecata. Din cauza gravităţii acuzaţiilor cât şi din cauza presupunerii că influenţează martorii, tribunalul a hotărât reţinerea lui pe 30 de zile. Vineri a fost procesul celor doi din Austria, proces în urma căruia s-a stabilit că în 10 zile aceştia vor ajunge în arestul poliţiei din Veszprem", a declarat sursa.

Anchetatorii susţin că se vor mai face arestări în acest caz.

"După informaţiile pe care le avem momentam, e posibil să se mai facă arestări, iar dacă vor fi, în funcţie de acuzaţii, de complicitate, îi vom aresta sau îi vom pune sub arest preventiv", a adăugat purtătorul de cuvânt.

De altfel, surse din Poliţia Veszprem au declarat pentru Jurnalul Naţional că potrivit raportului medico-legal, pe trupul lui Marian Cozma s-au identificat două răni produse
de două cuţite diferite. Aceleaşi surse au mai spus că, până acum, pentru tot ce s-a întâmplat în seara morţii handbalistului nu s-a dat nici măcar o amendă.

Polanski vrea să scape de exilPolanski vrea să scape de exil

care regizorul Roman Polanski este acuzat de relații sexuale cu o minoră a dispărut în mod misterios în 2004. Acum, avocații cineastului cer retragerea definitivă a acuzațiilor, pentru ca clientul lor să nu fie nevoit să mai trăiască în exil.

Avocații susțin că Polanski a fost obligat să pledeze vinovat în 1977 și aduc dovezi care au fost prezentate și în documentarul "Roman Polanski: Wanted and Desired", prezentat în premieră de postul HBO, în vara lui 2008.

Chiar presupusa victimă a lui Polanski, Samantha Geimer, acum în vârstă de 45 de ani, a cerut retragerea acuzațiilor, deoarece consideră că a devenit o victimă a sistemului judiciar. "Chiar şi după atâţia ani, cazul continuă să dăuneze imaginii personale, a soţului şi a celor trei copii
ai mei. Am devenit victima procurorului general", a motivat
Geimer.

Kenny G cântă la București

Cunoscutul saxofonist american Kenny G, în vârstă de 53 de ani, va susține un concert, pe 30 aprilie, la Sala Palatului din București.

Artistul, considerat unul dintre cei mai bine cotați instrumentiști ai tuturor timpurilor, a intrat în Cartea Recordurilor, în 1997, pentru cea mai lungă notă muzicală cântată la saxofon – 45 de minute și 12 secunde.

De asemenea, americanul a câștigat un premiu Grammy în anul 1994, pentru cea mai bună compoziție instrumentală a piesei „Forever In Love”. Biletele pentru concert vor fi puse în vânzare săptămâna viitoare și vor putea fi cumpărate de la Sala Palatului, Magazinul Muzica sau online

Verdict în procesul “plagiatului secolului”

stăzi are loc, la Tribunalul Bucureşti, ultima înfăţişare în procesul intentat de Fundaţia Culturală Ideea Europeană trustului Adevărul Holding, prin care solicită retragerea din reţelele de distribuţie a celor două volume de „Memorii” de Lev Tolstoi, editate anul trecut de trust.

Este posibil ca astăzi să aflăm şi verdictul instanţei asupra a ceea ce deja este considerat, în lumea intelectuală, „plagiatul secolului”.

Fundaţia Culturală Ideea Europeană a semnalat încă de la sfârşitul anului trecut, prin numeroase expertize şi analize comparate ale textelor, că aceste volume – intitulate în mod absurd „Memorii”, deşi Tolstoi nu şi-a scris niciodată memoriile – constituie o preluare abuzivă a ediţiei „Jurnalului” tolstoian, în traducerea Janinei Ianoşi, apărut la Editura Ideea Europeană. Această ediţie în două volume este, de fapt, o selecţie din cele 13 volume câte are „Jurnalul” în ediţia rusă de „Opere complete” ale lui Tolstoi, realizată de profesorul Ion Ianoşi printr-o muncă de doi ani, selecţie care se regăseşte acum identic în cele două volume editate de Adevărul.

Procesul de azi, în care Fundaţia Culturală Ideea Europeană (FCIE) solicită despăgubiri morale în valoare simbolică de 1 leu, este doar unul din cele două intentate împotriva S.C. Adevărul Holding S.A., celălalt fiind procesul de fond, pentru plagiat. Următoarea înfăţişare în acest proces va avea loc pe 5 martie.

Regizorii romani pariaza pe prezent

ana la sfarsitul anului, vor intra in cinematografe filme semnate de Cristian Mungiu, Cristi Puiu si Corneliu Porumboiu. Daca "Amintiri din epoca de aur" al lui Mungiu vorbeste de Romania anilor ’80, celelalte doua filme vin cu teme de acum: Puiu – cu crima de familie a unui om care si-a pierdut jobul, Porumboiu – cu dilemele morale ale unui politist de provincie. Sub bagheta producatorului Cristi Puiu, Bobby Paunescu regizeaza un film cu Monica Barladeanu in rol titular, inspirat de efectele cazului Mailat.

Tema emigrantilor romani este abordata atat de filmul lui Razvan Radulescu, cat si de cel al lui Stere Gulea. Alexa Visarion incearca un "road movie de DN1", inspirat de generatia cool.

» "Tatal-fantoma", primul thriller pe model american, este un proiect con-ceput de Barry Gifford si Lucian Georgescu.



Intai, despre numele sonore. "Amintiri din Epoca de Aur" este un film cu o structura modulara, alcatuit din sase scurtmetraje, doua dintre ele purtand semnatura lui Cristian Mungiu. "Cred ca e o despartire nu de Epoca de Aur a lui Ceausescu, ci de epoca de aur a fiecaruia dintre noi, adica viata noastra fara griji de pana pe la vreo 25 de ani", a declarat regizorul, adaugand ca e vorba despre un film care se concentreaza asupra vietii cotidiene din ultimii ani ai comunismului. Filmul, regizat la sase maini, de Cristian Mungiu, Hanno Hoffer si Constantin Popescu, va fi lansat, conform cinemagia.ro, in acest an, dar nu se cunoaste o data anume.

Cristi Puiu iese anul acesta cu doua filme – ca regizor ("Aurora") si ca producator ("Francesca")
"Intermediar" al lui Corneliu Porumboiu este asteptat sa aiba premiera anul acesta si, daca ar fi sa-l credem pe regizor, "este mai putin hatru decat «A fost sau nu a fost»". Cu Dragos Bucur in rolul unui politist cu crize de constiinta, dar si cu Vlad Ivanov, Cosmin Selesi, Irina Saulescu si Ion Stoica, filmul este un pseudopolicier care descrie criza unui om al legii din provincie (duhul Vasluiului pluteste inefabil si in acest film) care ajunge sa nu mai creada in lege. Cinemagia.ro da ca data de lansare a ultimului film purtand semnatura lui Cristi Puiu, mult asteptatul "Aurora", anul 2009; sa ne rugam pentru asta. Filmul pune in discutie, in contextul crizei varstei de mijloc, o drama familiala ce sfarseste cu o crima. Protagonistul filmului e un barbat de 42 de ani, divortat, cu doi copii
, care tocmai si-a dat demisia de la fabrica unde lucra. Tot sub bagheta lui Cristi Puiu (insa in calitate
de producator al Mandragora), urmeaza sa iasa in prima jumatate a anului si pelicula lui Bobby Paunescu, "Francesca", cu Monica Barladeanu in rolul principal. Omul de afaceri, care a absolvit School of Cinematic Arts la Universitatea din California, speculeaza in acest film tensiunile interetnice declansate de cazul Mailat, pentru a spune povestea unei modeste, dar foarte frumoase
educatoare (Monica Barladeanu) care vrea sa emigreze in Italia. Alaturi de "Aurora" lui Puiu, "Medalia de onoare" a lui Calin Netzer este cea mai asteptata pelicula a anului 2009 (conform unui sondaj cinemagia.ro). Sinopsisul filmului, cu Victor Rebengiuc protagonist, suna destul de 90’s, cu dileme morale postrevolutionare izvorand din comunism – inainte de ’89, tatal isi toarna la Militie fiul ca vrea sa emigreze in Canada, fapt ce va deteriora relatiile in familie, atat cu fiul plecat, cat si cu sotia. "Felicia inainte de toate", filmul cu care scenaristul Razvan Radulescu debuteaza ca regizor de lungmetraj, a fost terminat anul trecut, insa nu a fost comunicata o data la care urmeaza sa fie lansat. Romanul este de fapt co-regizor impreuna cu Melissa de Raaf, o artista germana specializata pe video, pelicula primind sprijin de la canalul de televiziune Arte. Inainte de a fi un film social (despre instrainarea emigrantilor), este un film despre relatii (de familie) – o romanca de 40 de ani, care traieste in Olanda, unde e divortata si are un copil, revine in fiecare an in Romania sa-si vada rudele; insa pierderea avionului spre Olanda determina o renegociere a relatiilor cu rudele. Anul acesta vom putea viziona in cinematografe si ultimul film in care a jucat regretatul Guillame Depardieu. "Copilaria lui Icar", regizat de debutantul Alexandru Iordachescu, este un film simbolic cu vagi elemente SF – Jonathan accepta sa fie cobaiul unui tratament genetic menit sa-i redea piciorul pierdut intr-un accident, insa lucrurile se complica in momentul cand intervine o idila cu fiica celui care conduce tratamentul.

"Week-end cu mama", de Stere Gulea, va fi lansat pe 20 martie
Pelicula de debut a lui Radu Jude, "Cea mai fericita fata din lume", a avut premiera mondiala, recent, la Festivalul de la Berlin – unde, de altfel, a fost si laureata cu Premiul CICAE (Confédération Internationale des Cinemas d’Art et d’Essai). In Romania filmul va putea fi vazut, probabil, in aceasta primavara. Lungmetrajul, realizat in coproductie cu o casa olandeza, are in distributie o actrita neprofesionista, Andreea Busneag, si pe serban Pavlu. Filmul e despre o adolescenta care castiga o masina scumpa la un concurs de trimis etichete, in urma caruia trebuie sa mearga la Bucuresti
pentru a filma o reclama
care sa arate ca toata campania a fost reala. Pe drum, fata se cearta cu parintii in privinta masinii, pe platou sunt alte probleme care dezvaluie conflictele latente din familie, dar finalul este fericit. Primavara aceasta va avea premiera romaneasca si coproductia italo-franco-romana "Mar Nero", in regia lui Federico Bondi si beneficiind de un scenariu semnat de Ugo Chiti (scenaristul de la "Gomora"). Avandu-i in distributie pe Vlad Ivanov – locul 3 in topul "The Times" al celor mai bune roluri ale anului trecut –, dar si pe Dorotheea Petre si Maia Morgenstern, filmul prezinta relatia dintre o italianca in varsta si menajera ei, o romanca. La inceput tensionata, relatia va evolua in timp spre una de solidaritate si prietenie, in care italianca o va insoti pe romanca intr-o calatorie in Romania, in cautarea sotului ei, disparut fara urma. Peste o luna, pe 20 martie, are loc premiera ultimului film al veteranului Stere Gulea, "Week-end cu mama", din distributia caruia fac parte Adela Popescu, Gheorghe Dinica, Razvan Vasilescu, Florin Zamfirescu. Filmul e scurt (90 de minute) si, pe urmele ultimului val, lasa la o parte politicul pentru a vorbi o limba sociala, in cazul de fata familiile care lucreaza in strainatate si isi lasa copiii in grija rudelor. Luiza, care a stat departe de fata ei timp de 15 ani, se intoarce din Spania. In tara, ea descopera situatii care i-au fost ascunse de rudele care au avut grija de copilul ei: fata duce o viata de vagabondaj, e dependenta de droguri si are un copil de doi ani, abandonat la un orfelinat. Cel mai probabil in aprilie o sa iasa in cinematografe si filmul lui Radu Gabrea, "Calatoria lui Gruber", cu Florin Piersic Jr, Marcel Iures si Claudiu Bleont. Filmul il arata pe Curzio Malaparte, in calitate de jurnalist si prieten cu Il Duce, ajuns la Iasi si cautand innebunit un doctor evreu care sa-l trateze de o criza de alergie, insa cautarea lui coincide cu zilele deportarilor. Florin Piersic Jr va fi prezent pe ecrane nu doar ca actor, ci si in calitate de regizor cu o (alta) pelicula independenta, "Nimic despre dragoste", in care joaca si Andi Vasluianu.

Thriller romanesc
Tot in 2009 va iesi si prima parte a trilogiei "The Phantom Father"/"Tatal-fantoma", un thriller regizat si scenarizat de publicitarul Lucian Georgescu, avandu-l pe Marcel Iures in rolul principal si construit ca proiect impreuna cu Barry Gifford (scenarist al lui Lynch – "Wild at Heart", "Lost Highway" etc.). Filmul, "cu alonja de Hollywood" (in cuvintele lui Lucian Georgescu), are o istorie traumatica in spate, in 2004 pierzand finantarea CNC, pe care a obtinut-o abia in 2007. Coprodus impreuna cu o casa germana de film, pelicula prezinta tribulatiile turistice ale unui profesor universitar care, documentand biografia a doi frati, ajunge in Bucovina rurala, unde o cunoaste pe Tanya, care condescinde sa-l ajute in cautarile lui. Celalalt film cu participare majoritar romaneasca rasplatit la Berlin (premiul pentru sunet), "Katalin Varga" al britanicului Peter Strickland, va iesi si el in cursul anului pe ecranele romanesti. Pelicula spune povestea unei unguroaice dintr-un Ardeal habsburgic atemporal, care, izgonita din casa de un sot care nu poate accepta un viol ce a avut loc in urma cu zece ani, porneste impreuna cu baiatul ei intr-o calatorie a razbunarii, pe urmele celui care a violat-o candva. Alexa Visarion va iesi in toamna asta cu "Luna verde" (scenariul: Iris Spiridon), un road movie de DN1 prin care regizorul incearca sa iasa spre zona cool a problemelor ultimei generatii – pretextul pentru dezvaluirea acestora e o calatorie de la Bucuresti la Brasov, unde un grup de tineri pleaca sa vada o piesa pusa in scena de un amic de-al lor. Filmul, in distributia caruia se disting Marius Manole si Tudor Aron Istodor (dintre tineri) si Razvan Vasilescu si Maia Morgenstern (dintre adulti), bifeaza probleme urbane, ca agatatul pe internet, arta, muzica psihedelica, teama de dragoste. Filmul de debut al lui Constantin Popescu, "Portret al luptatorului la tinerete – Aproape liniste 1", care va fi lansat si el anul acesta, si-a ales o tema dificila, dar cu atat mai curajoasa: luptatorii anticomunistii din munti. Spun "dificila" si "curajoasa" intrucat asteptarile publicului mainstream merg spre discursuri care aduc omagii acelor eroi locali, pe modelul Luciei Hossu Longin, iar riscul, ca regizor, de a cadea in adevarurile patetice si de la sine intelese ale anticomunismului e imens. Avand parte de o distributie proaspata (Dragos Bucur, Alex Potocean, Andi Vasluianu), filmul "documenteaza" grupul de rezistenta format in jurul lui Ion Gavrila Ogoranu.

Nicolaescu, in rolul lui Carol I
Sergiu Nicolaescu isi va rasfata si el fanii cu un documentar artistic, "Carol I", despre ultimele zile ale vietii primului rege din istoria Romaniei. Noul "Apus de soare", realizat la studiourile MediaPro Pictures cu o generoasa subventie de la CNC (195.000 RON, obtinuti in 1996), va straluci pe marile ecrane cu Nicolaescu in rolul principal, fiind o docu-drama care va combina elemente de film artistic cu inserturi nonfictionale din arhive. Pelicula va fi terminata anul acesta, insa nu s-a comunicat o data a lansarii.

Cum sa uiti, cu umor si toleranta, o femeie

Jumatate de dragoste, juma­tate despre dragoste. Asa s-ar putea defini, pe scurt, noul roman al lui Dan Lungu, unul dintre cei mai tradusi autori romani, al carui subiect predilect, pana acum, a fost perioada comu­nismului. "Cum sa uiti o femeie" este, in acelasi timp, o carte despre dizol­varea mizantropiei si recu­cerirea inocentei, despre toleranta, despre cum se poate vorbi despre Dumnezeu in ziua de azi. Dan Lungu (n. 1969, Botosani) a facut studii postdoctorale de sociologie la Sorbona si este redactor al revistei "Au Sud de l'Est" (Paris). A debutat cu "Raiul gainilor" (2004) volum situat patru luni in topul vanzarilor editurii franceze Jacqueline Chambon, iar editia germana a fost declarata (decembrie 2007), cartea lunii. Al doilea roman, "Sunt o baba comunista" (2007), se afla in curs de adaptare cinematografica in regia lui Stere Gulea, iar versiunea franceza a cartii a fost dublu nominalizata la Premiile Jean Monnet (Franta, 2008). La aceeasi editura Polirom au aparut si volumele de proza scurta "Baieti de gasca" (2005), "Proza cu ama­nuntul" (2008) si, alaturi
de Radu Pavel Gheo, a coor­donat volumul colectiv "Tovarase de drum. Expe­rienta feminina in comu­nism" (2008). Are numeroase premii in portofoliu si este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
Pentru cititorul roman care subiect e mai de impact: iubirea sau comunismul?
N-as putea raspunde decat intuitiv la o asemenea chestiune, lucrurile sunt destul de compli­cate... Tot ceea ce tine de receptare e destul de greu de evaluat si de masurat; in plus
, studiile de receptare a literaturii in Romania sunt aproape inexistente. Dar haideti sa problematizam putin! Exista cititori - nu cei mai multi, e drept - pentru care subiectul nici nu conteaza, urmaresc mai degraba inteligenta constructiei unui roman, psihologia si frumu­setea personajelor, muzicalitatea frazei... In raport cu ei, impactul e in alta parte, ca sa-l parafrazam pe Kundera. O alta categorie, poate cea mai numeroasa, se rapor­teaza la experienta perso­najelor literare, fiind tentati fie de o experienta cat mai aproiata de a lor, fie de una cat mai indepartata, exotica. Cei dintai vor sa "invete", pentru ei literatura e un fel de substitut de experienta de viata
, ajungand pana la a o folosi intr-un proces de - iertati-mi tehnicismul! - socializare anticipativa, in sensul ca vor sa se familiarizeze cu comportamentele celor din grupul in care aspira sa se integreze; de exemplu, liceenii care citesc carti cu personaje studenti. A doua categorie, care valorizeaza experienta exotica, nu cauta identificarea, ci diferentierea, explorarea celuilalt, aventura, evaziunea. In nici unul din cazuri nu e exclus divertis­mentul, sub diversele lui forme. Uneori expe­rienta cautata e foarte particu­lara, focalizata pe o tema anume, si aici ajungem la intrebarea dvs. Iubirea e una dintre cele mai populare teme, in acest sens. Momentan, si experienta comunista se bucura de interes, caci e vorba de un trecut relativ recent, trauma­tizant, greu de uitat. Insa in timp
, "comu­nis­mul"trece, iar "iubirea"ramane. De fapt, exagerez. Tema "comu­nismului"va ramane, cumva metamorfozata, in proble­matica totalitarismului, tiraniei, esecului modernitatii sau a politicii in general.
Mai este religia un atu pentru o carte a carei actiune se desfasoara in contemporaneitate?
Atata timp cat atuul principal al unei carti, din punctul meu de vedere, este modul cum e scrisa, restul chestiunilor raman secundare. Daca ne referim la receptare populara si la piata, probabil ca "religia" nu este un atu. Pare o tema vetusta, pentru spirite imbro­bodite. E ciudat cum, dupa caderea comu­nismului, dintre subiectele care au fost inghetate de cenzura literara, unele au fost recuperate, altele nu. Erotismul si-a revenit primul
, minus honmosexualitatea, tema in fata careia literatura romana e destul de timida. Problematica religioasa este, la randul ei, destul de vitregita. Asta in pofida faptului ca dupa '89 bisericile au inceput sa se umple...
In cartea mea, care este "jumatate de dragoste, jumatate despre dragoste", ajung inevitabil si in zona framantarilor religioase, care nu e doar apanajul celor bisericosi. Framantarile mistice au o dimensiune filosofica, exis­tentiala si identitara care-i poate ispiti din cand in cand si pe cei pacatosi... Intalnirea lui Andi, un tip structural ironic si nedus la biserica, cu prezbiterul Set, profesorul de mate­matica neopro­testant, este la fel de ciudata ca intal­nirea dintre o masina de cusut si o portocala pe o masa
de ping-pong. Si totusi, gratie umorului si tolerantei, in cele din urma ajung sa comunice - poate ca asa se poate vorbi despre Dumnezeu in ziua de azi. Cred ca asta e una dintre "lectiile" importante ale cartii, anume ca umorul si toleranta sunt valori fara care e tot mai greu sa comunici. Framantarile mistice nu-l duc pe Andi la convertire ca in literatura de consum religioasa, ci ii dezolva mizantropia si il ajuta sa-si gestioneze altfel propriul trecut.
Daca ar ecraniza cineva "Cum sa uiti o femeie", pe cine ati vedea in rolul ziaristilor Andi si Marga?
Greu de zis... Regizorii au ochiul format, stiu la ce sa se uite cand cauta un actor pentru un rol, eu sunt un novice. Poate ca Marga ar putea fi jucata de Maria Dinulescu sau Anamaria Marinca, iar Andi de Ion Sapdaru, Vlad Ivanov sau Ionut Caras.
De ce are un scriitor nevoie de site? (Dan Lungu tocmai si-a lansat unul)
Hmmm, as zice ca nu are neaparata nevoie... Asa cum nu are neaparata nevoie sa se tunda sau sa se uite la un film. Sunt putine lucruri fara de care simtim ca murim si mult mai putine fara de care chiar murim. Din fericire, site-ul nu face parte din nici o categorie. Si totusi, iata, eu am un site proaspat. Sper sa fie util. Am multi prieteni, unii dintre ei in strainatate, care ma intreaba regulat ce vesti mai am pentru ei, le­gate de mine si de preocuparile mele literare. Cum nu totdeauna am timp sa le scriu pe larg si cum nu-mi place sa vorbesc despre mine, site-ul e un fel de a le raspunde. Apoi, fiica mea, Ilinca, fascinata de lumea virtuala, mereu ma tachina ca n-am si eu macar un blog, acolo. Cred ca acum ea se bucura cel mai mult, nu scapa nici o ocazie sa se laude: "Tata meu are site!". Site-ul fiind, in opinia ei, un blog care s-a facut mare.

Trei filme româneşti care au participat la Berlinală vor rula la B-EST

Peliculele participante la Festivalul Internaţional de la Berlin "Cea mai fericită fată din lume", de Radu Jude, "Bric-Brac", de Gabriel Achim, şi "Renovare", de Paul Negoescu, vor rula în cadrul festivalulului B-EST (23 - 30 martie).

Lungmetrajul de debut al lui Radu Jude, "Cea mai fericită fată din lume", a obţinut Premiul C.I.C.A.E. (Confédération Internationale des Cinemas d'Art et d'Essai) la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Inte

Teatrul Radiofonic implineste 80 de ani

La 80 de ani de la transmiterea primei piese de teatru la microfon, Editura “Casa Radio” va lansa volumul “Mihai Zirra, Am ales Teatrul Radiofonic”, care contine memoriile regizorului. Acesta este considerat unul dintre intemeietorii Teatrului National Radiofonic. Evenimentul va avea loc maine in prezenta mai multor nume mari ale scenei romanesti. La mai putin de patru luni de la inaugurarea postului public de radio (1 noiembrie 1928), in 18 februarie 1929 se transmitea prima
piesa de teatru la microfon, “Ce stia satul” de V. Al. Jean, avandu-i in rolurile principale pe Maria Filotti si Romald Bulfinski de la Teatrul National din Bucuresti
.

Tezaure pierdute

Palatul Sutu gazduieste expozitia "Tezaure pierdute, tezaure rega­site", in cadrul careia se regasesc aproximativ 200 de obiecte din bronz, fier, aur si argint.
Scopul este de a atrage atentia asupra traficului
de obiecte, actiune ce duce atat la distrugerea siturilor arheologice, cat si la scoaterea din circuitul stiintific a unor piese importante. Manifestarea se va incheia pe 14 martie odata cu lansarea catalogului ce cuprinde si articole de specialitate referitoare la piese incluse in expozitie (varianta in limba engleza).

miercuri, 29 iulie 2009

Risc de avalanșă în Bucegi

Salvamontiștii din masivul Bucegi sunt în alertă din cauza riscului de avalanșă existent în acest moment.

După zăpezile căzute în ultimele zile, vremea a început să se încălzească iar acum există pericol mare pe absolut toate traseele care fac legătura între stațiunile de pe Valea Prahovei și platoul masivului Bucegi. Ei atrag atenția că toate aceste trasee rămân închise pînă la sfîrșitul lunii aprilie. Riscul de avalanșă este acum însemnat, având gradul 4 pe o scară de la 1 la 5.

Valea Caraiman, Valea Cerbului și Valea Albă sunt cele mai periculoase în acest moment, fiind căutate de schiorii dornici de adrenalină. Salvatorii montani lansează încă un apel către turiștii care vor veni în stațiunile de pe Valea Prahovei, indiferent că vin pentru schi sau pentru drumeții să nu intre pe aceste văi.

Medicamente pentru seropozitivi

Copiii
şi tinerii seropozitivi de la Petrila vor avea medicamente
, după ce de mai bine de o lună şi-au întrerupt o parte din tratament.

Situaţia a fost rezolvată de reprezentanţii Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor afectate de HIV, care le-au promis tratament în cel mai scurt timp
.

În aceste condiţii, familiile tinerilor seropozitivi au decis amânarea mitingului pe care-l aveau programat pentru această săptămână la Bucureşti. „Se pare că a fost o criză generalizată a tratamentului din cauza cursului ron-euro, care s-a acutizat mai întâi la Programul
de HIV”, declară Dorina Ignaţ, preşedintele asociaţiei Noua Speranţă din Petrila.

Încă de la începutul acestui an, tinerii seropozitivi au fost obligaţi să-şi procure medicaţia din farmacii, iar problemele legate de fluctuaţiile leu-euro, au creat mari sincope în aprovizionarea cu medicamentele necesare lor.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei pentru bolnavii HIV, s-a stabilit revenirea la achiziţia centralizată a tratamentului, însă, până atunci, pentru a evita întreruperea tratamentului este încă valabilă actuala procedură.

Producătorii de ambalaje plastice solicită amânarea ecotaxei până la sfârşitul anului

Producătorii de sacoşe din material plastic solicită Guvernului amânarea "ecotaxei" cel puţin până la sfârşitul anului, anunţă preşedintele ASPAPLAST, Marcel Diaconu, acuzând aspecte "neclare" ale legii.

"Solicităm să se explice clar care sunt produsele, conform căror standarde, ca să ştie organele de control ce să controleze (...)Solicităm amânarea legii cel puţin până la sfârşitul acestui an",a declarat, miercuri, Marcel Diaconu, preşedintele Asociaţiei Patronale a Prelucrătorilor de Mase Plastice din România (ASPAPLAST).

El a explicat că acest interval de timp
este necesar pentru "stabilirea" tipurilor de materiale acceptate ca fiind biodegradabile, standardele pe care acestea trebuie să le îndeplinească, modul de testare, laboratoarele în care se face aceasta.

De asemenea, Diaconu a mai spus, în cadrul dezbaterii "Ecotaxa şi Biodegradibilitatea", organizate de Comisia pentru Administraţie din Camera
deputaţilor, că asociaţia pe care o reprezintă mai solicită modificarea legii astfel încât să se excepteze TVA-ul pentru ecotaxă, să fie introduse taxarea pe kilogram şi marcarea şi inscripţionarea corectă pe ambalajele de tip sacoşă.

Alţi reprezentanţi ai firmelor producătoare de ambalaje plastice au solicitat definirea, prin lege, a termenului biodegradabil.

Diaconu a explicat că unele firme
producătoare de ambalaje, care ar intra sub incidenţa ecotaxei, nu au utilajele necesare pentru producerea de ambalaje biodegradabile, pentru acest lucru fiind necesare echipamente moderne.

De asemenea, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic
, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, Sulfina Barbu, a subliniat importanţa acestei taxe, arătând că "durata de viaţă a unei pungi este între 50 şi 100 de ani, iar durata de utilizare este de 20 minute".

Patru angajaţi C.R.F, cercetaţi de către poliţişti că au decontat bilete de odihnă ilegal

Peste 160 de dosare
de fals în declaraţii şi înşelăciune instrumentate de poliţiştii Serviciului Transporturi Hunedoara în perioada septembrie 2007 – februarie 2009

Poliţiştii Postului de Poliţie Transporturi
Hunedoara efectuează cercetări faţă de patru angajaţi C.R.F. din Judeţul Hunedoara, despre care au stabilit faptul că, în cursul anului 2006, au solicitat decontarea fără drept a 50% din contravaloarea a câte unui bilet de odihnă şi tratament. Prejudiciul cauzat în fiecare dintre aceste cazuri Sucursalei Regionale C.F. TIMIŞOARA, este de 800 lei
.
Cei patru suspecţi sunt cercetaţi în stare de libertate pentru infracţiuni de fals în declaraţii şi înşelăciune.
Acţiunile de verificare a modului în care angajaţii C.F.R. din Judeţul Hunedoara au beneficiat de decontarea biletelor de odihnă şi tratament a fost declanşată de către poliţişti în luna septembrie 2007, dată de la care au fost efectuate cercetări în peste 160 de dosare penale. Cercetările în aceste cazuri includ verificări la diferite unităţi hoteliere din ţară şi la mai multe agenţii de turism din Judeţului Hunedoara.
Într-un alt caz, poliţiştii Postului de Poliţie Transporturi Hunedoara efectuează cercetări faţă de SILVIA A., de 43 ani, din Hunedoara, despre care au stabilit că, în data de 16 februarie a.c., a circulat pe ruta Simeria – Hunedoara, cu un bilet de călătorie cu 50 % reducere, obţinut în baza unui cupon – talon care nu-i aparţinea.

Topirea ghețarilor limitează accesul oamenilor la apă

Ghețarii și zăpezile veșnice din Anzii Cordilieri, care traversează o mare parte din America de Sud, vor dispărea în următorii 20 de ani dacă nu sunt luate măsuri pentru a stopa încălzirea climatică, a anunțat ieri Banca Mondială la Lima.

Această dispariție va avea un impact dramatic asupra accesului la apă, a agriculturii și a furnizării de energie din Peru, arată documentul
prezentat de Banca
Mondială.

Șase miliarde de dolari pentru țările în curs de dezvoltare

În ultimii 35 de ani, suprafața ghețarilor din Peru s-a redus cu 22%, ceea ce a provocat o diminuare cu 12% a cantității de apă furnizate în regiunea de coastă, unde trăiește 60% din populație. Aceasta reprezintă o pierdere de șapte miliarde de metri cubi de apă.

Pentru a face față efectelor încălzirii climei, Banca Mondială a lansat recent un fond de șase miliarde de dolari pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să-și atenueze emisiile de gaze
cu efecte de seră, în special în America Latină.

"Este foarte probabil că suprafața Terrei suferă din cauza unei creșteri fără precedent a temperaturii, [care va fi – n.n.] de aproape două grade până în 2050 și de patru grade până la sfârșitul secolului", a precizat economistul Pablo Fajnzylber.

Suspecţii în cazul "Cocktailului Molotov" din Cluj, cercetaţi în stare de libertate

uspecţii în cazul "Cocktailului Molotov" din Cluj-Napoca vor fi cercetaţi în stare de libertate. Decizia aparţine judecătorilor de la Parchetul
de pe lângă Judecătoria Cluj, care au respins, marţi, propunerile de arestare preventivă. Cei doi israelieni, nu au, însă, voie să părăsească localitatea, timp
de 30 de zile.

După ce şi-au petrecut o jumătate de zi în sălile de judecată, Harbaji Ayman şi Samed Sahman, cei dou suspecţi în cazul "Cocktailului Molotov", au aflat că vor fi cercetaţi în stare de libertate.

Tinerii de 19, respectiv 20 de ani au fost reţinuţi de poliţişti după ce sâmbătă ar fi aruncat cu cocktailuri Molotov în faţa unui bar. Ambii sunt studenţi la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca, astfel că gestul lor i-a şocat pe toţi.

Procurorii au la dispoziţie 24 de ore pentru a depune
recurs şi abia dacă acesta va fi favorabil tinerii se vor putea bucura pe deplin de cercetarea în libertate.

Elena Udrea: Tichetele de vacanţă ar putea fi folosite în vacanţa de Paşte

inistrul Turismului, Elena Udrea, a susţinut, miercuri, o conferinţă de presă, în cadrul căreia a oferit câteva lămuriri cu privire la acordarea tichetelor de vacanţă. Potrivit ministrului, în următoarele două săptămâni vor fi aprobate normele de aplicare pentru o hotărâre de Guvern.

"Sperăm ca aceste tichete să fie folosite în timpul vacanţei de Paşte", a declarat Udrea.

Valoarea tichetelor de vacanţă va fi în limita a şase salarii minime brute pe economie
. "Tichetele sunt bonuri nominative şi nu pot fi folosite decât de către cei care au numele trecut pe acestea", a mai declarat Udrea.

Ministrul Turismului a precizat că, în contextul actual, măsura ar fi de natură să sprijine activitatea
din Turism, precum şi IMM-urile.

"Unul dintre efectele pe care sperăm să le obţinem se referă la fiscalizarea unei mari părţi din activitatea de turism care se desfăşoară la negru. Un alt efect ar fi creşterea consumului şi creşterea numărului de locuri de muncă în activităţile de turism", a mai declarat ministrul Turismului.

Instanţa ia o decizie peste o săptămână în procesul pentru împărţirea averii lui Adrian Pintea

Judecătoria Sectorului 2 va decide, în data de 25 februarie, cum se va împărţi averea lui Adrian Pintea, în procesul în care soţia acestuia, Lavinia Pintea, se judecă cu tatăl şi sora actorului decedat.

Soţia actorului susţine că vrea doar o parte din bunurile dobândite în comun cu soţul ei în timpul
căsniciei şi că a fost acuzată, pe nedrept, că a publicat operele lui Adrian Pintea. "Mi-am permis să public un volum cu poezii şi scrisori de dragoste dedicate de soţul meu mie. Toate textele aveau scris pe ele numele meu, deci erau ale mele. Erau texte scrise de soţul meu pentru mine", a declarat, pentru NewsIn, Lavinia Pintea.

Lavinia Pintea a depus acţiunea la Judecătoria Sectorului 2 în data 25 ianuarie 2008.

Soţia actorului cere în instanţă jumătate din bunurile dobândite în timpul căsătoriei, respectiv aproximativ 90.000 de lei, reprezentând depozite bancare
, şi jumătate din drepturile patrimoniale de autor.

De asemenea, ea a solicitat instanţei să stabilească partea pe care trebuie fiecare dintre moştenitor să o primească, inclusiv în ceea ce priveşte autoturismul în valoare de 26.000 lei. În plus
, soţia artistului vrea ca magistraţii să constate şi faptul că apartamentul
în care a locuit
împreună cu soţul său este un bun personal cumpărat cu bani primiţi cu titlu de donaţie de la tatăl său, adică nu trebuie luat în calcul la proces.

În acţiunea depusă în instanţă, Lavinia Pintea a susţinut că a apelat la magistraţi, deoarece nu s-a înţeles pe cale amiabilă la notariat cu tatăl şi sora actorului, familia Pintea solicitând cea mai mare parte din bunurile de uz personal ale fostului actor.

IGPR are câştig de cauză, în primă instanţă, în scandalul "Loganul de 70.000 de euro"

Judecătoria Sectorului 5 a admis astăzi contestaţia Inspectoratului General al Poliţiei Române împotriva amenzii de 35.000 de lei
care a fost primită în urma contractului de cumpărare a Loganurilor, însă decizia instanţei nu este definitivă.

Reprezentantul IGPR a arătat, pe 27 ianuarie, în motivarea contestaţiei, că agenţii constatatori care au întocmit procesul verbal de contravenţie nu aveau specificat prenumele, ci doar iniţiala. De asemenea, reprezentantul IGPR a precizat că agentul constatator nu a scris urmările faptei pentru care IGPR a fost amendat cu 35.000 lei.

Reprezentantul IGPR a precizat că instituţia a ales preţul cel mai mic pentru autoturismele achiziţionate şi că a rămas o sumă de bani de aproximativ 12 milioane de lei vechi necheltuită din fondurile alocate acestei achiziţii, respectând principiul utilizării fondurilor.

Pentru toate aceste motive, reprezentantul IGPR a cerut instanţei să constate nulitatea şi nelegalitatea procesului verbal de contravenţie. Instanţa a decis să amâne pronunţarea cauzei pentru data de 3 februarie, pentru a da posibilitatea părţilor implicate în procesul respectiv, IGPR şi Autoritatea pentru Monitorizarea Achiziţiilor, să depună concluzii scrise în această cauză.

Inspectoratul General al Poliţiei Române a achitat amenda aplicată de Autoritatea pentru Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), dar a formulat şi o plângere împotriva procesului-verbal la Judecătoria Sector 5, prin care cere anularea sancţiunii contravenţionale.

"Instituţia noastră a achitat la data de 24 decembrie 2008, jumătate din minimul prevăzut de lege pentru fapta contravenţională constatată (5.000 lei), pentru a profita de acest beneficiu al legii, însă a formulat şi plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor seria AR nr. 00611 al Autorităţii pentru Monitorizarea Achiziţiilor Publice, la Judecătoria Sector 5 Bucureşti, unde s-a constituit dosarul
cu nr. 94/302/2009", a precizat, pe 23 ianuarie, Inspectoratul General al Poliţiei Române, la cererea NewsIn.

Reamintim că în luna octombrie 2008, contractul de achiziţionare a unor autoturisme destinate Inspectoratului General al Poliţiei Române a fost catalogat, într-o şedinţă CSAT, de către preşedintele Traian Băsescu, a fi dubios.

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) ar fi cumpărat autoturisme Logan pentru Poliţia rutieră, la preţul de 70.968 de euro
fiecare. Lista tuturor tipurilor de maşini pentru care IGPR a semnat contracte de cumpărare a nu mai puţin de 2.136 de maşini cuprinde 29 de modele ale unor mărci diferite.

Ministrul Internelor de atunci, Cristian David, a anunţat atunci că sesizează DNA privind rezultatele anchetei efectuate de Corpul de Control
al Ministerului de Interne cu privire la contractul încheiat de Inspectoratul General al Poliţiei pentru achiziţia de maşini şi, ulterior, a cerut conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române să suspende contractele de achiziţie de autospeciale pentru Poliţie.

Peste 150 tone de deseuri provenite din surse de iluminat colectate de Recolamp in 2008

58 tone de deseurilor din surse de iluminat au fost colecate in 2008 de catre Recolamp, singura organizatie colectiva autorizata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile sa preia, conform legii, de la producatorii romani responsabilitatea privind gestionarea deseurilor din surse de iluminat. Dintre acestea, peste 85% sunt reprezentate de deseuri istorice.

"Rezultatele Recolamp nu ar fi fost posibile fara efortul si sustinerea agentilor economici care nu au abandonat acest tip de deseu periculos si l-au predat catre colectare. Le multumim pentru sustinere si, in continuare, asteptam sa participe la programul
Recolamp companiile si consumatorii de surse de iluminat responsabili, preocupati de protejarea mediului inconjurator. Recolamp suporta integral costurile de colectare, transport
si valorificare", a declarat Raul Pop, director general, Recolamp.

"Avem 100 de producatori romani participanti la schema colectiva administrata de Recolamp care respecta legislatia de mediu si aplica Timbrul Verde produselor lor. Prin achizitionarea produselor ce contin timbrul verde, cumparatorul este sigur ca deseurile provenite din sursele de iluminat vor fi ulterior gestionate corespunzator", a adaugat dl Raul Pop.

Pe langa respectarea obligatiilor de mediu de a nu abandona deseurile generate de activitatea proprie, companiile care colaboreaza cu Recolamp beneficiaza de o serie de avantaje cum ar fi, eficientizarea costurilor cu depozitarea si preluarea deseurilor, toata logistica din spatele acestor operatiuni fiind acoperita integral de Recolamp.

Recolamp a reusit in 2008 sa extinda infrastructura de colectare, avand amplasate in acest moment in peste 1.000 de locatii containere specializate pentru colectarea selectiva a surselor de iluminat. Pentru 2009 Recolamp isi propune sa ajunga la peste 1.500 astfel de puncte de colectare.

In ceea ce priveste reciclarea deseurilor colectate in 2008, Recolamp a utilizat singura solutie nationala disponibila la aceasta data ce asigura prelucrarea manuala a anumitor tipuri de surse compacte – este vorba de o companie
din Targu Mures, iar pentru celelalte tipuri ce nu pot fi reciclate inca in Romania (tuburi fluorescente, becuri economice) au fost efectuate exporturi catre o fabrica autorizata din Germania.

In total, au fost reciclate prin cele doua solutii peste 40 tone, urmand ca in perioada urmatoare sa fie organizate noi transporturi in vederea asigurarii reciclarii in conditii de siguranta, si cu respectarea obligatiilor legale
privind cotele de reutilizare a materiei reciclate.

In acest an Recolamp si-a propus, de asemenea, sa extinda in paralel si infrastructura de colectare destinata publicului larg, “Colturile Verzi”. Aceste platforme care asigura preluarea deseurilor electrice si electronice, inclusiv a surselor de iluminat, au fost lansate in cadrul campaniei “Ziua Verde 2008” si au fost amplasate in zone de trafic
intens, in special in retele de retail, partenere ale campaniei.

Mai mult, in 2009, companiile din Romania sunt invitate sa sprijine sloganul “Recicleaza! Acum ai cum!” demarand programe interne si amenajand propriile puncte de colectare pe care sa le puna la dispozitia angajatilor. Si in acest fel, agentii economici pot face dovada faptului ca actioneaza responsabil, sprijina actiunile de protectie a mediului impiedicand abandonarea deseurilor poluante, isi incurajeaza angajatii sa devina responsabili si sa participe activ in cadrul acestui proiect. Toti partenerii Recolamp si “Ziua Verde” vor deveni prin demersurile lor “green company”.

miercuri, 15 iulie 2009

Populismul si prostia bântuie România

Populismul desantat care bântuie lumea politica e pe punctul de a anula toate reusitele celui mai performant guvern postdecembrist. Populismul si prostia. Pentru ca populismul nu merge decât cu prostia la pachet. Promisiunile populiste sunt minciuni ce mizeaza pe prostia cetatenilor care se lasa înselati. În România e principala metoda prin care se încearca câstigarea alegerilor! Mircea Geoana e, în aceste zile, într-o frenetica întrecere cu sine însusi pentru nascocirea celei mai gogonate promisiuni. 25.000 de euro
pentru capsunarii repatriati, 1.000 de kilometri de autostrada, salariul minim de 1.000 de lei
, 1.000 de noi crese si 1.000 de gradinite, 500.000 de case
cu 500 de euro metrul patrat, cea de-a treisprezecea pensie, români care sa zboare în cosmos. Celelalte partide fac eforturi disperate pentru a-l ajunge din urma. Dar aceste minciuni nu dor. Votarea însa, în unanimitate, în Parlament, a celei mai mari cresteri, din toate timpurile, a salariilor unor bugetari, cu 50%, lacrimile Ecaterinei Andronescu, votul ministrului Adomnitei “pentru” si declaratiile ulterioare “împotriva”, lipsa din Parlament a ministrului de finante si a premierului Tariceanu, care aveau datoria sa tempereze elanul populist si demagogic ajuns în faza de a face legi, votul “pentru” al PNL si declaratia presedintelui Basescu care afirma ca va promulga legea fara nici un dubiu, toate acestea arata un populism ajuns în pragul dementei, de o desavârsita iresponsabilitate. Adoptarea legii, în conditiile în care absolut toti parlamentarii stiau ca nu poate fi aplicata, e proba maxima de populism de pâna acum. Aplicarea ei ar arunca în aer economia
României si ar încalca tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Coautorii prostiei la care au subscris Parlamentul în întregime, Guvernul si Presedintia sunt si liderii de sindicat. Aceasta enormitate politica si economica ar trebui tratata cu un enorm hohot de râs, care sa acopere criza economica mondiala din fundal, cea mai mare de la al Doilea Razboi Mondial încoace. Când vezi însa ca dorinta politicienilor de a ajunge la guvernare e mai puternica decât ratiunea si logica sau interesul României, îti trece si pofta de râs.

România se va confrunta cu un val generalizat de scumpiri

Scumpiri în lanţ în perioada următoare. Alimentele sunt primele vizate. Producătorii vor majora preţurile ca urmare a deprecierii puternice a leului.

În plus, accizele, care vor fi calculate anul viitor la un curs mult mai mare, vor aduce alte scumpiri. Combustibilii, energia
electrică sau taxa de poluare vor scoate mai mulţi bani din buzunarele românilor.

Un leu mai slab înseamnă mâncare mai scumpă, avertizează producătorii de alimente. Pâinea, laptele sau zahărul vor cunoaşte majorări de preţuri de până la 30%.

Cauza - importurile de materie primă sunt mai scumpe
, iar tarifele utilităţilor şi transportului
s-au majorat.

Nici începutul anului viitor nu pare a fi mai bun. În 2009, accizele vor fi calculate la un curs de 3,73 lei
, curs afişat de Banca
Centrală Europeană.

Benzina va costa mai mult anul viitor cu 13 bani, în timp ce preţul motorinei va creşte cu 11 bani. Pachetul de ţigări va costa şi el mai mult cu 10%.

Nu în ultimul rând, cei care vor dori să înmatriculeze o maşină vor plăti mai mult pentru că taxa de poluare va fi calculată la acelaşi curs de 3,73 lei.

Leul slab umflă preţul mâncării

reţul mai mare la combustibili va scumpi, mai ales, pâinea, zahărul şi laptele; românii ar putea să dea cu o treime mai mult pentru o franzelă

România va trebui să facă faţă anul viitor unui val generalizat de scumpiri. Motivul? Calcularea accizelor aplicate combustibililor, energiei electrice, ţigărilor, cafelei sau băuturilor alcoolice la un curs al leului mai prost decât anul trecut. Astfel, accizele exprimate în euro vor lua în considerare un curs de 3,7364 lei/euro, faţă de 3,3565 lei/euro la cât au fost calculate anul acesta.

Deşi diferenţa dintre cele două cursuri este de 11,2%, scumpirea va fi mai mare de 13%, pentru că TVA-ul se va adăuga preţului accizat. Combustibilii mai scumpi vor duce la creşterea “în cascadă” a produselor, de la nivel de producător până pe rafturile magazinelor, din pricina ponderii importante a acestei materii prime
atât în procesul de fabricaţie, cât şi în transport
. De exemplu, dacă în cazul cărnii de porc combustibilii reprezintă doar 2%-3% din costul de producţie, în cazul laptelui este de 10% iar la pâine şi la zahăr acesta urcă până la 15%-20%, conform datelor furnizate de Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară, Romalimenta.

La creşterea preţului combustibililor se va adăuga însă şi curentul electric mai scump, acciza pentru consumatorii casnici urmând să crească de la 0,68 euro pe Mw/h la 0,84 euro pe Mw/h, la care se va adăuga evident şi cursul cu 11% mai slab decât în 2008. Printre produsele accizate în euro se numără şi cele de lux, cum ar fi blănurile, iahturile, armele, bijuteriile şi diamantele.

Majorări în perioada următoare

Aceste scumpiri vor avea loc anul viitor, când firmele vor plăti accizele la noul curs. România este însă şi acum în faţa unei scumpiri generale, de la mâncare la produsele electronice, din cauza căderii leului în faţa monedei europene. La sfârşitul săptămânii trecute BNR a anunţat un curs oficial de 3,8720 lei/euro, fiind cea mai proastă cotaţie a leului din ultimii trei ani şi zece luni.

“Ca să fim cât mai clari, orice cădere a leului se simte imediat în buzunarele cumpărătorilor. Fiecare cent pierdut de leu în faţa euro
înseamnă un cent în plus la preţ. Acest lucru se datorează faptului că atunci când vine vorba despre mâncare noi ne bazăm mai ales pe importuri, care sunt plătite în euro. Problema nu este că leul este acum aproape de 4 lei
pe euro; ci că dacă ajunge la 4,2, de exemplu, probabil că preţurile vor fi calculate la 4,5 lei/euro, pentru că producătorii şi importatorii nu ştiu la ce să se aştepte”, a declarat pentru Gândul Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

Re-prezentanţii producătorilor de produse de panificaţie au anunţat deja că un curs atât de slab, de până la patru lei pe euro, la care se adaugă scumpirea transportului şi a utilităţilor, ar putea scumpi pâinea cu până la 30%. Căderea recentă a leului nu va creşte preţurile peste noapte, însă acel moment nu este nici el departe.

Minea estimează că sfârşitul lui octombrie va aduce scumpiri pe linie la produsele alimentare
. “În mod normal se face tot posibilul pentru a acoperi aceste variaţii de curs, însă dacă este un curs slab când se fac stocurile nu avem ce face, se vor scumpi toate produsele”, explică el.

Exportatorii zâmbesc, însă cu jumătate de gură

Cei care au de câştigat din suferinţa leului sunt exportatorii, care vor fi plătiţi în euro la cursuri mult mai avantajoase. Nici ei însă nu se bucură prea mult.

“Zâmbesc exportatorii însă e un zâmbet pe termen scurt, noi am vrea să zâmbim pe termen lung. Căderea leului i-ar putea determina pe unii exportatori să se angajeze să livreze cât mai mult acum. O revenire a leului însă aproape că i-ar scoate din afacere pentru că vor produce la un curs mare şi vor fi plătiţi la un curs mai mic”, ne-a declarat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) şi copreşedinte al Consiliului de Export al României.

Agentiile imobiliare mici se afla in pragul falimentului

riza financiara internationala a paralizat activitatea a mii de firme specializate in tranzactia cu case

Criza financiara a paralizat piata imobiliara romaneasca. Firmele mici de tranzactii imobiliare au trei optiuni: sa suspende activitatea, sa dea faliment sau sa caute un partener mai puternic.
Grigore Pupazan, patronul unei agentii imobiliare din Iasi, a ramas doar cu sase angajati dintr-un total de 22, cati avea in primele luni ale anului. "La inceputul anului si chiar in vara a mers binisor, dar acum tranzactiile sunt din ce in ce mai putine. Am ajuns sa lucram la 25% din capacitate. Daca anul trecut realizam 4-5 tranzactii pe luna, acum daca facem 2-3 tranzactii, in conditiile in care chetuielile cu publicitatea au crescut", a precizat Pupazan. In vestul tarii, agentiile imobiliare au trebuit sa se reorienteze in tranzactii cu imobiliare derulate in Ungaria.
Ca sa poata rezista crizei, patronii agentiilor imobiliare au fost nevoiti fie sa reduca din personal, fie sa diversifice portofoliul de servicii oferite clientilor.


Camelia Pascui, administratorul unei agentii de real-estate din Oradea, spune ca "a renuntat definitiv la afacerile imobiliare in orasul unde functioneaza firma
, pentru ca piata a cazut foarte mult si deruleaza doar tranzactii in Ungaria". Nici la Giurgiu agentiile imobiliare nu o duc prea bine, pe piata ramanand functionale doar doua agentii din sase, cate erau anul trecut, in conditiile in care, desi preturile locuintelor au scazut, tranzactii nu se mai fac aproape deloc. Reprezentantii companiilor imobiliare estimeaza ca perioada de criza va dura cel putin sase luni, perioada in care mii de agentii vor trage obloanele.

In Bucuresti, tranzactiile au scazut cu 40%
In perioada aprilie-august, numeroase agentii imobiliare din Bucuresti, in special cele mici, au fost nevoite sa inchida portile definitiv. "Acum nu mai e suficienta doar promovarea. Firmele care vor sa supravietuiasca trebuie sa ofere clientilor servicii complementare gratuite: consultanta, succesiuni, intabulari etc. Vremurile s-au schimbat din mers, supravietuiesc profesionistii si cei care au capacitatea sa se adapteze noilor conditii. Alt aspect interesant in aceasta perioada este faptul ca meseria de agent imobiliar nu mai e o atractie mare, nu se gasesc usor persoane calificate care sa lucreze. Intr-o luna, pentru un anunt de angajare, de exemplu, s-a tinut un singur interviu. Este, intr-adevar, o perioada mai deosebita si din cauza zvonurilor vehiculate prin media, au mai fost, dar nu la asemenea nivel", a declarat Bogdan Martin, manager la Evergreen Imobiliare.



In acelasi timp, reprezentantii agentiilor imobiliare recunosc ca o buna perioada de timp au fost practicate de dezvoltatorii imobiliari preturi nerealiste, mult prea mari, intermediarii au folosit anunturi
si preturi capcana. "Au fost practici neserioase pe piata de profil, insa acum lucrurile se schimba, profesionistii sigur vor trece de criza actuala onorabil. Criza prezenta se manifesta pregnant pe segmentul locuintelor vechi, insa pentru zonele centrale si proprietatile generoase este cerere suficienta. Firma noastra nu a facut concedieri, din contra, cauta personal calificat", a precizat Catalin Militaru, manager la aceeasi firma de imobiliare.
Marian Micu, director la Casa Voastra, agentie imobiliara care activeaza pe piata de zece ani, este de parere ca agentiile imobiliare care nu sunt in capabile sa-si extinda portofoliul de servicii vor trebui sa-si suspende activitatile. "Este foarte posibil ca preturile sa mai scada, insa e foarte putin probabil pentru rezidentiale noi. Daca pentru o locuinta din zona 1 (Iancului, Vatra Luminoasa etc.) in februarie pretul ajunsese la 2.200 euro
pe metrul patrat, acum e undeva pe la 1.800 euro/mp. Pe zonele centrale poate au fost mici scaderi, dar nu importante. Din august, exista un interes mai mare de tranzactionare din partea clientilor, explicabil prin introducerea, din octombrie, a noilor norme de creditare BNR. Fata de anul trecut, tranzactiile au inregistrat o scadere cu 30–40%."

Agentiile mici fac o tranzactie la 4 luni
Pe piata din Romania sunt circa 10.000 de agentii imobiliare, dintre care 2.000 in Bucuresti. Potrivit estimarilor Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), circa 80% din aceste firme au 1–2 salariati, iar in conditii normale realizau, in medie, o tranzactie la doua luni. "Acum cand situatia de pe piata e mai complicata, numarul de tranzactii a scazut considerabil si au ajuns, de exemplu, in situatia sa faca o tranzactie la 4 luni. E evident ca nu pot rezista in asemenea conditii. E clar, multe agentii isi vor suspenda activitatea. La fel de posibil este ca o mare parte din firme sa dispara daca criza manifestata pe domeniul imobiliar va mai dura. Sunt indicii care arata ca aceasta criza ar putea dura cel putin 6 luni", a declarat Radu Zilisteanu, purtator de cuvant ARAI.



Modificari vor aparea in perioada urmatoare si pe piata fortei de munca, daca tinem seama ca in Romania exista circa 30.000 de agentii imobiliare. Multi dintre acestia vor trebui sa se reprofileze, sa caute alte locuri de munca, mai ales daca firmele de real-estate care vor ramane pe piata vor trece la reorganizari si eficientizare a activitatilor.
"Pentru o companie imobiliara mica, fara clienti de portofoliu, este foarte greu sa supravietuiasca intr-o piata tot mai competitiva, in care clientii mari sunt precauti, exigenti si selectivi, pentru ca isi doresc maxima siguranta atunci cand fac o investitie. Companiile mari au constientizat inainte de aceasta criza ca cheia succesului consta in a oferi servicii complete si a detine departamente conexe (de consultanta financiara, juridica), pentru ca investitorii sa nu mai fie nevoiti sa apeleze la surse exterioare companiilor imobiliare", considera reprezentantii Eurometropola Estate.


Cateva mii de firme care desfasoara activitati in domeniul imobiliar vor fi nevoite, in perioada urmatoare, sa-si suspende activitatea, fie sa-si declare insolventa sau sa se regrupeze pentru a putea rezista in actualele conditii ale crizei financiare mondiale. Multe din agentiile imobiliare vor disparea de pe piata din cauza profitului scazut, dar si a lipsei de lichiditati a investitorilor. Cele mai multe sanse la faliment il au companiile imobiliare locale care nu au sprijin extern si care nu au si alt domeniu de activitate decat tranzactiile imobiliare.

Incepand din februarie-martie, tranzactiile imobiliare au stagnat, iar preturile la apartamente, in special pe zona periferica, au scazut cu 10-20%. Reprezentantii marilor companii de imobiliare care activeaza pe piata romaneasca recunosc faptul ca criza economica de pe plan mondial are efecte asupra pietei de real-estate din Romania, insa adauga ca zvonurile vehiculate privind scaderea preturilor determina de asemenea un efect de asteptare din partea eventualilor cumparatori care spera la vremuri mai bune.

Firmele se regrupeaza
Ioan Andrei Botis, director in cadrul NAI Property Partners, apreciaza ca piata imobiliara din Romania este afectata de criza economica internationala, dar nu in mod direct si nu in aceeasi masura ca in alte tari, sistemul bancar romanesc bazandu-se pe o capitalizare solida.
"Cele mai multe sanse la faliment o au companiile imobiliare locale care nu au sprjin extern si care nu au si alt domeniu de activitate decat tranzactiile imobiliare. Multe din agentiile imobiliare vor disparea de pe piata datorita profitului scazut dar si lipsei de lichiditati a investitorilor. Orice este posibil, insa piata imobiliara din Romania este mult prea imatura ca sa se fi ajuns la saturatie", afirma Botis.


Jucatorii de pe piata imobiliara sunt in asteptare si spera ca luna octombrie sa fie semnul unei oarecare redresari, iar tranzactiile sa fie reluate, chiar daca nu la un nivel egal cu cel din anii trecuti.
"Acum a sosit vremea profesionistilor pe piata de real-estate. Pentru firmele mici de imobiliare exista posibilitatea regruparii in cadrul unor agentii mai puternice. Chiar daca vor exista scaderi pe piata si este sigur ca vor fi unele corectii la preturi, ramane suficient loc de crestere. Este o criza, dar trebuie sa ne gandim ca exista o anumita ciclicitate, mai apar si stagnari, si scaderi (si la noi nu sunt deloc dramatice ca in alte tari), nu trebuie sa ne gandim tot timpul numai la cresteri. E un moment dificil, dar si un moment prielnic pentru cernerea pietei. Cine a dezvoltat proiecte bine gandite, bine proportionate, are sanse mari sa ramana pe piata", a declarat analistul imobiliar Liviu Ureche.

La Iasi, raman pe piata 5% din agentii
"Din 300 de agentii imobiliare care activau in Iasi, acum daca mai sunt 150. In curand, vor ramane maximum 15-20 de agentii daca situatia continua ca in prezent. Tranzactiile sunt pe o panta descrescatoare, se lucreaza la o capacitate de 15-20%. Daca anul trecut realizam 4-5 tranzactii pe luna, acum se realizeaza maximum 2-3, in conditiile in care se face publicitate foarte multa. Vor rezista doar cei care sunt profesionisti si stiu cum sa-si diversifice portofoliul de servicii", a declarat Grigore Pupazan, managerul societatii de imobiliare Accent Company.
In vestul tarii, majoritatea agentiilor imobiliare s-au reorientat spre tranzactii facute cu terenuri si case in Ungaria. Camelia Pascui, administratorul firmei Camvelia, spune ca "agentii imobiliari din Timisoara, Satu-Mare, Arad fac acum tranzactii imobiliare in Ungaria si unde romanii prefera sa-si achizitioneze o casa
locuibila, la 20 km de granita, la un pret de 15.000 euro pentru doua camere, cu utilitati, inclusiv gaze". In Giurgiu, dupa cum relateaza Nicu Dumitrica, director general la Eurosudest, "preturile au luat-o la vale si cu toate astea nici macar cereri nu sunt".

Dumitrica considera ca situatia se datoreaza preturilor nerealiste practicate pana in prezent: "In Giurgiu, preturile apartamentelor nu aveau legatura cu puterea de cumparare a populatiei. Acum mai sunt una sau doua agentii imobiliare cu activitate, comparativ cu sase care functionau in trecut. Daca in perioadele bune se vindeau 3-5 apartamente pe luna, acum se vand
un apartament-doua la o luna jumatate. Criza care se resimte acum va dura cel putin o jumatate de an".

» Dezvoltatorii fac discounturi
Radu Zilisteanu, analist imobiliar, afirma ca numarul tranzactiilor a scazut pe segmentul apartamentelor vechi, dar si la rezidentialele noi. "Dezvoltatorii fac discounturi in ultima perioada, ceea ce indica un semn de criza. Pe segmentul de apartamente vechi, cel putin in Bucuresti, pentru zonele periferice, preturile au scazut cu 10–20%. De exemplu, daca in Bucuresti se faceau 80.000-100.000 tranzactii pe an, acum, sa zicem, se realizeaza 30.000.

E dificil sa anticipam ce se va intampla in perioada urmatoare, insa cu siguranta piata isi va gasi un fagas. Cei care lucrau in imobiliare anticipau o reasezare a preturilor care crescusera oarecum necontrolat, insa eventuale scaderi de pret erau asteptate in 2–3 ani, nu acum. Criza financiara internationala a grabit lucrurile. E posibil sa apara falimente, e o nesiguranta a pietei internationale, e posibil sa se schimbe multe lucruri. E greu de spus ce se va intampla, dar toate semnele indica o durata a crizei de circa 6 luni", a precizat Zilisteanu.

Ajutoare de stat pentru Antenele lui Felix

C "Antena 1" SA, membra a imperiului media al lui Dan Voiculescu, a obtinut scutiri de bani datorati bugetului prin inselarea statului * SC "Antena 1" SA a primit ajutoare in valoare de 46 de miliarde de lei vechi

SC "Antena 1" SA membra a imperiului media al lui Voi­cu­lescu a obtinut ajutoare de la stat pe baza de anga­jamente nerespectate. SC "Antena 1" SA a primit aju­torul pe baza confuziei ca detine licentele de functio­na­re ale televiziunii, fapt neadevarat. In urma cu sase ani, Societatea "Antena 1" SA a obtinut esalonarea datoriilor restante la plata la bugetul de stat al Romaniei, datorii in suma totala
de 52,3 miliarde de lei. Datoriile reprezentau obligatii catre bugetul de stat ale companiei, membra a trustului "Intact", care-si facuse pana atunci un obicei din a critica, de pe pozitia contribuabilului corect, esalonarile acordate marilor datornici la buget.
Potrivit legislatiei in vigoare la acea data (OUG 40/2002), SC "Antena 1" a intrunit, pe langa esalonare, punctajul pentru scutirea totala a majorarilor de intarziere, fiind absolvita de la plata a nu mai putin de 37,8 miliarde de lei
. Scutirea a reprezentat, potrivit legii, ajutor de stat, care a fost luat in calcul, ulterior, cand SC Antena 1 SA a primit, din nou, esalonari si scutiri ale datoriilor. "Filantropul" a fost, de aceasta data, o alta institutie a statului, Centrul National al Cinema­tografiei (CNC), careia SC "Antena 1" SA uitase sa-i plateasca taxa legala de 3% din pretul minutelor de publicitate vandute. Altfel spus, SC "Antena 1" SA taxase, ani de-a randul, a­gen­tii economici care au cumparat publicitate, folosindu-se de acesti bani fara a-i mai varsa, in conditiile legii, adevaratului be­neficiar. Cand somatiile de plata au devenit vehemente si SC "Antena 1" nu a mai putut plati cu taraita, datoriile ajunsesera la aproape 20 de miliarde de lei vechi. Cum si din aceasta suma se puteau sterge niscaiva miliarde, opt la numar, majorari si penalitati, SC "Antena 1" a apelat din nou la ajutorul de stat. Astfel, la data de 26 martie 2004, Centrul National al Cinematografiei a notificat Consiliului Concurentei cererea de ajutor de stat in favoarea SC "Antena1" SA, solicitand ca acesta sa aiba caracter de "dezvoltare regionala".

Dezvoltare pe banii statului


Potrivit notificarii, SC "Antena 1" SA anunta ca va folosi ajutoarele de stat primite pentru a se dota cu o serie de echipamente digitale, in valoare de peste 126 de miliarde de lei, din care aproape 46 de miliarde fiind ajutorul de stat primit, cumulat, de la Ministerul Finantelor si Centrul National al Cinematografiei. Potrivit actelor Consiliului Concurentei, echipamentele urmau a fi folosite pentru studiourile centrale din Bucuresti, precum si pentru studiourile teritoriale mai importante. Echipamentele inlocuite urmau sa fie repartizate celorlalte studiouri teritoriale si pentru deschiderea altora noi.
Aprobarea acestei masuri, urma sa duca, potrivit cererii de ajutor de stat, la dezvoltare regionala prin deschiderea de noi statii locale, care sa se adreseze strict comunitatilor respective, prin stiri locale, informatii economice, utilitare si sportive din respectivele orase, (...) oferte si informatii privind piata locala a fortei de munca etc. "Investitiile pe care intentioneaza sa le realizeze SC Antena 1 SA, conform planului de afaceri anterior mentionat, vor conduce la promovarea principiului diversitatii culturale si lingvistice", se arata in cererea de ajutor de stat.
S.C. Antena 1 S.A. s-a angajat, practic, "sa detina, in nume propriu, un numar de 30-32 licente locale de televiziune, ceea ce ar insemna ca in prima
jumatate a anului 2006, din punct de vedere operational/ in functiune, actuala retea Antena 1 se va putea dezvolta pana la circa 32 statii locale de televiziune".

Tacere la Antena
Sorin Oancea, viceprese­dintele SC "TV Antena 1" SA nu a raspuns cererii noastre scrise de a ne comunica daca SC "Antena 1" SA si-a respectat promisiunea din cererea de ajutor de stat. E drept, avea o pozitie ingrata: SC "TV Antena 1" SA, unde este vicepresedinte, nu a deschis statiile, dar nici nu promisese sa o faca, in timp ce SC "Antena 1" SA a promis ca o va face, desi nu era proprietarul
licentelor.
Smecheria Consiliului Concurentei
Ca urmare a argumentelor de mai sus, Consiliul Concu­rentei, al carui presedinte era, la acea data, contro­versatul Mihai Berinde (foto), a aprobat ajutorul
de stat pentru dezvoltare regionala, conditionandu-l doar de cumpararea echipamentelor prevazute in planul de afaceri.
Din neglijenta sau mai degraba din smecherie, Consiliul nu a conditionat expres acordarea ajutorului de deschiderea numarului de posturi locale promis, fapt ce putea justifica, poate, un ajutor de stat "pentru dezvoltare regionala". Surse din cadrul Consiliului ne-au confirmat ca Berinde era indreptatit si putea conditiona acordarea ajutorului de respectarea angajamentului de a creste numarul de statii locale operationale.
Cum nu a facut-o, SC "Antena 1" SA si-a adus bine-mersi echipamentele cu ajutor de stat, iar dezvoltarea la 32 de statii locale de televiziune a ramas doar pe hartie. Mai mult, nu doar ca postul de televiziune nu s-a extins la 32 de statii, de la 23, cate avea la data acordarii ajutorului, ba chiar a regresat. Potrivit paginii de Internet a televiziunii, Antena 1 are in prezent numai 18 statii locale, inregistrand, din acest punct de vedere, o "dezvoltare regionala" negativa.
Manevrele magicienilor de la Intact
SC "Antena 1" SA nu si-a res­pec­tat angajamentul pentru ca nici nu o putea face. Desi purta acelasi nume cu al televiziunii, SC "Antena 1" SA nu detine si nici nu a detinut acele licente locale in nume propriu, asa cum afirma in documentele oficiale.
Licentele apartineau, potrivit datelor Consiliului National al Audiovizualului, unei alte firme din imperiul media Voiculescu, SC "Corporatia pentru Cultura si Arta Intact" SA, cu totul alta firma
decat SC "Antena 1" SA.
In aceasta situatie, SC "Antena 1" SA a primit ajutorul de stat prezentand informatii incorecte sau inexacte, ceea ce poate duce la declararea ilegalitatii ajutorului de stat. "Consiliul Concurentei ar putea deschide o investigatie, iar in cazul in care se constata ca ajutorul de stat a fost acordat pe baza de informatii incorecte sau inexacte, acesta poate fi declarat ca ilegal. Caz in care firma va fi amendata si se va trece la recuperarea ajutorului ilegal", ne-au declarat surse din Consiliu.
Investigatia se poate dovedi deosebit de sinuoasa, data fiind incrucisarea numelor firmelor, in cadrul trustului "Intact", efectuata in 2005. Atunci SC "Antena 1" SA s-a redenumit SC "Intact Production" SA, iar SC "Corporatia pentru Cultura si Arta Intact" SA, viceversa, in SC "TV Antena 1" SA. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, SC TV Antena 1 SA (fosta "Corporatia pentru Cultura si Arta Intact" SA) are ca obiect de activitate principal "difuzarea programelor de televiziune", este proprietarul licentelor de emisie si are deschise sucursale sau puncte de lucru in orasele unde sunt deschise posturi locale. SC "Intact Production SRL" (fosta SC "Antena 1" SA), fir­ma care a obtinut ajutorul de stat pentru investitii care sa aiba ca rezultat dezvoltarea regionala prin extinderea retelei de statii locale, are ca obiect de activitate principal "activitati de productie cine­matografica, video si de programe de televiziune".
Fara monitorizare
Gheorghe Oprescu, prese­dintele Consiliului Concu­ren­tei, ne-a confirmat ca nimeni nu a monitorizat daca SC "Antena 1" SA si-a respectat promisiunea din notificare, deoarece aceasta nu a fost trecuta in decizia Consiliului ca o conditie a ajutorului.
Gheorghe Oprescu a refuzat sa comenteze aspectele de mai sus, desi s-a aratat surprins de diferenta dintre TV Antena 1 si SC Antena 1. Pozitia Centrului National al Cinematografiei este oarecum similara. "Am urmarit in principal recuperarea creantei", ne-a declarat Marioara Gurau, directorul economic al CNC.
Potrivit legii, CNC este institutia datoare sa ceara Consiliului Concurentei o investigatie asupra legalitatii ajutorului de stat. Potrivit legii (151/1998), privind dezvoltarea regionala in Romania, obiectivul de baza al politicii de dezvoltare regionala in Romania era, la acea data, diminuarea dezechilibrelor regionale existente, prin stimularea dezvoltarii echilibrate, prin recuperarea accelerata a intarzierilor in dezvoltarea zonelor defavorizate ca urmare a unor conditii istorice, geografice, economice, sociale, politice si preintampinarea producerii de noi dezechilibre".