Acest blog va poate ajuta cu rezultate live, actualizate non-stop din toate campionatele sportive ale lumii. De asemenea, aveti si programul meciurilor din intreaga lume, din hochei, baschet, fotbal, tenis, baseball si rugby.
 
Serivicul de livescore este gratuit si poate fi accesat de oriunde fara costuri ascunse fiind neconditionat! Nu necesita refresh deoarece se actualizaeaza automat la fiecare 20 de secunde iar dvs sunteti anuntat in ce meciuri live s-a marcat recent printr-un avertizor sonor implementat in scriptul de livescore!
 
Astfel, veti fi la curent cu toate rezultatele live si cu tot ce se intampla in toate sporturile practicate acum in intreaga lume. Pentru a accesa sectiunile de rezultate live va rugam sa dati un click pe bannerul de mai jos sau pe unul dintre urmatoarele linkuri, corespunzatoate cu sportul pe care doriti sa il evidentiati: Fotbal , Baschet , Tenis , Hochei , Rugby , Handbal , NFL .
 

Tipseri.com este unul dintre cele mai complete siteuri de pariuri din Romania la ora actuala. Va punem la dispozitie strategii si sisteme profesioniste pentru ca dvs sa aveti un profit cat mai mare.

 
Din experienta conturata in decursul a 2 ani de activitate in lumea pariurilor am reusit sa adunam informatii utile pentru toti pariorii, indiferent de nivelul lor de profesionalism sau de timpul petrecut la casele de pariuri online. Avem atat sfaturi pentru incepatori cat si strategii pentru pariorii avansati. 

Zilnic tipsterii nostri profesionisti va pun la dispozitie biletul zilei, o sursa sigura de castig. Pentru pariorii care vor sa fie la curent cu scorurile din fotbal, tenis sau baschet. Astfel, va oferim rezultate live fotbal, rezultate live tenis, rezultate live baschet, rezultate live rugby, , etc.

Prin simplul fapt ca ne vizitati siteul beneficiati de bonusuri uriase. Casele de pariuri va ofera bonusuri de 100% din sumele depuse numai pentru faptul ca le alegeti ca destinatii de pariuri online.

Va punem la dispozitie cote, clasamente, descrierea handicapului asiatic un ghid special pentru incepatori. sunt descrise elaborat, cu informatii reale si updatate saptamanal. Pariurile sunt o sursa de castig daca sunt tratate cu atentie si seriozitate.

Pentru asta incercam sa va ajutam sa treceti peste emotiile cauzate de un castig sau de o pierdere si sa pariati constant cu aceasi precizie castigatoare.

Forumul site-ului nostru va pune in contact cu comuniattea de pariori romani, despre care trebuie sa stiti ca in plan international conteaza destul de mult Va dorim mult succes in plasarea pariurilor! Puteti vizita site-ul aici!

Tags: rezultate live, cote luni, cote marti, cote miercuri, cote joi, cote vineri, cote sambata, cote duminica, predictii fotbal, predictii , livescore , football livescore , tennis livescore , rezultate in direct , biletul zilei , Pariul Live, Pariul Sigur, Bonusuri, download muzica, download filme, download mp3, muzica, Predictii Fotbal, Predictii, Referate Scolare, Muzica, Pariuri Sportive, Pariuri Online, Case de Pariuri, Pariuri, Biletul Zilei , Predictii Sportive, Biletul Zilei, Clasamente, Pariuri Sportive, Clasamente Fotbal Rezultate Live Fotbal , rezultate live tenis , rezultate live hochei , rezultate live baschet , rezultate live handbal , rezultate live nfl , rezultate live rugby . Biletul zilei , sistemul martingale , planul miza , sfaturile noastre , criteriul kelly .

duminică, 15 martie 2009

Vanghelion cu Tom Jones si Alphaville

Organizat pentru al saptelea an consecutiv de primarul Marian Vanghelie, Revelionul de la Romexpo va avea de data aceasta o vedeta de exceptie, pe Tom Jones, care a acceptat pentru prima data sa cante la trecerea dintre ani, potrivit edilului.


O alta atractie internationala va fi trupa germana Alphaville, a anuntat, la conferinta de presa de ieri, Luminta Anghel, organizator si co-prezentator al evenimentului. Printre momentele artistice prezentate pe parcursul noptii se numara scenete de umor, reprezentatii ale unor balerini si dansatori din strainatate, precum si firedancers. Fondul muzical va fi asigurat, pe parcursul evenimentului, de EuroSound Band din Germania. Artistii romani au fost alesi dintre cei care canta live - Pepe, Andreea Banica, Andra, Alex, Morandi, Simplu, VH2, Voltaj si Holograf.
Organizatorii au invitat si formatii de muzica populara, pe scena urcand, printre altii, Maria Carneci si Benone Sinulescu. Revelionul de la Romexpo se va incheia pe ritmurile Tarafului din Clejani. Focurile de artificii vor fi inlocuite de proiectii organizate in pavilionul central, care vor prezenta bucurestenilor cele mai bune momente ale petrecerilor de sfarsit de an organizate la Romexpo. Primaria Sectorului 5 va scoate la vanzare, pe 28 decembrie, 6000 de bilete pentru petrecerea de la pavilionul central, la pret de 100 de lei/bilet, si 1000 de bilete pentru pavilionul pensionarilor, la pret de 30 de lei/bilet, la fel ca anul trecut.

2.000.000 de rable vor intra în România, dacă va fi eliminată taxa de primă înmatriculare

Sindicaliştii de la BNS cer parlamentarilor să nu voteze eliminarea taxei de primă înmatriculare. „ Măsura va transforma România într-un cimitir de maşini vechi şi va conduce la pierderea a mii de locuri de muncă din zona construcţiilor de automobile din ţară (circa 180.000 de salariaţi în prezent), afectând grav, pe cale de consecinţă, inclusiv veniturile la Bugetul de Stat şi Produsul Intern Brut al României.

La doar un an de la integrarea în Uniunea Europeană, cu tot cu existenţa acestei taxe, în România au intrat 150.000 de vehicule second-hand (ianuarie – noiembrie 2007) faţă de 120.000, câte au intrat în tot anul 2006. Nu putem fi de acord ca România să ajungă în situaţia Poloniei, ţară care s-a transformat într-un cimitir pentru 800.000 de vehicule (85% dintre ele mai vechi de 10 ani) în interval de câteva luni, în anul 2004, şi pentru mai mult de 800.000, în anul 2007”, se arată într-un comunicat al BNS. Sindicaliştii nu sunt îngrijoraţi foarte mult de vechimea automobilelor care vor fi importate şi poluarea produsă de acestea, cât de efectele asupra industriei auto. Ei dau ca exemplu şocul resimţit de Polonia.

„Dacă România produce anual circa 325.000 de maşini noi (la sfârşitul lunii noiembrie 2007, cu 25% mai mult decât în 2006), Polonia a ajuns să producă doar 330.000 de maşini noi în condiţiile în care populaţia sa este dublă faţă de cea a României. Din estimările noastre, bazându-ne pe experienţa Poloniei, credem că în termen de doi ani de zile în România vor intra aproximativ 2 milioane de automobile şi peste 80% din ele vor avea o vechime mai mare de 10 ani”, se mai arată în comunicat.

Sindicatele merg pe varianta Bruxelles-ului

Sindicaliştii propun, ca alterna­tivă la eliminarea taxei de primă înmatriculare, să se ţină cont de recomandările venite de la Bruxelles, respectiv: taxa să fie diminuată şi nivelul ei să ţină seama de valoarea vehicolului, valoare ce scade pe măsură ce vechimea creşte; calcularea vechi­mii autoturismului din momentul primei înmatriculări şi nu de la data fabricaţiei; să ţină cont de capacitatea cilindrică, tipul de carburant şi norma de poluare (euro 4,3,2,1) – aplicarea principiului „poluatorul plăteşte”; să se dea posibilitatea cumpărătorului să conteste nivelul taxei în raport cu valoarea reziduală a maşinii.

A inceput goana dupa pensii privilegiate

Dupa ce au protestat fara efect fata de pensiile de serviciu, platite sau completate de la buget, mai multe categorii profesionale au ajuns sa ceara tratament similar.


Profesorii, cercetatorii stiintifici ai Academiei Romane si controlorii de trafic aerian au obtinut dreptul la pensii de serviciu, mai mari decit cele calculate in urma contributiilor sociale, diferentele fiind platite de la buget. Legile care le dau acest drept se afla in stadiu de proiect in Parlament, chiar dupa ce au capatat aviz negativ din partea Ministerului Muncii. Pina acum, citeva solicitari de acest gen au esuat. Este cazul medicilor, cel al functionarilor publici sau cel al minerilor. Altele insa s-au materializat.

Mai multe categorii de bugetari beneficiaza in prezent de pensii de serviciu, pe baza unor legi speciale adoptate de Parlamentul Romaniei intre 2001 si 2006. Astfel, magistratii, parlamentarii si functionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesio-nist din aviatia civila din Romania si diplomatii primesc o pensie speciala lunara de 80% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni de activitate. Desi aceste categorii de angajati contribuie la bugetul asigurarilor sociale ca si ceilalti salariati din economie, ei au dreptul sa aleaga varianta cea mai banoasa intre pensia clasica de la stat si cea de serviciu, care in 99,9% dintre cazuri este mai mare, potrivit Ioanei Nemesi, directoarea Departamentului de Metodologie de la Casa Nationala de Pensii (CNPAS). Iar diferenta dintre pensia clasica de la CNPAS si cea de serviciu se suporta de la bugetul de stat, avind asadar o finantare mixta.

Din anul 2004, magistratii pensionari care au 25 de ani de vechime in magistratura au dreptul la pensia de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni de activitate. Cei care au intre 20 si 25 de ani de vechime primesc o pensie diminuata cu 1% pentru fiecare an, in timp ce magistratii care au muncit peste 25 de ani primesc 1% in plus pentru fiecare an, fara a depasi valoarea ultimului salariu dinainte de pensionare. Aceeasi lege se aplica si parlamentarilor, din 2006, cu conditia ca ei sa fi avut cel putin trei mandate inainte de pensionare. In schimb, deputatii si senatorii care au detinut doua sau un mandat de parlamentar primesc o pensie de serviciu diminuata cu 20%, respectiv 40%. Tot din 2006, si functionarii publici parlamentari au obtinut votul Parlamentului pentru a primi pensii de serviciu, dupa modelul legii ma-gistratilor.

Din 2003, si membrii personalului diplomatic si consular din Ministerul Afacerilor Externe primesc pensie de serviciu daca au virsta si stagiul complet de cotizare, prevazute in Legea pensiilor, si daca au o vechime in diplomatie de cel putin 20 de ani barbatii si 15 ani femeile, din stagiul complet de cotizare. „Cuantumul pensiei de serviciu pentru membrii personalului diploma-tic si consular, de la gradul diplomatic de atasat, respectiv de agent consular pina la cel de ambasador inclusiv, este de 80% din venitul salarial lunar net corespunzator gradelor sau functiilor diplomatice si consulare avut de acestia in administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe la data pensionarii“, se precizeaza in legea diplomatilor. Cea mai noua lege care prevede pensia de serviciu este din aprilie 2007 si se aplica personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania. Acestia, dupa implinirea virstei de 50, respectiv 52 de ani si cu 20, respectiv 25 de ani de vechime, in functie de specializare primesc o pensie lunara de 80% din media veniturilor totale brute rea-lizate in ultimele trei luni de activitate anterioare celei in care are loc pensionarea.

Exista si alte categorii de angajati la stat care au legi speciale de pensionare si care cotizeaza la bugetul asigurarilor sociale, dar isi primesc pensia de serviciu de la bugetul de stat. Personalul din armata, politie sau sistemele militare speciale, cum e SRI, primeste pensii militare, de asemenea mai avantajoase decit cea de la stat. Astfel, cei din armata si politie, spre exemplu, au dreptul la o pensie de serviciu egala cu 60 pina la 64% din solda lunara avuta in ultima luna de activitate, in functie de conditiile de munca in care a fost incadrat salariatul. Conditiile sint sa aiba virsta minima de 55 de ani si o vechime minima in serviciu de 30 de ani, pentru barbati, si de 25 de ani, pentru femei, din care in sistem 15, respectiv 10 ani, iar cei care depasesc aceste conditii primesc procente in plus, in limita a 100% din ultima solda.

O alta categorie care beneficiaza de pensie speciala, diferita de pensia clasica pe care o primesc majoritatea contribuabililor la bugetul de asigurari sociale, sint avocatii, insa acestia au un sistem propriu de cotizatie, la Casa de Asigurari a Avocatilor, si iau pensie in functie de contributia proprie.

Salariile profesorilor cu gradul II cresc cu 10%

De anul viitor, salariile profesorilor cu gradul II vor creste cu 10%, iar studentii vor primi burse mai mari, in urma deciziei parlamentului de a aloca 752 de milioane de lei din Bugetul de stat pentru anul 2008, pentru acest lucru.



Cu toate acestea, sindicatele din educatie au precizat ca vor continua protestele si dupa vacanta de iarna, in dorinta de a obtine majorari salariale de 50% pentru toti dascalii. Prin legea 220/2007, personalul didactic cu gradul I a primit, inca de la 1 octombrie, o majorare suplimentara de 10%.

Propunerea de alocare a unei sume suplimentare pentru salariile cadrelor didactice a venit din partea grupurilor parlamentare ale PSD, iar ministrii liberali Cristian Adomnitei (Educatie) si Varujan Vosganian (Economie si Finante) s-au declarat de acord. Vosganian a spus ca cele 752 de milioane vor fi transferate din bugetul Ministerului Educatiei, de la capitolul active fixe la capitolele salarii, burse si invatamant superior.

Astfel, 43 de milioane de lei vor acoperi suplimentarea burselor, suma de 129 milioane a fost repartizata pentru finantarea de baza a invatamantului superior, iar 560 de milioane de lei pentru cresterea, de la 1 ianuarie 2008, a salariilor personalului didactic cu gradul II, definitivat si debutant.

Reimprospatati-va memoria!

Luati suplimente de fier daca acesta va lipseste din organism
si reglati-va nivelul colesterolului din sange.



Daca vi se intampla adeseori sa uitati unde v-ati pus cheile sau daca retineti greu numele persoanelor cu care faceti cunostinta inseamna ca aveti probleme cu memoria, va avertizeaza specialistii. Expertii americani citati de publicatia „Prevention” va sfatuiesc ce sa faceti ca sa va ascutiti memoria.

Imbunatatiti-va rezerva de fier. Fierul este un mineral care ajuta neurotransmitatorii esentiali sa functioneze la parametri normali. „O dieta
nepotrivita poate scadea nivelul fierului suficient de mult cat sa va afecteze memoria, chiar daca nu aveti anemie”, afirma Laura Murray Kolb, profesor la Johns Hopkins University, citat de publicatia „Prevention”. Specialistul a testat 149 de femei si a descoperit ca acelea care aveau deficit de fier au gresit de doua ori mai multe intrebari decat celelalte. Dupa patru luni de tratament cu suplimente de fier, majoritatea femeilor si-au recapatat nivelul de fier normal si au raspuns la intrebari la fel de bine ca acelea sanatoase din prima tura de teste.

Eliminati zgomotele de fond. Daca ascultati stirile in timp ce scrieti un mail, capacitatea dv. de concentrare scade. In mod normal, cand aflati informatii noi, le procesati cu zona din creier denumita cortexul cerebral. „Daca faceti mai multe lucruri deodata, riscati sa pierdeti esentialul”, sustine Russell Poldrack, cercetator la UCLA.

Controlati-va colesterolul. Un nivel al colesterolului normal este esential pentru ascutimea mintii. Grasimile se asaza pe vasele de sange si ingreuneaza circulatia acestuia spre creier. „In plus, mai multe studii au aratat ca nivelul ridicat de colesterol
este un factor de risc si pentru maladia
Alzheimer”, afirma Aaron Nelson, seful catedrei de psihologie si neuropsihologie la Brigham and Woman’s Hospital, Boston.

Aveti grija la medicamente
. Antidepresivele, citostaticele, medicamentele pentru Parkinson, ulcer, somniferele si antiinflamatoarele va pot afecta memoria, va avertizeaza Gary Small, seful UCLA Memory and Aging Research Center.

Mancati mere zilnic. Cateva mere pe zi va tin departe de neurolog, sustin specialistii. „Merele au doza potrivita de antioxidanti care cresc nivelul neurotransmitatorilor importanti pentru memorie”, spune Tom Shea, directorul University of Massachusetts Lowell Center for Cellular Neurobiology and Neurodegeneration Research. In plus, antioxidantii din mere protejeaza celulele din creier de efectele radicalilor liberi creati de actiunile metabolice obisnuite, precum procesarea glucozei de catre celulele organismului.

Prime grase pentru bugetari. Functionarii din primarii au incasat sume de 2.000 de lei

Functionarii din primarii vor beneficia de prime consistente pentru sfârsitul de an. Topul primelor pentru angajati este condus de primariile din Olt. Edilii din Craiova sau Orsova vor acorda angajatilor cele mai mari prime de Sarbatori. Valoarea acestora este între 1.000 si 2.000 de lei. Primarul din Orsova intentioneaza sa cheltuiasca pâna la 50.000 de lei pentru a-si motiva angajatii. Municipalitatea din Iasi a stabilit ca valoarea unei prime sa fie de aproximativ 1.000 de lei. În plus, cei 700 de angajati vor primi în ianuarie si cel de-al 13-lea salariu, bani care se vor aloca din bugetul local. O suma ceva mai mica vor primi cei 350 de functionari din Buzau, care vor fi rasplatiti cu aproximativ 800 de lei. La Pitesti, recompensele se vor acorda în functie de salariul brut, dar nu vor depasi valoarea de 700 de lei. Primariile mai sarace din judet îsi vor premia angajatii cu circa 400 de lei. Nici functionarii din Capitala nu stau foarte rau la capitolul recompense. In sectorul 4, primarul Adrian Inimaroiu a decis ca valoarea primei sa fie de 1.000 de lei de persoana, la care se adauga si tichete cadou în val
oare de 350 de lei. Edilul sectorului 1, Andrei Chiliman, a decis ca prima sa aiba valoarea salariului din noiembrie. Astfel, angajatii au primit între 500 de lei si 1.700 de lei, iar cei care au copii
au mai beneficiat de câte 100 de lei pentru fiecare prichindel. Nici cei din sectorul 5 nu o duc rau, primaria acordând tichete cadou
de 1.050 de lei pentru fiecare angajat. La sectorul 6, primele sunt la fel de generoase. De la 400 la 1.500 de lei, în functie de activitatea depusa de fiecare om în parte. În plus, s-au mai acordat si tichete cadou de 600 de lei. Cele mai mici
bonusuri le-au primit cei din sectoarele 2 si 3, valoarea acestora fiind de 600, respectiv 150 de lei. „Valoarea primelor acordate angajatilor de sarbatori a variat foarte mult. Acestea au fost de la prime simbolice, de cateva zeci de lei, pana la prime consistente, de 1.000-1.500 lei. In general, sumele au depins de modul in care s-a negociat si de puterea companiei sau a institutiei“, ne-a declarat presedintele BNS, Dumitru Costin.“

La Iasi, Mos Craciun va fi mai generos pentru angajatii regiilor Citadin si Salubris, unde se vor acorda prime de pâna la 300 de lei de persoana. La multe firme particulare, se vor organiza petreceri la munte, „pe banii patronului“. Salariatii regiei CET Iasi nu vor primi prime deoarece, spune directorul Didi Melinte, situatia financiara a regiei nu este tocmai roz. Angajatii Regiei Autonome de Transport Public Iasi vor primi o prima de Craciun de aproximativ 150 de lei si, in plus, se va organiza pentru toata lumea un chef pe cinste. Tot la RATP se va organiza si o serbare de pom pentru copiii salariatilor. Prime de 150 de lei vor primi si angajatii Regiei Autonome Judetene de Apa-Canal, mai ales ca aici primele de Craciun si de Paste sunt prevazute si stabilite prin contractul colectiv de munca
. In alte institutii administrative fie nu se vor acorda prime, fie acestea nu au fost inca stabilite. Majoritatea firmelor
particulare acorda prime care pot ajunge si la 1.000 de lei. La Consiliul Judetean Mos Craciun este asteptat atât cu prime de pâna la 300 de lei, cât si cu sacul de dulciuri si jucarii pentru copiii angajatilor.

Fara salarii si sporuri de Sarbatori

In timp ce unii functionari au parte de prime si cadouri, angajatii Primariei Hunedoara risca sa ramâna fara salarii în pragul Sarbatorilor din cauza cheltuielilor prea mari facute de Primarie de-a lungul anului. Astfel, primarul Nicolae Schiau a fost nevoit sa faca un împrumut la banca pentru a reusi sa achite salariile propriilor angajati. O situatie similara s-a inregistrat in tribunalele din judetul Arges, unde grefierii, agentii procedurali si aprozii de instante nu si-au mai primit sporul de sectie de 10 la suta si primele de vacanta începând cu luna mai a acestui an. Oamenii au protestat ieri oprind lucrul intre orele 8.00 si 11.00. Potrivit liderului Sindicatului Arhigrefa Arges, Viorel Bratu, activitatea va fi intrerupta si in zilele urmatoare, între aceleasi ore, pâna când situatia va fi reglementata, iar daca nu va fi gasita o rezolvare, activitatea va fi oprita în totalitate.

Topul primelor
Primaria Craiova 2.000 lei
Primaria Orsova 2.000 lei
Sectorul 1 1.700 lei
Sectorul 6 1.500 lei
Sectorul 5 1.050 lei
Sectorul 4 1.000 lei
Primaria Iasi 1.000 lei
Primaria Buzau 800 lei
Primaria Pitesti 700 lei

Proiectul unei iniţiative legislative care interzice blocurile electorale va fi examinat în prima lectură

Proiectul unei iniţiative legislative care prevede interzicerea blocurilor electorale va fi propus spre examinare în primă lectură la 27 decembrie curent.

Proiectul, înaintat de deputaţi comunişti, mai prevede că persoanele care deţin dubla cetăţenie, cele cu antecedente penale sau supuse urmăririi penale nu vor putea candida la funcţii locale şi centrale.

Solicitat de BASA-press, Vladimir Ţurcanu, preşedintele Comisiei Juridice pentru "Numiri şi Imunităţi a spus că depistarea şi înlăturarea deficienţelor existente în legislaţia electorală şi conformarea acesteia la standardele europene va fi posibilă prin excluderea noţiunii de "alianţă electorală" din Codul Electoral al Republicii Moldova.

Potrivit lui Vladimir Ţurcanu proiectul, mai prevede ca persoanele care deţin dubla cetăţenie, cele cu antecedente penale şi supuse urmăririi penale şi cele care conform sentinţei de judecată sunt lipsiţi de drepturi de a ocupa funcţii de conducere, nu vor mai putea candida pentru funcţii locale sau centrale.

"Acest proiect de lege este destul de eficient întru depistarea lacunelor care se fac în perioada preelectorală şi nu contravine standardelor europene" a comunicat pentru BASA-press, Vladimir Ţurcanu.

Proiectul stabileşte categoriile persoanelor "cu înaltă funcţie de răspundere", adică ale demnitarilor de stat care sunt obligaţi să-şi suspende activitatea în cazul în care doresc să candideze în alegeri. Este vorba de miniştri, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai raioanelor, primari şi viceprimari, pretori şi vicepretori.

Liberal-democratii se declara „usor mirati” de „afirmatia hazardata” a presedintelui Vladimir Voronin privind paternitate PLDM

Partidul Liberal Democrat din Moldova a luat act de afirmatia hazardata a sefului statului, Vladimir Voronin, facuta astazi, 19 decembrie 2007, conform careia in spatele PLDM s-ar afla anumite persoane, care au detinut anterior importante functii publice, se spune intr+o declaratie PLDM, citata de DECA-press.
In declaratie se spune ca Partidul Liberal Democrat din Moldova “este usor
mirat ca paternitatea noii formatiuni politice reprezinta un subiect de preocupare pentru Presedintele Voronin care si-ar putea utiliza energiile creatoare, in conformitate cu prevederile constitutionale, intru asigurarea bunastarii si securitatii tuturor cetatenilor, indiferent de afilierea politica”. In opinia, PLDM, afirmatia sefului statului se inscrie perfect in sirul insinuarilor lansate de forte politice obscure in scopul manipularii si dezinformarii opiniei publice.
PLDM afirma in declaratia citata ca reprezinta vointa politica a cetatenilor Republicii Moldova care manifesta dorinta
de a trai intr-o societate prospera, justa, libera inclusiv de etichetari aberante.

Moldova se afla in pragul unui boom investitional

Traditionala conferinta de presa de la sfirsit de an a presedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin, a inceput cu felicitari adresate jurnalistilor cu ocazia sarbatorilor de iarna. Seful statului a urat succes tuturor ziaristilor si institutiilor de presa.

Economia in centrul atentiei
In discursul prezentat, Vladimir Voronin si-a concentrat atentia asupra situatiei economice din tara. Presedintele tarii a reamintit efectele dezastruoasei secete din acest an, care "a influentat cel mai mult asupra nivelului de dezvoltare economica a tarii". Din cauza secetei fara precedent, cresterea economica a R. Moldova in acest an a fost incetinita substantial. Daca indicatorii economici din primele sase luni ale acestui an denota o crestere de 8 la suta, atunci raportata la intregul an, cresterea este de putin peste 3 la suta, a mentionat Vladimir Voronin. "Acesta este impactul general al secetei asupra economiei. Conform datelor, chiar daca in agricultura nu s-ar fi inregistrat nici o crestere, indicatorul cumulativ general al cresterii economice ar fi fost de 8 la suta. Insa in sectorul agrar s-a produs o recesiune catastrofala, de peste 30 la suta", a relatat presedintele tarii.
Liderul de la Chisinau a adus multumiri repetate acelor tari care au venit in ajutorul Moldovei in asemenea imprejurari de forta majora, ajutor care, potrivit presedintelui, a permis sa reducem in mare parte consecintele dezastruoase ale secetei. De asemenea, seful statului a evidentiat vulnerabilitatea sectorului agrar al Moldovei, dependenta agriculturii noastre de factorul meteorologic, care reprezinta consecintele neaplicarii tehnologiilor
moderne in aceasta ramura a economiei. In aceasta ordine de idei s-a mentionat ca modernizarea agriculturii nu mai poate fi tergiversata.
Cu mai mult optimism, presedinte a vorbit despre cresterea investitiilor, volumul carora s-a majorat cu 28 la suta. "Moldova se afla in pragul unui boom investitional! In ultimele sase luni s-au schimbat in mod radical calitatea si structura
ofertelor investitionale. In tara vin mari companii care au ca obiect de activitate energetica, transporturile, constructia de drumuri, un sir intreg de banci straine puternice si companii din sfera tehnologiilor de virf", a spus Vladimir Voronin, precizind ca despre multe din acestea vom afla dupa Anul Nou.
Presedintele a explicat de ce Moldova a inceput sa devina atractiva pentru investitorii straini. Chisinaul, potrivit lui Vladimir Voronin, a modificat formatul relatiilor cu Rusia si cu tarile CSI. "Acum aceste relatii nu au un caracter pur si simplu pragmatic, ele au devenit cu adevarat relatii de parteneriat. Va voi spune cu tot temeiul ca din toate tarile din aceasta regiune relatiile noastre sint astazi exemplare. Noi am pastrat piata de liber schimb, am solutionat problemele privind perceperea taxei pe valoarea adaugata, am semnat un contract transparent si pe termen lung de livrare a gazelor, exista intelegere reciproca in privinta principiilor reglementarii transnistrene".
La fel, modernizarea europeana a Moldovei in cadrul Planului de Actiuni Moldova-Uniunea Europeana a devenit, in opinia sefului statului, un stimulent si un factor de extrema importanta pentru reformele interne, in special, pentru reformele cu caracter democratic general. "Eurointegrarea Moldovei ne-a permis sa facem uz si de noi instrumente pentru solutionarea problemei transnistrene. Misiunea Uniunii Europene la frontiera si, totodata, inregistrarea intreprinderilor transnistrene in cadrul legal al Moldovei au facut posibila schimbarea intregii dinamici a reglementarii. Anume acum noi putem avansa in directia extinderii masurilor de incredere cu Transnistria, in directia consolidarii civice generale. Mai mult decit atit, Moldova in ansamblu, inclusiv intreprinderile transnistrene, a obtinut regimul de comert asimetric cu Uniunea Europeana", a mai spus presedintele tarii.
Atractivitatea Moldovei pentru investitorii straini a crescut, potrivit lui Vladimir Voronin, si datorita politicilor de liberalizare economica: "Inregistrarea intreprinderilor la un singur ghiseu, reducerea atributiilor si functiilor organelor de control, cele doua ghilotine, amnistierea capitalului, amnistia fiscala
si introducerea de la 1 ianuarie 2008 a cotei zero la impozitul pe beneficiu".
"Acum pot sa spun cu toata fermitatea ca noi am facut practic totul, totul ce acum un an parea sa fie de domeniul fantasticului. Tara, economia ei sint deschise atit pentru Vest, cit si pentru Est. Legiferind cota zero a impozitului pe beneficiu, Moldova obtine conditii exclusive pentru dezvoltarea unei economii orientate la export si bazate pe atragerea unor investitii
straine masive. Mai ramin inca problemele sistemului nostru judiciar, problemele privind competenta functionarilor publici. Dar si acestea sint probleme care pot fi solutionate".
Vladimir Voronin a informat ca la executarea bugetului pentru anul curent, indicatorii planificati au fost depasiti cu peste un miliard de lei, iar salariul s-a majorat cu circa 22 la suta, in expresie reala - cu 10 la suta. Seful statului a evidentiat ca este foarte important ca, pentru prima data, ritmul cresterii exporturilor s-a egalat cu ritmul cresterii importurilor.
Presedintele republicii a relatat si despre darea in exploatare a gazoductului strategic Tocuz-Cainari-Mereni, a traseului auto Leuseni-Chisinau, constructia caii ferate Cahul-Giurgiulesti, lucrarile intense pe traseele auto Orhei-Rezina si Hincesti-Cimislia-Comrat, care reprezinta "inceputul unei ascensiuni de ordin infrastructural si investitional".

Relatiile moldo-romane depind de soarta a doua documente
Seful statului a mai comunicat ca dosarul moldo-roman este acum in curs de examinare in Uniunea Europeana, aceasta fiind deja nu atit problema relatiilor Moldovei cu Romania, cit problema relatiilor Romaniei cu Uniunea Europeana. In opinia lui Vladimir Voronin, la moment problemele in raportul dintre R. Moldova si Romania se reduc la nesemnarea Tratatului politic de baza si a Acordului de frontiera. "Nesemnarea acestor documente vorbeste despre faptul ca Romania nu recunoaste R. Moldova ca stat suveran. Perspectiva relatiilor noastre depinde de semnarea acestor doua documente", a spus presedintele moldovean.
Seful statului a mai opinat ca recentele actiuni ale Patriarhiei Romane, care a decis deschiderea a trei noi eparhii pe teritoriul R. Moldova, reprezinta "o agresiune din partea Romaniei, care se inscrie intr-un sir de alte actiuni similare". "La noi, potrivit Constitutiei, Biserica este separata de stat, iar preotii de la Mitropolia Basarabiei primesc salarii de la statul roman. Nu este clar ce fel de mecanisme legislative se utilizeaza la salarizarea acestora de catre un alt stat si nu este clar cum din aceste salarii vor fi platite impozitele, inclusiv in fondul social", a mentionat Vladimir Voronin, care a precizat ca Chisinaul analizeaza posibilitatea iesirii din decizia Curtii Europene pentru Drepturile Omului, prin care Guvernul R. Moldova a fost impus sa inregistreze Mitropolia Basarabiei. El a mai informat ca pe 21 ianuarie, pe parcursul unei zilei intregi, va avea intilniri, la Moscova, cu reprezentantii Patriarhiei Ruse.

O noua vizita la Moscova
Daca pe 21 ianuarie se va intilni, in capitala Federatiei Ruse, cu reprezentantii Patriarhiei din aceasta tara, atunci pe 22 ianuarie Vladimir Voronin ar putea sa aiba o noua intrevedere cu omologul sau rus, Vladimir Putin. Seful statului a precizat ca deocamdata aceasta intilnire este la nivel de intentie.
Referindu-se la relatiile cu Rusia pe marginea problematicii transnistrene, Vladimir Voronin a relatat ca mai exista anumite divergente, insa se discuta si se cauta solutii. "In ceea ce priveste reglementarea transnistreana, pot sa spun doar un singur lucru - din punct de vedere moral-psihologic, problema este deja solutionata in minte de catre toti actorii principali implicati. In curind timpul va arata in ce masura am fost indreptatit sa fac asemenea aprecieri", a declarat presedintele R. Moldova. El a exclus posibilitatea organizarii unor alegeri anticipate pentru parlamentul R. Moldova, concomitent pe ambele maluri ale Nistrului, chiar daca a admis ca ar fi bine ca reglementarea transnistreana sa reuseasca pina la viitoarele alegeri parlamentare din 2009.
In contextul problematicii transnistrene, s-a mai informat despre piedicile pe care le pun pretinsele autoritati de la Tiraspol in vederea realizarii mai multor proiecte care ar apropia cele doua maluri. Referitor la chestiunea numerelor de inmatriculare transnistrene, Vladimir Voronin a comunicat ca Chisinaul i-a propus Tiraspolului sa nu mai inregistreze niciun mijloc de transport de pe malul drept al Nistrului si in aceste conditii automobilele din stinga riului, cu numere transnistrene, vor putea circula liber atit pe teritoriul intregii tari, cit si peste hotare.

Nu vom fi repetenti la realizarea Planului de Actiuni RM-UE
Desi la moment mai sint necesare adoptarea a 11 legi prevazute de Planul de Actiuni RM-UE, care expira in februarie 2008, Vladimir Voronin crede ca Chisinaul va reusi in termen si nu va ramine repetent la acest capitol. Presedintele a mai subliniat ca avem rezerve in ce priveste functionarea democratiei, drepturile omului, independenta justitiei, libertatea mass media, combaterea coruptiei etc. El a precizat ca la moment se discuta mai multe variante de documente care ar reglementa raportul dintre RM si UE.

PCRM ar putea repeta in 2009 succesul din 2001
Vladimir Voronin a mai declarat ca situatia politica interna nu ingrijoreaza prea mult partidul de guvernamint, deoarece "opozitia actioneaza iarasi in beneficiul Partidului Comunistilor, mai ales in capitala". "Aceasta activitate energica a oponentilor nostri politici imi permite sa afirm ca la alegerile parlamentare Partidul Comunistilor din Moldova isi va repeta succesul din 2001". Cu toate acestea, Vladimir Voronin a vorbit despre necesitatea unui parteneriat politic, pentru care PCRM ar fi optat mereu, inclusiv cind a avut majoritate constitutionala. El a admis posibilitatea inaintarii unui candidat comun din partea mai multor partide la functia de presedinte al R. Moldova si desemnarea unui guvern de coalitie in 2009. "Asa este mai bine", a precizat seful statului, dind aprecieri pozitive la adresa liderului Partidului Popular Crestin Democrat, Iurie Rosca, care "stie ce vrea si poate sa obtina". "El (Iu. Rosca n.r.) toti anii a ramas cel care este. Nu si-a schimbat partidele".
Vorbind despre noul program al PCRM, Vladimir Voronin a spus ca este interesat doar de parerile membrilor de partid, iar politicienii din opozitia liberala "nu au capacitatea sa analizeze un astfel de document complex". Presedintele s-a aratat satisfacut de procesul de reformare prin care trece partidul de guvernamint, desi este foarte complicat. In context
a mentionat ca atunci cind s-a creat era format 100% din fosti membri ai Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, iar acum circa 60% sint persoane cu virsta de pina la 50 de ani, iar tinerii reprezinta aproape o treime si formatiunea pledeaza pentru integrarea europeana si liberalizarea economiei.
Spre finalul conferintei de presa, seful statului a anuntat ca Bradul Tarii va fi inaugurat pe 28 decembrie.

Calarasenii vor putea infiinta plantatii viticole prin credit ipotecar

Viticultorii din raionul Calarasi vor putea sa infiinteze sau sa-si extinda plantatiile de vii prin intermediul creditelor ipotecare, informeaza Agentia DECA-press.
In cadrul unei intrevederi a viticultorilor calaraseni si reprezentantului Companiei „Moldvinipoteca”, consultantul Daniel Bobeica, celor dintai le-au fost explicate avantajele creditarii ipotecare.
Dupa cum sustin viticultorii calaraseni, aceasta metoda ii scuteste de bariera cea mai greu de depasit la solicitarea creditelor – lipsa gajului pe care il solicita institutiile bancare.
Conform conditiilor in ce priveste infiintarea plantatiilor viticole prin credite ipotecara, suprafata viitoarei plantatii de vie trebuie sa nu fie mai mica de un hectar, iar creditul sau finantarea ipotecara – pe o perioada de pana la zece ani, cu o rata a dobanzii de 4%. Rambursarea creditului incepe de la al cincilea an de la infiintarea plantatiei.
Seful-adjunct al Directiei Agricultura si Alimentatie a Consiliului raional Calarasi, Anatol Vulpe, spune ca acest mod de creditare este benefic in conditiile raionului Calarasi, unde aproape doua treimi din plantatiile viticole sunt foarte batrane, predominate de soiurile hibride, cu preponderenta „Lidia”. Numarul plantatiilor cu soiuri europene in raionul Calarasi este nesemnificativ.

Reporterii de Garda impotriva injustitiei

A incerca sa fii liber inseamna a vrea sa fii tu insuti. Dar ce «vor» cetatenii R. Moldova, care nicidecum nu pot sa inteleaga cine sunt si in ce limba vorbesc?

«Noi suntem romani si vorbim limba romana», spun cei care ocupa un loc in randuri enorme, pentru a–si revendica dreptul la cetatenia romana.

«Eu sint moldovan din talpa si graiesc moldoveneste!» Incearca de–i contrazice pe cetatenii care considera astfel, daca pana si unii oficiali europeni sunt confuzi la acest subiect.

Pe cei din stanga Nistrului nu–i mai intreaba nimeni cine sunt. I–au botezat «separatisti», nu mai conteaza nationalitatea lor si limba in care vorbesc.

«Oamini si sim, ci tat» sintem egali in fata lui Dumnezau«. Zilnic aud aceasta fraza disperata. As parafraza si as spune ca toti suntem egali in fata politicii promovate in prezent in R.Moldova. Toti suntem prizonierii acesteia. Nici miros de libertate in comunism.

Astia, cei de sus, dicteaza legile si hotarasc care sunt drepturile si obligatiile celor de «jos». S–a ajuns pana si la situatia in care presedintele republicii hotaraste, cu de la sine putere, cand anume trebuie sa sarbatoreasca crestinii Craciunul. Nu le–a fost de ajuns falsificarea istoriei si indobitocirea poporului, atenteaza si la dreptul oamenilor de a fi liberi sa–si aleaga credinta si sa respecte randuielile religioase.

Imi amintesc de cuvintele unui detinut: «Am devenit cu adevarat liber din prima zi de detentie, cand am fost izolat de societatea plina de nelegiure si de nedreptate».

Visam sa fim liberi, dar… o pasare care a fost inchisa intr–o colivie toata viata habar nu are ca nu stie sa zboare.

Pomul de Crăciun a obţinut acte în regulă

Bradul a fost instalat în faţa Primăriei, deoarece în Piaţa Marii Adunări Naţionale urmează să-şi aprindă luminiţele „Pomul Ţării”



Ieri-seară, Pomul de Crăciun din spatele Arcului de Triumf a fost adus în faţa Primăriei capitalei. Conform dispoziţiei primarului general, Dorin Chirtoacă, autorităţile municipale au instalat bradul la intersecţia bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt cu strada Vlaicu Pârcălab.


Reprezentanţii ordinii publice au interzis strămutarea bradului până când Eliferie Haruţa, directorul Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi din capitală, a prezentat la Comisariatul general de poliţie al municipiului Chişinău dispoziţia primarului general privind instalarea bradului. Timp de câteva ore, în faţa reprezentanţilor mass-media şi a unui număr mare de poliţişti, lucrările de strămutare au fost oprite.

Potrivit dispoziţiei primarului, pentru împodobirea şi despodobirea Pomului de Crăciun, Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi i-au fost alocate 138 mii de lei. Pentru organizarea acţiunii culturale „O seară de Crăciun” au fost distribuite 150 mii de lei. Bradul va fi scos pe 14 ianuarie 2008. Până atunci, va fi sistată circulaţia transportului pe strada Vlaicu Pârcălab, în perimetrul bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi str. Veronica Micle. Comisariatul general de poliţie al municipiului Chişinău va asigura ordinea publică, paza scenei, a utilajului tehnic şi a Pomului de Crăciun pe toată durata sărbătorilor de iarnă.

Menţionăm că bradul a fost instalat în Piaţa Marii Adunări Naţionale încă în data de 9 decembrie, dar noaptea a fost mutat de către persoane necunoscute în spatele Arcului de Triumf. În acest răstimp, „scandalul brazilor” a luat proporţii, accentuând şi mai mult confruntările dintre Primărie şi autorităţile centrale.

O jurnalistă basarabeancă nu mai poate merge în Rusia

O jurnalistă din R. Moldova, Natalia Moraru, angajată a revistei „The New Times” de la Moscova, nu a mai putut intra pe teritoriul Federaţiei Ruse în noaptea de sâmbătă spre duminică. Natalia Moraru este cunoscută pentru reportajele sale critice referitoare la administraţia de la Kremlin. Ambasada R. Moldova la Moscova nu a primit încă o înştiinţare oficială despre accesul interzis al jurnalistei în Federaţia Rusă.

Natalia Moraru venea dintr-o deplasare în Israel şi, în zona de verificare a paşapoartelor de pe aeroportul Domodedovo din Moscova, serviciile de securitate
ruse au refuzat să-i permită acesteia intrarea în Rusia. „Grănicerii nu mi-au explicat nimic şi niciunul nu s-a prezentat. Mi-au spus că aş putea obţine explicaţii de la ambasada R. Moldova din Moscova”, anunţă revista la care lucrează Natalia. Aceasta a ajuns, duminică, la Chişinău şi grănicerii noştri au luat-o la întrebări – ce făcea ea în Rusia, de ce i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul rusesc.

Solicitaţi de JURNAL, responsabili ai Ambasadei R. Moldova la Moscova ne-au spus că au solicitat autorităţilor ruse explicaţii referitoare la acest caz, dar că nu aveau la acel moment încă niciun răspuns.

„Cel mai probabil este vorba despre ultimul meu articol intitulat „Banii ascunşi ai Kremlinului”, care descrie cum au fost finanţate alegerile de către administraţia prezidenţială”, cităm aceeaşi sursă. Articolul respectiv a fost publicat la 10 decembrie curent, în care bancheri şi oameni
politici povestesc cum a controlat Kremlinul fluxurile financiare ale partidelor în cursă pentru legislativele din 2 decembrie.

Potrivit Reuters, citat de NewIn, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor a cerut OSCE şi Consiliului Europei să investigheze cazul. Preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Rusia, Vsevolod Bogdanov, a condamnat incidentul şi a spus că organizaţia sa va protesta.

Bruxelles-ul pregăteşte terenul pentru libera circulaţie a pacienţilor în UE

Se anunţă zile grele pentru europenii care îşi puneau speranţa în rezolvarea problemelor de natură medicală prin apelarea la sistemul sanitar al altui stat european. O propunere de directivă a Executivului comunitar prin care ar urma să faciliteze acest acces a fost amânată până la începutul anului viitor pentru a nu se trece peste sensibilităţile unora dintre ţările membre. Noul document, care în mod normal ar fi trebuit să fie adoptat ieri, stabileşte un set de reguli privind cine va trebui să suporte costurile şi să asigure calitatea tratamentelor medicale ale europenilor în cazul în care ei sunt îngrijiţi în alt stat membru.

Multe semne de întrebare

Textul directivei, propus de comisarul european pentru Să­­nă­­tate, Markos Kyprianou, se bazează pe principiul comunitar al libertăţii de a primi sau furniza servicii, numai că aspectul rambursării banilor pentru asistenţa medicală oferită de alt stat comunitar este destul de neclar, provocând o serie de con­troverse. Documentul are la origini şi o serie de decizii ale Cur­ţii Europene de Justiţie care au obligat statele membre să plătească intervenţiile chirurgicale ale propriilor cetăţeni care au apelat la medicii din străinătate. Celebru este cazul britanicei Yvone Watts (75 de ani) care a plătit 5.450 de euro pentru o înlocuire de şold realizată în Franţa, deoarece nu mai putea să aştepte încă un an pentru a putea fi operată în Regat!

În cazul ei, CEJ a decis că statul britanic trebuie să acopere costurile intervenţiei. „Incertitudinea legată de aplicarea în mod general al dreptului la rambursare pentru asistenţa medicală oferită de alte state membre creează obstacole în calea libertăţii de mişcare a pacienţilor”, se subliniază în documentul european, citat de „EUObserver”. Bruxellesul însă doreşte ca aceste piedici să dispară, drept pentru care propune trei linii directoare.

În primul rând, este responsabilitatea statului membru care oferă tratament medical să protejeze şi să monitorizeze calitatea şi standardele de siguranţă ale acestuia pentru toţi pacienţii. De altfel, ţara din care cetăţeanul european provine ar trebui să acopere costurile pentru asistenţa medicală din alt stat membru, dar până la un anumit nivel. Şi, nu în ultimul rând, autorităţile ar trebui să creeze puncte de contact la nivelul statelor care să furnizeze informaţii despre tratamentele care pot fi făcute în străinătate.

Condiţii de rambursare a banilor pentru tratamente în străinătate

Totuşi, pentru a evita unele critici din partea statelor UE, CE face distincţie între condiţiile de rambursare a banilor pentru tratamentele spitaliceşti şi pentru tratamentele care nu necesită internarea pacienţilor care vin tocmai din alte ţări membre. Astfel, în primul caz, statele membre vor putea să introducă un sistem preliminar de autorizare a tratamentelor în străinătate, dacă vor putea justifica că sistemul lor de sănătate nu poate să se ocupe de anumite cazuri. În schimb, cetăţenii care nu au nevoie de spitalizare în alt stat membru nu vor fi condiţionaţi în vreun fel de statul lor.

Drumul - plătit din propriul buzunar

Documentul european, chiar dacă nu a fost încă supus negocierilor cu statele membre, deja a atras o serie de critici atât din partea unor capitale (Londra, Madrid şi Berlin), cât şi din partea organizaţiilor neguvernamentale. Mai exact, ONG-urile susţin că în ciuda faptului că statele membre vor da banii înapoi ţării în care cetăţenii săi sunt trataţi, costurile suplimentare pe lângă tratamentul propriu-zis precum cheltuielile călătoriei nu sunt acoperite în niciun fel de sistemele naţionale. Drept pentru care numai europenii care vor avea puşi câţiva bani „la saltea” sau au mijloace financiare peste medie vor putea să beneficieze de tratamentele medicale din UE.

Jurnalisti romani interzisi de Voronin

Dupa refuzarea accesului unor delegatii oficiale in Republica Moldova, comunistii de la Chisinau au refuzat ieri accesul a patru jurnalisti romani la conferinta de presa a presedintelui Vladimir Voronin. Acesta a acuzat din nou Romania de nerecunoasterea independentei si suveranitatii Republicii Moldova si a precizat ca a depus la Bruxelles un intreg dosar privind relatiile dintre cele doua maluri ale Prutului.
Din nou acuze
Presedintele moldovean Vladimir Voronin a acuzat miercuri din nou Bucurestiul ca, din cauza nesemnarii celor doua tratate, respectiv tratatul de baza si tratatul de frontiera, Romania nu recunoaste statalitatea Republicii Moldova, transmite Rompres. "Problema pe care noi o discutam cu conducerea Romaniei tine de elaborarea si semnarea a doua acorduri, doua tratate, tratatul de baza si tratatul de frontiera. Nesemnarea acestor doua acorduri vorbeste despre aceea ca Romania pana astazi nu recunoaste Republica Moldova, ca tara suverana. De aceea, perspectiva relatiilor noastre depinde de semnarea acestor doua acorduri", a afirmat presedintele moldovean in cadrul unei conferinte de presa.
Voronin s-a saturat de CEDO
"Nu cred ca in cadrul conferintei de presa de astazi este oportun sa tratam detaliat tema relatiilor moldo-romane. Sau pe cea a crizei transnistrene. In privinta celei dintai eu am spus deja totul. Dosarul
moldo-roman este acum in curs
de examinare in Uniunea Europeana. Deja nu mai este vorba de problema relatiei Moldovei cu Romania, ci de problema relatiilor Romaniei cu Uniunea Europeana", a spus Voronin, informeaza Mediafax.
"Referitor la problema Mitropoliei Basarabiei si ceea ce se intampla in jurul Bisericii noastre ortodoxe moldovenesti, e clar ca acesta este tot un pas si o agresiune din partea Romaniei asupra R. Moldova. Pentru ca se inscrie in contextul tuturor celorlalti pasi. Noi suntem intr-o credinta ortodoxa, pravoslavnica cu Romania. Dar noi avem si o diferenta foarte mare. La noi, conform Constitutiei, Biserica este separata de stat. In Romania este invers", crede Voronin. "Si acum, pe noi ne intereseaza foarte mult, de exemplu, cum vor proceda preotii, cetateni ai R. Moldova, care sunt platiti de Romania, in privinta impozitarii, platilor catre fondul social si multor alte chestii. Si cum o sa efectueze Guvernul roman salarizarea acestor preoti in alt stat, prin ce instrumente, prin ce mecanisme. Asta tine de partea economico-financiara. Nu doresc sa intru in discutii mai detaliate pe partea politica a acestei situatii", a precizat presedintele. Intrebat daca, in pofida unor posibile consecinte grave pentru R.Moldova, va ignora, cum declarase anterior, decizia CEDO privind Mitropolia Basarabiei, Vladimir Voronin a confirmat: "Dar daca procesele or sa mearga asa si mai departe, atunci noi - repet inca o data
- vom analiza posibilitatea iesirii din executarea deciziei CEDO privind inregistrarea Mitropoliei Basarabiei", a incheiat Voronin.
Jurnalisti respinsi
Patru jurnalisti din Romania au fost impiedicati sa participe la conferinta de presa organizata ieri dimineata de presedintele moldovean Vladimir Voronin, reprezentantii Presedintiei invocand faptul ca acestia nu figureaza pe lista ziaristilor ce urmeaza a participa la intalnirea cu presa a sefului statului moldovean. Cei patru ziaristi de la Bucuresti neacceptati la conferinta de presa a liderului politic de la Chisinau reprezinta Agentia Nationala de Presa Rompres, postul Radio Romania-Actualitati si postul de televiziune Prima TV (reporterul si cameramanul). O reprezentanta a serviciului de presa al Presedintiei cu care au incercat sa vorbeasca cei patru jurnalisti la poarta sediului Presedintiei a invocat in fuga motive
din cele mai surprinzatoare: ba ca trebuia o acreditate speciala, ba ca nu mai este loc pe lista intocmita cu ziaristii ce urmeaza sa fie prezenti la conferinta de presa.

Putin, avere de 40 de miliarde de dolari

Presedintele rus, Vladimir Putin, a fost desemnat miercuri "Persoana Anului" 2007 de catre revista Time, pentru ca a adus stabilitate si a acordat un nou statut tarii sale, relateaza Reuters. Pe deasupra, presa internationala si cea moscovita il situeaza si pe primul loc in Europa, in ceea ce priveste averea, cotata la la 40 de miliarde de dolari. Viitor premier si conducator din umbra, prin intermediul lui Medvedev, Putin devine astfel cel mai puternic om din Europa.
Titlul de "Persoana Anului" i-a revenit pentru o "pricepere extraordinara de lider, pentru preluarea unei tari care se afla in haos si careia i-a adus stabilitate", a declarat la postul de televiziune NBC Richard Stengel, redactorul sef al revistei Time. Presedintele rus a obtinut aceasta distinctie invingand mai multi rivali, printre care fostul vicepresedinte american Al Gore si autoarea britanica J. K. Rowling.
Toamna acesta, una dintre cele mai bine cotate reviste poloneze, Wprost, a publicat un top al celor mai bogati oameni din estul Europei. Pe langa cei mai celebri, se afla si un personaj mai putin cunoscut, Ghenadi Timcenko, cu o avere estimata la 20 de miliarde de dolari. Potrivit Washington Post, Timcenko, "mic" om de afaceri din domeniul petrolului, care locuieste in Geneva, este si vecin de cartier de "dacha" (n.r. casa de vacanta, in limba rusa) cu Vladimir Putin. Numele lui Timcenko a devenit cunoscut in februarie 2004. Atunci, Ivan Rabkin, un opozant al regimului condus de "Tarul de la Kremlin", afirma ca Putin este "unul dintre cei mai mari oligarhi ai Rusiei" si obisnuieste sa se foloseasca de intermediari. Unul dintre acestia este Timocenko. Rabkin acuza tandemul Putin-Timocenko ca vrea sa puna mana pe gigantul Yukos. In circumstante misterioase, pentru o buna perioada, Rabkin a disparut din viata publica. Dupa ce s-a intors, si-a suspendat campania. Previziunile sale s-au adeverit. Astfel, compania privata Yukos a fost "inghitita" de o alta, de stat. Mai precis, Rosneft. Condusa de unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Vladimir Putin, Igor Sechin. Justificarea publica a masurii de confiscare - evaziune fiscala - a demonstrat si mai mult ca puterea de le Moscova este corupta pana in maduva oaselor. Din aceasta "afacere" cu iz kaghebist, Rosneft a avut un castig de aproximativ 100 de miliarde de dolari. Partenerii americani de la Yukos au avut pierderi de aproximativ 10 miliarde. Iar Mihail Hodorkovsky, actionarul majoritar al Yukos, infunda si acum puscaria, la "komanda" lui Putin.
"Re-privatizari de catifea"
Desi ar fi fost de asteptat ca aceasta "schema" sa aiba repercusiuni pe plan international, regimul lui Putin a avut de castigat. Mai mult chiar, pe plan intern, a dus la un val de nationalizari fara precedent in era post-sovietica. "Tovarasii" lui Putin au inceput sa "preia", rand pe rand, companii private, profitabile. Transformandu-le, astfel, in firme mai putin profitabile, dar controlate de stat. Un exemplu concludent este cel al ministrului comunicatiilor, Leonid Reiman, fost coleg al lui Putin, la KGB. Anul trecut, un tribunal de arbitraj independent din Zurich a decis ca Reiman este adevaratul proprietar al unor bunuri din domeniul telecomunicatiilor, a caror valoare a fost estimata la aproximativ 6 miliarde de dolari. Reinman, cu ajutorul functiei detinute, a obtinut aceasta avere profitand de privatizari si acordarea de licente privilegiate catre companiile sale din domeniu. In mod normal, un asemenea ministru ar fi trebuit demis si inchis. In schimb, Putin l-a mentinut in functie.
Potrivit Washington Post, in ajunul alegerilor legislative din Rusia, ziarul Kommersant a publicat un interviu cu omul de afaceri Oleg Shvartsman. Senzational, acesta a descris modul in care a intervenit in anumite afaceri private in interesul unor oficiali KGB. Shvartsman s-a exprimat foarte plastic in ceea ce priveste activitatea sa, catalogand-o drept "re-privatizare de catifea". Bineinteles, Kremlinul, a negat informatiile.
Si mai socant a fost interviul acordat, luna trecuta, de analistul politic Stanislav Belkovsky cotidianului german Die Welt. Belkovsky, unul dintre initiatorii atacurilor la adresa firmei Yukos, a pretins ca Putin detine actiuni la trei companii - Surgutneftegaz, Gazprom si Gunvor (detinuta de Timcenko) - in valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari. Ca de obicei, Putin a refuzat sa comenteze.
"Saracul" Putin
In ultima sa declaratie de avere, Putin mentioneaza ca are doua masini rusesti de la inceputul anilor 1960, un apartament mic, un teren in afara Moscovei, actiuni la o banca locala si un cont de aproape 150.000 de dolari.
Potrivit cotidianul Vedomosti, asta inseamna ca averea liderului de la Kremlin s-a injumatatit in ultimii patru ani. Potrivit purtatorului de cuvant al lui Putin, veniturile presedintelui erau rotunjite inainte de drepturile de autor de pe urma cartilor scrise. in comparatie cu omologul sau american, George W. Bush, ce are un salariu anual de 400.000 de dolari, remuneratia lui Putin abia depaseste 80.000 de dolari.

Stop expulzarilor! S-a ales praful de decretul lui Veltroni

Guvernul Romano Prodi va retrage decretul care permite expulzarea cetatenilor comunitari, a anuntat ieri Vannino Chiti, ministrul pentru relatia cu Parlamentul. Documentul continea o eroare de drept. Decretul-lege privind expulzarea cetatenilor comunitari a intrat în vigoare la 2 noiembrie, la presiunea primarului Romei Walter Veltroni, recent ales sef al Partidului Democrat care reuneste mai multe formatiuni. Acesta a speculat cu tact cazul italiencei Giovanna Reggiani, care a murit dupa ce fost agresata de Romulus Mailat. Veltroni a incercat sa se dezvinovateasca. „Am cerut decretul pentru ca oamenii il vor, dar nu am fost numai eu cel care a contribuit la redactarea sa intr-o maniera gresita creand o situatie dificila”, a spus acesta. Acesta a inteles ca cineva din interiorul Partidului Democrat ii contesta functia de lider, comenteaza Corriera della Serra.

Homosexualii au divizat guvernul
In spatele acestei decizii surprinzatoare de retragere a decretului, se afla o serie de cauze cu actiune conjugata. In primul rand, presedintele italian Giorgio Napolitano a avertizat ca nu va promulga decretul intrucat
acesta contine o eroare de drept izbitoare. Seful statului contesta un articol referitor la pedepsele severe pentru persoanele care instiga la acte de discriminare pe baza de gen, rasa, origine etnica, religie, handicap, vârsta, tendinte sexuale. Articolul a fost introdus în decret de catre Senat, la presiunile stângii radicale, fiind contestat însa de opozitie pentru referirile gresite la tendintele homofobe. Problema este ca în decret articolul respectiv face referire la Tratatul de la Amsterdam, în loc de tratatul constitutiv al comunitatilor europene, modificat, la acest capitol, prin Tratatul de la Nisa.

Acelasi articol a pus in pericol alianta de guvernare, intrucat ministrul justitiei Clemente Mastella a amenintat ca va iesi de la guvernare daca amendamentul referitor la pedespele dure pentru atitudinea ostila fata de homsexuali va trece. Mastella este liderul UDEUR, formatiune crestin-democrata cu puternice legaturi cu Biserica Catolica. Mai mult, Mastella a declarat ca stia de eroarea din text, dar a pastrat tacerea. Masurile privind expulzarea au generat o criza in relatiile dintre Roma si Bucuresti. In acest context, premierul Calin Popescu Tariceanu a fost primit in audienta la Benedict al XVI-lea. De asemenea, in conditiile în care decretul trebuie aprobat de ambele camere parlamentare pâna la 31 decembrie, nu mai este timp pentru operarea de modificari si trecerea proiectului din nou prin Senat, care are alte prioritati pe agenda. Totodata, tensiunile din cadrul blocului condus de Prodi s-au intensificat în ultimele zile din cauza reformei electorale de care partidele mai mici se tem, pentru ca, spun ele, ar fi marginalizate.

Se asteapta demisia lui Amato
În aceasta situatie, Guvernul Prodi are doua optiuni: poate adopta un nou decret care va contine normele referitoare la expulzari, fie va opta pentru un proiect de lege care va avea nevoie de aprobarea Parlamentului. In urma cu doua saptamani, cand Guvernul Prodi a cerut un vot de incredere in Senat pentru decretul privind expulzarile, ministrul de interne Giuliano Amato a amenintat ca demisioneaza. Acesta a lucrat mana in mana cu Veltroni pentru adoptarea pripita a decretului dupa agresiunea comisa de Romulus Mailat. Se pune intrebarea daca acum, dupa retragerea decretului, isi va respecta promisinea. Vannino Chiti a precizat ca Ministerul de Interne lucreaza „la o alta prevedere legislativa cu caracter de urgenta, un nou decret-lege”, care va fi dezbatut si supus aprobarii în sedinta de guvern din 28 decembrie, înainte de termenul la care ar expira prevederile actualei legi (31 decembrie). Noul decret va permite expulzarea cetatenilor comunitari care constituie un pericol, împiedicând si revenirea în Italia a românilor expulzati deja. Potrivit presei italiene, în cazul în care noul decret nu va fi adoptat pâna la 31 decembrie, toti cetatenii UE care au fost expulzati ar putea avea dreptul sa revina în Italia.

Buldozerul, presedinte

Sud-coreenii si-au desemnat ieri presedintele in persoana omului de afaceri
Lee Myung-Bak, candidatul Marelui Partid National (conservator), aflat in opozitie.



Potrivit sondajelor la iesirea de la urne, acesta a obtinut 50,03a din voturi, in timp
ce principalul sau rival, liberalul Chung Dong-Young, protejat al actualului presedinte Roh Moo-Hyun, a obtinut 26a din sufragii, releva Reuters.

Lee Myung-Bak (66 de ani), al carui caracter puternic i-a adus porecla „Buldozerul”, a reusit sa convinga electoratul printr-un discurs axat pe problemele economice. Abil om de afaceri si fost primar al Seulului, acesta a promis o politica favorabila industriei si comertului pentru a relansa economia
tarii. Desi Coreea de Sud se afla pe locul 13 in clasamentul economiilor la nivel mondial, asteptandu-se o crestere de 5a in 2007, expertii critica frecvent rata crescuta a somajului.

Victoria repurtata de Lee Myung-Bak, care pune capat unui deceniu de putere liberala, a venit in contextul in care acesta este vizat de o ancheta parlamentara privind presupuse abuzuri comise in vremea cand era primar. Este vorba despre deturnare de fonduri si de manipulare de titluri de valoare.

Lee Myung-Bak fusese achitat de justitie la inceputul lunii decembrie, insa, duminica, Roh Moo-Hyun i-a cerut ministrului justitiei sa redeschida ancheta dupa aparitia unor noi probe. Chiar daca rezultatul anchetei ii va fi defavorabil lui Myung-Bak, este putin probabil ca acesta sa fie afectat, avand in vedere ca va depune curand juramantul si va beneficia de imunitate
. Analistii avertizeaza insa ca toate acestea risca
sa genereze o stare de incertitudine pe scena politica.

Bugete duble pentru PD si PNL

Desi europenele au avut o miza mai mica decat alegerile de acum trei ani, liberalii si democratii au cheltuit separat sensibil mai mult decat Alianta D.A..



Instalarea la putere, fie in administratia centrala, fie doar pe plan local, incepe sa se vada in bugetele de campanie ale partidelor. Datele centralizate recent de Curtea de Conturi arata ca, din cele 6,4 milioane cheltuite de principalele partide in campania incheiata recent pentru europarlamentare, PNL si PLD au scos din vistierii mai bine de jumatate.

Desi miza celor 35 de fotolii de parlamentari europeni a fost mult mai mica, PNL si PD au investit in aceasta campanie dublul sumei cheltuite in 2004 pentru alegerile generale. Liberalii si democratii au aruncat in cursa euroalegerilor 1.734.350 si respectiv 1.697.080 de euro, in timp ce, in urma cu trei ani, reuniti in Alianta D.A., isi promovau potentialii senatori si deputati cu 1.198.680 de euro.

Investitiile celor doua partide inainte de 25 noiembrie (3,4 milioane de euro) le depasesc chiar si pe cele cumulate pentru parlamentare si prezidentiale din 2004 atat ale Aliantei D.A. si ale lui Traian Basescu (3,1 milioane de euro), cat si ale PSD+PUR si ale lui Adrian Nastase (3 milioane de euro). La start, democratii estimau costuri totale de 600.000-700.000 de euro, iar liberalii de un milion, din care 500.000 de euro pentru publicitate in mass-media.

Mai putine afise pentru PD decat pentru Basescu

Aflat la guvernare constant din decembrie 2004, PNL tine, de altfel, capul de afis in topul sumelor investite in campanie, cu toate ca sponsorizarile declarate (330.000 de euro) nu reprezinta mai mult de 20% din cheltuieli. In clasamentul celor mai largi la punga, liberalii sunt secundati de democrati, care nu au tiparit insa pentru propriii candidati la europarlamentare nici jumatate din afisele pe care le-au facut in mai pentru „suspendatul” Traian Basescu. Daca presedintele suspendat era sustinut de democrati prin 467.729 de afise, imaginea europarlamentarilor PD a fost scoasa in strada prin doar 189.344 de postere electorale.

Daca partidele aflate la putere nu s-au bazat prea mult pe donatii, rapoartele de la Curtea de Conturi indica faptul ca PSD nu si-a pierdut sponsorii. Social-democratii au declarat cea mai mare suma ca provenind din donatii, aproape 570.000 de euro, cotizatiile acoperind doar 300.000 de euro din banii de campanie. In schimb, PLD, cu donatii declarate de doar 13.000 de euro, sustine ca si-ar fi adunat din fonduri proprii mai bine de 200.000 de euro, aproape cat PSD. Liberal-democratii isi estimeaza costurile de campanie la aproape 300.000 de euro.

Campanie cu „aplauzatori” si maturi

PSD si-a investit fondurile mai ales in publicitate, contractand 96 dintre ziarele locale, UDMR a platit 5.000 de „aplauzatori” si tot atatea curatatoare de parbrize, PC a tiparit 139.000 de ziare, PRM a comandat 100 de CD-uri personalizate, PD a inclus in raportul predat Curtii de Conturi 1.200 de maturi si un cos de rufe oval, iar PNL a omis sa-si declare publicitatea pe panouri out-door, instalate la vedere in fiecare mare oras.

Cele mai multe dintre partidele mari au ramas insa cu datorii dupa campanie, o buna parte dintre plati urmand sa se faca in lunile urmatoare. Astfel, PD ramane dator cu 700.000 de euro, PSD cu 300.000, iar PNL cu 800.000.

VOICULESCU SI BECALI

Generosii de sub pragul de 5%

Intre partidele mici, PC-ul lui Dan Voiculescu si PNG-CD-ul lui Gigi Becali au fost cele mai largi la punga, cu cheltuieli de 581.680 de euro si, respectiv, 493.098 de euro. In schimb, jucatorii mai mici, dar mai precauti in alegeri, au ramas chiar cu bani, desi sume infime, de pe urma scrutinului.

Printre cei care nu si-au depasit veniturile se numara candidatul independent Laszlo Tökes si PIN, care au ramas chiar cu cate 1 euro in vistierii. PIN a facut de altfel performanta incheierii unei campanii care a costat doar 3.000 de euro, in conditiile in care liderul sau, Cozmin Gusa, anuntase un nivel maxim al costurilor electorale de 100.000 de euro.

REFERENDUM

Fonduri trecute sub tacere

Sumele investite in campania pentru referendumul din 25 noiembrie raman o necunoscuta. In lipsa unor prevederi legale, eventual prevazute intr-o ordonanta de urgenta a guvernului, asa cum s-a intamplat inainte de referendumul din 19 mai, partidele nu au depus la Curtea de Conturi niciun raport referitor la campania pentru uninominal. In aceasta campanie nu s-au implicat insa toate partidele, ci doar PD, PLD si presedintele Traian Basescu.

Dupa inchiderea urnelor, seful statului le multumea liderilor PD pentru sustinerea in proportie de 90% campaniei sale. O parte din costuri i-a revenit insa lui Basescu, care s-a deplasat la mitinguri si conferinte de presa in tara si a comandat tiparirea a aproximativ 4 milioane de scrisori pentru alegatori. Potrivit presedintelui, scrisorile electorale ar fi fost platite cu banii care i-au ramas din campania din mai: 236.730 de euro.

Voiculescu se vrea aliat cu Băsescu

Liderul PC, Dan Voiculescu, a anunţat ieri că intenţionează să creeze „o confederaţie, o alianţă" menită să adune foştii preşedinţi de partid din România. „Vreau să propun cu ocazia congresului din ianuarie înfiinţarea unei confederaţii, o alianţă a foştilor preşedinţi de partide politice din România", a precizat preşedintele conservator. El a arătat că le va transmite lui Traian Băsescu, fost preşedinte al PD, Theodor Stolojan, fost preşedinte al PNL, Teodor Meleşcanu, fost preşedinte al ApR, Petre Roman şi Varujan Vosganian invitaţia la alianţă.

Alianţa D.A. trăieşte legal, chiar dacă PDL îşi aşteaptă certificatul de naştere

Democrat-liberalii au început, ieri, demersurile pentru înregistrarea lor la tribunal. Ieri, dimineaţă, vicepreşedintele PD-L Valeriu Stoica şi secretarul executiv Elena Udrea au depus la Registratura Tribunalul Bucureşti actele prin care se solicită schimbarea numelui Partidului Democrat în Partidul Democrat - Liberal şi documentul de comasare prin absorbţie dintre noul PD-L şi Partidul Liberal Democrat. „Este vorba de o simplă formalitate. S-au respectat legea partidelor politice, toate cerinţele juridice privind comasarea celor două partide şi cele privind respectarea modificării numelui, a statutului, a programului politic, a semnului electoral şi a semnului permanent“, a declarat vicepreşedintele PD-L.

La rândul ei, Elena Udrea a afirmat că speră ca procedura juridică să fie finalizată în luna ianuarie 2008. „Să sperăm că de data aceasta nu vor fi contestaţii, noi ne-am luat marja de siguranţă în ceea ce priveşte termenul, astfel încât, chiar dacă vor exista astfel de contestaţii, acestea să fie rezolvate în termen suficient de scurt ca să nu ne prindă campania electorală“, a spus Udrea.Alianţa D.A., realizată de Traian Băsescu şi Theodor Stolojan pentru a bate PSD pe vremea când ei erau şefii PD şi PNL, nu a decedat însă juridic o dată cu apariţia pe piaţa politică a PD-L. Alianţa mai trăieşte, pentru că nici unul dintre cele două partide nu a depus la tribunal o solicitare de „divorţ”, iar înfiinţarea noului partid prezidenţial nu este altceva decât o rebotezare a PD, fără repercusiuni juridice.

Cu alte cuvinte, PD-L este tot PD, care şi-a schimbat doar denumirea, păstrând tot patrimoniul imobiliar, financiar şi politic, adică alianţa cu liberalii. Legea partidelor politice prevede că schimbarea denumirii partidului nu reprezintă şi o schimbare a personalităţii juridice. Democraţii au încercat, la un moment dat, să rupă mariajul cu PNL, dar avântul lor le-a fost tăiat de o datorie pe care Alianţa D.A. o are faţă de firmele care au lucrat pentru ea în campania electorală. Oficial, cea mai mare datorie este faţă de firma GMP, a lui Felix Tătar, de aproape 200.000 de mii de euro, dar, în PD, se vorbeşte că datoriile alianţei portocalii ar fi mult mai mari.

Surse din PD susţin că banii vor fi recuperaţi de Felix Tătar prin intermediul justiţiei. De asemenea, mai trebuie spus că săptămâna trecută liderii PD-L şi PNL au împărţit frăţeşte posturile de parlamentari, care au rămas vacante fie prin plecarea unor deputaţi şi senatori în Parlamentul European, fie prin transferuri la alte instituţii.

Parlamentarii au grija de serviciile secrete

Capitolul „servicii secrete“ nu a fost negociat prea mult de parlamentari, desi bugetul Guvernului pe 2008 a stat la måna PSD.

Într-o sala pe trei sferturi goala si într-o apatie generala, senatorii si deputatii au bifat pe banda rulanta zeci de articole din bugetul de stat si doar Gheorghe Funar s-a mai obosit, din când în când, sa vina pe la tribuna Parlamentului ca sa sustina amendamente deja respinse în comisiile de specialitate. Cu sindicalistii din Învatamânt pe post de protestatari înca de la prima ora a diminetii chiar în fata Palatului Parlamentului, alesii s-au înduplecat si au alocat mai multi bani Educatiei pentru anul viitor. Astfel ca, Ministerului Educatiei i s-a alocat un procent de 6 la suta din PIB, iar plenul a aprobat si o suplimentare a bugetului initial cu 752 milioane lei. Cu acesti bani se va acoperi majorarea cu pâna la 10 procente a salariului cadrelor didactice debutante, dar si o suplimentare de 15-20 la suta a burselor pentru elevi si studenti. Amendamentul a fost propus de PSD, prin deputatul Ecaterina Andronescu, si a beneficiat si
de sustinerea parlamentarilor PNL si a ministrului de resort Cristian Adomnitei. Suplimentarea bugetului educatiei a întrunit în plec 157 de voturi „pentru“ si 81 de abtineri din partea parlamentarilor PD-L.

Mai multi bani pentru Senat
Bugetul Senatului pe anul viitor a fost suplimentat cu aproape 9 milioane lei, parlamentarii cerând acesti bani sub pretextul ca în 2008 vor prelua noi sedii si au nevoie de mai multi bani pentru reamenajari de sedii si modernizari. Senatul îsi votase propriul buget înca de acum o luna, dar a revenit cu aceasta cerere de majorare, de ultim moment.

Serviciile, tinute-n brate
Parlamentarii au decis sa nu diminueze bugetele alocate SIE, SPP si STS pe 2008, desi în comisiile de specialitate au fost admise amendamente privind unele reduceri la capitolul „cheltuieli de personal“. Astfel ca, potrivit acestor amendamente, bugetul SIE trebuia redus cu 3,6 milioane lei, cel al SPP - cu 2,73 milioane lei, iar la STS diminuarea trebuia facuta cu 4,41 milioane lei. Deputatul PSD Constantin Nita a sustinut însa ca nu trebuie acceptate aceste amendamente întrucât ar echivala cu reducerea salariilor angajatilor din serviciile secrete, ceea ce nu ar fi legal. „De oriunde putem reduce, dar nu si de la salarii“, a spus Nita, cerându-le parlamentarilor sa revina asupra acestor amendamente. Propunerea sa a fost acceptata si de colegul sau de partid, Aurel Gubandru, presedintele Comisiei de buget-finante din Camera. Asadar, celor trei servicii nu li s-a mai taiat de la buget. La inceputul lunii noiembrie, „Gardianul“ a atras atentia ca bugetul serviciilor secrete va fi majorat. Din analizele „Gardianului“ reiese ca bugetele alocate serviciilor secrete s-au marit de cateva sute de ori comparativ cu anul 2000.

Olguta a intrat in PSD

Presedintele PSD Mircea Geoana a anuntat ieri, la Craiova, ca deputatul PRM Lia Olguta Vasilescu s-a inscris in PSD, el apreciind ca acest lucru "este un castig net pentru partid".



Surse din conducerea PRM ne-au informat ca Vadim este extrem de nemultumit de plecarea tinerei Vasilescu, Tribunul adunand deja materiale defaimatoare la adresa acesteia pentru a le publica in oficioasele de partid. La conferinta a luat parte si fosta peremista. Vasilescu a spus ca negocierile pentru trecerea ei de la PRM la PSD au inceput in urma cu un an. Ea a afirmat ca Geoana a determinat-o sa faca acest pas, insa a avut negocieri
cu toate partidele parlamentare, mai putin UDMR. Vasilescu a mai spus ca decizia a fost transmisa Vadim Tudor. "Cred ca se astepatu la acest lucru inca de acum un an, de cand au scris despre mine in "Tricolorul". Am iubit mult acest partid (PRM-n.r.) si am pus suflet acolo. Sper ca fostii mei colegi sa nu-si schimbe parerea peste noapte despre mine. Eu nu am venit in PSD pentru functii, ba, din contra, eu am pierdut functii venind in PSD. Eu nu voi mai fi presedintele Comisiei de invatamant din Camera si nici secretarul Comisei de regulament pentru ca aceste functii au fost negociate de PRM si este normal sa ramana la ei", a declarat Vasilescu, citata de Mediafax. Deputatul PRM Ioan Aurel Rus a anuntat, ieri, in plenul Parlamentului, ca PRM ii retrage sprijinul politic deputatului Lia Olguta Vasilescu, pe care o va inlocui de la presedintia Comisiei de Invatamant a Camerei Deputatilor.

Basescu: „Republica Moldova este o mare de cetateni romani“

In timp ce presedintele Romaniei ii invita pe locuitorii de dincolo de Prut sa ceara cetatenie, Vladimir Voronin lauda relatiile Chisinaului cu Rusia.

Basescu i-ar da si lui Voronin cetatenie romana
Seful statului a pledat marti seara, la TVR 1, pentru ca inclusiv cetatenii Republicii Moldova care nu sint de etnie romana sa primeasca cetatenie din partea Romaniei. Traian Basescu a adus si un argument: „De ce nu?! Daca sint cetateni ai Republicii Moldova intr-o mare de romani...“. El a insistat pe ideea ca „Republica Moldova este o mare de cetateni romani“ si a avertizat ca autoritatile de la Bucuresti nu vor renunta la o apropiere de „poporul roman de dincolo de Prut“. Basescu a mai adaugat ca „cei 4,5 milioane (cetatenii Republicii Moldova-n.r.) sint romani“.

Parerea sefului statului a fost ca sistemul comunist „n-a reusit nicaieri si nu va reusi nici in Republica Moldova“. Presedintele a facut si o marturisire: „Este greu pentru mine sa inteleg politica Partidului Comunist din Republica Moldova. Nimic din ceea ce face Chisinaul astazi, inclusiv agresivitatea publica a presedintelui Vladimir Voronin, a premierului Tarlev, a ministrului de Externe, Stratan, nu schimba politica noastra de stringere a relatiilor cu poporul roman de dincolo de Prut“. Traian Basescu a mentionat ca romanii de dincolo de Prut nu sint vinovati, pentru ca „suporta o nedreptate a istoriei“. Presedintele s-a referit in context la pactul Ribbentrop-Molotov, in care puternicii lumii „s-au inteles sa rupa o bucata din Romania“. El a insistat asupra faptului ca „nu avem dreptul sa-i tratam ca pe straini“. Facind referire la programul-pilot pe care UE il va initia cu Republica Moldova in domeniul fortei de munca, seful statului a spus ca Romania a reusit sa convinga UE ca din tratatul pe aceasta tema sa lipseasca orice referire la limba moldoveneasca. Astfel, textul documentului se va referi, ca limbi de redactare, la limba engleza si la limba oficiala a Republicii Moldova, a explicat presedintele.

Intrebat ce se va intimpla daca autoritatile de la Chisinau vor refuza sa semneze un asemenea document, seful statului a subliniat ca, in acest caz, oficialii din Republica Moldova vor trebui sa le explice cetatenilor de ce „da cu piciorul unei sanse“ pentru fiecare dintre ei.

La rindul sau, presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a conditionat ieri, voalat, imbunatatirea relatiilor politice cu Romania de acceptul autoritatilor de la Bucuresti de a semna Tratatul politic de baza si Tratatul de frontiera. Intr-o conferinta de presa sustinuta la Chisinau, seful statului moldovean a explicat ca „toate problemele din ultimii ani in relatiile cu Romania tin de elaborarea si semnarea Tratatului de baza si a Tratatului de frontiera“. Parerea sa, citata de NewsIn, a fost ca „nesemnarea acestor documente vorbeste despre faptul ca Romania nici pina in prezent nu recunoaste Republica Moldova ca tara suve-rana, de aceea perspectiva relatiilor bilaterale depinde de semnarea acestor doua acorduri“. Desi in deschiderea conferintei de presa a precizat ca nu ar vrea sa se refere detaliat la relatiile moldo-romane, „pentru ca a spus deja totul“, liderul de la Chisinau a revenit, specificind faptul ca, „in prezent, dosarul moldo-roman este in curs de examinare la Bruxelles, problema devenind una nu de relatie dintre Republica Moldova si Romania, ci dintre Romania si Uniunea Europeana“.

In cadrul recentei sale vizite la Bruxelles, presedintele Voronin a acuzat Romania de „amestec brutal si de agresiune permanenta asupra Republicii Moldova“. El promitea ca, in viitorul apropiat, va depune un memoriu pe aceasta tema, pe care il va expedia sefilor de stat din Uniunea Europeana. Intrebat miercuri de jurnalisti de ce ambasadorului rus in Republica Moldova nu i s-au cerut explicatii dupa ce Moscova a deschis, in pofida protestelor Chisinaului, 24 de sectii de votare in Transnistria pentru alegerile ge-nerale din 2 decembrie, in timp ce Ambasada Romaniei a fost „sanctionata“ prin expulzarea a doi diplomati, presedintele Voronin a spus ca si ambasadorul rus „a dat explicatii la Ministerul de Externe, ceea ce nu inseamna ca aceste explicatii au fost acceptate si ca i se va permite sa-si continue activitatea in acelasi stil“.

Voronin a amenintat ca Republica Molodova ar putea sa nu puna in aplicare decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului referitoare la deschiderea a trei eparhii ale Bisericii Ortodoxe Romane. „Relatiile cu Rusia sint cele mai bune din toate tarile din regiune“, a marturisit presedintele Republicii Moldova. Chisinaul a expulzat acum o saptamina doi diplomati romani. Bucurestii au anuntat neoficial ca nu vor aplica masurile de retorsiune si ca nu vor expulza doi diplomati moldoveni.

*
Cioroianu merge la Chisinau

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, va inaugura vineri noul sediu al Sectiei Consulare din cadrul Ambasadei Romaniei la Chisinau. Adrian Cioroianu a declarat, in urma cu o saptamina, conform MEDIAFAX, ca ar putea participa la inaugurarea noului sediu al Consulatului roman de la Chisinau, precizind cu aceeasi ocazie ca ar dori sa se intilneasca cu omologul sau moldovean, dar ca nu se poate invita in casa cuiva.

60% din apartamentele noi sunt vandute la "prieteni si cunostinte"

Circa 60% din locuintele proiectelor rezidentiale noi sunt vandute prin asa-numita "retea" a dezvoltatorului sau ale agentiilor care promoveaza proiectele, catre prieteni, cunostinte, dar si investitori atrasi inainte de anuntarea constructiilor catre publicul larg, a spus pentru DailyBusiness, Sorin Lacusta, director proiecte rezidentiale in cadrul Regatta.
Procentele de vanzare a locuintelor unui proiect rezidential prin retea difera de la proiect la proiect, in functie de strategia dezvoltatorilor. Spre exemplu, Domus Stil, compania de dezvoltari imobiliare a grupului Pro Confort, estima ca va vinde circa 40% din proiectul Confort City persoanelor din baza de date a companiei, iar compania britanica Copper Beech a vandut prin retea investitorilor 70% dintr-un proiect cu 156 de apartamente.

Intr-adevar, achizitiile de apartamente ca investitii sunt in continua crestere, reprezentand un segment de peste 35-40% din totalul locuintelor achizitionate din proiecte rezidentiale, a precizat iulian Minciu, PR manager al agentiei imobiliare Eurohouse.

Marele avantaj al investitorilor este ca pot achizitiona multe locuinte intr-un timp scurt si de cele mai multe ori inca din faza de proiect avand astfel atuuri nete in fata dezvoltatorilor, in comparatie cu persoane fizice care ar putea achita doar in rate una sau doua locuinte, a adaugat Minciu.

"Avem o baza de date cu 1.000 de persoane interesate de locuintele Domus Stil in proiectele precedente, iar din experienta pe care o am in vanzari pot spune ca aproximativ 70% din aceste persoane vor cumpara in final locuinte in noul ansamblu", a declarat, anterior, pentru DailyBusiness, Iuliana Ionescu, director de vanzari al Domus Stil.

Listele de asteptare sunt o practica frecventa pe piata rezidentiala, si agentia imobiliara Real Time avand o lista de asteptare pentru a doua faza de vanzare a unui proiect rezidential din cartierul Tineretului.

Unul dintre factorii care determina crearea listelor de asteptare este vanzare proiectelor rezidentiale pe faze, in general acestea fiind corelate cu fazele de constructie.

"Este bine ca vanzarile sa mearga in paralel cu executia lucrarilor pentru evitarea fluctuatiilor financiare", a precizat Lacusta.

Politica dezvoltatorului in ceea ce priveste modul de vanzare al proiectului este diferita in functie de fiecare proiect in parte. Pot fi proiecte care au 6 sau 7 faze de vanzare si tot atatea faze de constructie sau mai putine, caci se poate intampla ca banii obtinuti de pe vanzarea treptata sa fie necesari pentru continuarea proiectului conditionand astfel momentul finalizarii.

Benzinăriile PetromV devin agenţii loto

Pasionaţii de loterie vor putea juca 6 din 49, Noroc, 5 din 40 sau Joker şi la staţiile de alimentare
cu carburanţi PetromV, au anunţat ieri reprezentanţii companiei petroliere Petrom. Tamas Mayer, membru în Directoratul companiei, a declarat că Petrom va diversifica serviciile oferite la benzinăriile proprii astfel încât clienţii să poată plăti facturile
la utilităţi, să facă transferuri bancare sau să joace la loto.

La nivelul întregii ţări au fost deschise pînă în prezent 100 de benzinării PetromV şi se intenţionează inaugurarea altor 150 de staţii în următorii 3 ani. Conceptul PetromV a apărut în 2005, fiind un brand premium pe piaţa distribuţiei de carburanţi. Oficialii com­paniei susţin că în astfel de benzinării vânzările de carburanţi sunt cu 45-50% mai mari decât la cele Petrom.

În cadrul unei benzinării, indiferent sub ce marcă se află, o pondere importantă din încasări vin din aşa-zisul segment non-oil, adică din magazine, restaurante sau serviciile conexe. La unele companii petroliere, aceste încasări pot ajunge chiar până la 20% din veniturile unei staţii de alimentare. În ultimii ani, firmele au început să diversifice serviciile ajungându-se până acolo încât la benzinărie să se plătească ratele la bănci, vezi OMV, sau să se spele câini, la o staţie Rompetrol din zona Pantelimon, Bucureşti. Aproape fiecare dintre aceste companii au trecut la branduirea magazinelor din benzinării. Petrom şi OMV folosesc brandul Viva, Rompetrol are Hei, Mol a scos pe piaţă brandul Servus iar Agip deţine Ciao.

Investiţii de 500 milioane de euro în 3 ani

Petrom spune că pentru activitatea de marketing pune la bătaie până în 2010 nu mai puţin de 500 milioane de euro, bani care vor fi folosiţi în special pentru construcţia unor noi staţii şi modernizarea celor existente. Anul viitor, de exemplu, Petrom va investi 90 de milioane de euro pentru modernizarea a 75 de staţii, dintre care jumătate vor funcţioana sub conceptul PetromV. Reţeaua de benzinării numără la ora actuală aproape 500 de staţii, toate fiind administrate de dealeri.

Pentru a gestiona o viitoare staţie Petrom, partenerii trebuie să îndeplinească mai multe cerinţe.

Astfel, vor trebui să deţină resurse
financiare ce variază între 15.000 şi 30.000 de euro (în cazul unor salariaţi Petrom, suma se reduce la jumătate), să aibă experienţă în comericalizarea cu amănuntul, inclusiv produse alimentare, restaurant sau restaurant tip fast-food, comercializarea de piese auto. Dacă vor fi acceptaţi ei vor administra
benzinăriile în conformitate cu standardele Petrom referitoare la relaţiile cu clienţii, magazine, restaurante şi spălătorii, vor fi responsabili de relaţiile cu furnizorii, logistica, controlul
stocurilor, contabilitatea, recrutarea şi instruirea personalului.

Turismul se umple de stele

Toate structurile
de primire turistica din Romania vor fi reclasificate pana la sfarsitul anului 2008 iar procedurile de clasificare vor fi mult simplificate, a declarat ieri, Lucia Morariu, secretar de stat pentru turism. "Va fi un proiect de autoclasificare a acestor unitati in functie de anumite criterii", a spus Lucia Morariu.
Toti cei care detin astfel de structuri vor trimite la Ministerul pentru IMM-uri, Turism, Comert si Profesii Liberale o declaratie pe propria raspundere cu privire la tipul si categoria unitatii respective, precum si o recomandare din partea unei organizatii
non-guvernamentale din domeniu, la care se adauga o fisa cu modul in care sunt indeplinite criteriile de clasificare impuse de autoritati. Prin aceste proceduri simplificate se urmareste, de fapt autoclasificarea structurilor de primire turistica. Unitatile vor fi clasificate dupa numarul de camere, spatiul pentru alimentatie
si serviciile oferite pentru turisti, urmand ca autoritatile sa raspunda la solicitarea acestora in termen de 30 de zile."Vrem sa avem astfel o evidenta clara a numarului de unitati de primire turistica. De asemenea, vom lucra impreuna cu Institutul National de Statistica pentru redefinirea criteriilor privind numarul de turisti inregistrat, deoarece criteriile actuale sunt depasite", a spus Lucia Morariu. La ora actuala, a spus Lucia Morariu, criteriul ce inregistreaza numarul de sosiri la frontiera nu mai este de actualitate, deoarece granitele din Uniunea Europeana tind sa dispara. "Speram ca in doi ani sa avem un numar clar de turisti care viziteaza Romania", a explicat Morariu. Potrivit datelor autoritatilor, Romania a raportat peste 7,6 milioane de turisti in total pe primele zece luni ale anului, cresterea cea mai mare fiind inregistrata la numarul de turisti straini, cu peste 25 la suta comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
75 de milioane de euro pentru brandul de tara
Cea mai cautata destinatie turistica a Romaniei a fost Sibiul, unde numarul de turisti a crescut cu 200% comparativ cu 2006, a declarat Lucia Morariu, secretar de stat pentru turism. De asemenea, a crescut numarul de turisti straini in Maramures. Ministrul a spus ca Litoralul romanesc pierde turisti straini din cauza capacitatii insuficiente de cazare, in special pe segmentul trei - patru stele. "In acest an am pierdut tour-operatorul Neckermann, care a plecat si din Bulgaria, asta pentru ca nu avem capacitatea de cazare solicitata. Preponderent este turismul national, asta desi turistii romani platesc uneori dublu pe aceste servicii
comparativ cu cei straini", a explicat secretarul de stat pentru turism aratand ca proprietarii structurilor de cazare ar trebui sa gandeasca in perspectiva si sa scada preturile serviciilor oferite. Morariu a facut aceasta recomandare deoarece considera ca hotelierii si nu numai ei ar trebui sa se asigure de un anumit flux turistic furnizat de marii tour-operatori. Morariu a mai anuntat ca Romania va selecta in 2008 un consultant pentru realizarea unui caiet de sarcini necesar in vederea organizarii unei licitatii pentru realizarea unui brand de tara pentru Romania. "Vom primi circa 75 milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru acest proiect si va trebui sa-i cheltuim cu folos", a explicat Lucia Morariu.

In februarie vin primii bani europeni pentru fermieri

Sumele se refera la subventiile din banii UE aferente anului 2007, iar alocarea lor este posibila pentru Guvernul a reusit sa evite clauza de salvgardare.

Primele sume din cele 440 de milioane de euro pe care Romania urmeaza sa-i primeasca de la Comisia Europeana vor veni in februarie, potrivit promisiunilor oficialilor romani care raspund de finalizarea procedurilor necesare. „Vom termina verificarile in teren in luna ianuarie, astfel incit din februarie vom putea demara plata subventiilor catre fermieri“, a spus Dan Gherghelas, directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. El a explicat ca platile se vor derula pe durata a mai multor luni, pentru ca numarul fermierilor care au dreptul la subventii este foarte mare si nu vor putea fi acordate toate subventiile in acelasi timp.

Chiar daca au scapat de clauza de salvgardare, autoritatile romane trebuie sa demonstreze Comisiei Europene ca pot face platile in conditii de siguranta, mai ales ca in luna februarie expertii europeni vor face un nou audit la APIA. In plus, incepind cu luna martie, fermierii vor putea depune cererile pentru subventiile aferente anului 2008 si pina atunci trebuie deja demarate platile aferente anului 2007 pentru a nu se suprapune cererile pentru doi ani fara sa fie facuta vreo plata. „Pe masura ce vor fi efectuate platile catre fermieri, lunar, vom trimite deconturile la Comisie pentru a ni se restitui banii, intrucit primii bani se vor da de la bugetul de stat“, a spus Gherghelas.

Romania are dreptul la 440 de milioane de euro din partea Comisiei Europene pentru subventii acordate fermierilor in anul 2007. Dupa ce s-a impartit suma la cele aproximativ 8,8 milioane de hectare eligibile, s-a ajuns la concluzia ca pentru fiecare hectar agricultorii care lucreaza pamintul si indeplinesc o serie de conditii au dreptul la 50 de euro. Daca tara noastra ar fi fost sanctionata de Comisie si ar fi fost activata clauza de salvgardare, suma totala ar fi fost redusa cu un sfert, astfel incit Romania ar fi pierdut 110 milioane de euro. Pierderea ar fi fost suportata insa de bugetul de stat si nu de fermieri - acestia primesc intreaga suma, urmind ca statul sa suporte diferenta. Plata unor sume suplimentare de la buget nu e nici acum exclusa, intrucit Comisia Europeana are posibilitatea de a verifica platile efectuate si daca va considera ca nu sint realizate cu respectarea tuturor conditiilor poate refuza decontul. Si in acest caz, paguba va trebui suportata de la bugetul de stat.

Dorobanţi, cel mai râvnit cartier din Capitală

Cum cei mai mulţi dintre bucureşteni aleg însă în funcţie de preţ, cea mai realistă variantă este sectorul 6, zona cu cele mai ieftine locuinţe

Anunţatul declin al pieţei apartamentelor vechi nu s-a întâmplat nici în 2007. Punctul forte ale acestor locuinţe - infrastructura - îi face în continuare pe români să le considere o bună opţiune locativă.

Dovadă stă faptul că preturile nici măcar nu au bătut pasul pe loc. Potrivit datelor unui studiu al unei companii de profil, în Bucureşti, singura zonă în care mai pot fi achiziţionate garsoniere mai ieftine de 70.000 de euro este sectorul 6.
Mai mult, locaţiile favorite ale celor care doresc să cumpere o casă sunt în continuare cele tradiţionale. Dorobanţi, 1 Mai, Dacia, Moşilor, Rosetti sau Unirea deschid un posibil top al celor mai dezirabile artere bucureştene. Paradoxal, acestea sunt însă zone închise pentru noile dezvoltări imobiliare, zone în care s-a construit puţin sau deloc.

50%, media scumpirilor din acest an

În aceste condiţii, specialiştii Coldwell Banker Affiliates of Romania estimează că preţul apartamentelor vechi s-a majorat, în medie, în cursul lui 2007, cu 50 de procente. Cele mai mari preţuri pe piaţa apartamentelor vechi se înregistrează în sectoarele 1 şi 2 din Bucureşti. În sectorul 1, garsonierele au preţuri medii de 70.000 de euro, un apartament cu două camere costă 110.000 de euro, un apartament cu trei camere - 135.000 de euro, iar unul de patru camere - 150.000 de euro.

Razboiul RCA: Firmele de asigurari se lupta pentru polite in valoare de 300 milioane de euro

Societatile de asigurari ofera bonusuri, reduceri si chiar unele servicii atasate politelor de raspundere civila auto (RCA) pentru a-si spori afacerile în aceasta iarna, perioada in care se încheie 65% din polite pentru 2008. Valoarea primelor aferente se ridica la circa 300 milioane de euro, din total de 450 milioane de euro - valoarea totala a primelor brute subscrise din vânzarea RCA, spun asiguratorii chestionati de NewsIn.

Batalia pentru o cota cat mai mare din piata uriasa a asigurarilor auto obligatorii, în numai doua luni, solicita la maximum imaginatia asiguratorilor. „Batalia va fi destul de strânsa, deoarece aproximativ 65% din vânzarile RCA sunt concentrate în lunile decembrie 2007 - ianuarie 2008“, a declarat Gheorghe Grad, membru în consiliul director al Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta în Asigurari (UNSICAR).

Pentru compania Allianz-Tiriac Asigurari, „oferta speciala“ este reprezentata de programul personalizat de cotare online pentru persoane fizice, care tine cont de profilul de risc al clientului. „Practic,
este vorba despre un tarif personalizat, în functie de sexul si vârsta soferului, experienta lui în trafic sau zona geografica de domiciliu“, a precizat directorul de comunicare al companiei, Marius Onofrei. Allianz-Tiriac mizeaza pe soferii între 30 si 60 de ani, cu autoturisme care au o capacitate cilindrica între 1.800 si 2.000 cmc. Tarifele pentru o polita valabila 12 luni în 2008 costa între 415 si 466 lei. „Pentru aceeasi categorie de soferi, cu autovehicule de peste 2.000 cmc, tarifele anuale pentru 2008 sunt cuprinse între 491si 541 lei“, a mai spus oficialul Allianz-Tiriac.
Soferii care platesc polita RCA de la Generali pentru tot anul 2008 vor beneficia de un serviciu care consta în tractarea gratuita a autovehiculului (care trebuie sa aiba pâna în 2,5 tone), o singura data, pe o distanta de maximum 100 km (plus 100 km retur), oferta care este valabila pentru firme si populatie.

Clientii fideli ai Asirom vor beneficia de un tarif special al RCA, afirma directorul diviziei de vânzari si marketing din cadrul companiei, Catalin Stroe. De exemplu, pentru o Dacie cu o capacitate de 1.200 cmc, femeile vor plati 177 lei (cu reducere de la 194 lei), iar barbatii vor achita 193 lei, cu reducere de la 210 lei.
Alti asiguratori, precum Asiban, mizeaza pe oferta standard de a micsora prima cu circa 3% atât pentru clientii „cuminti“ prin sistemul „bonus/malus“, cât si pentru soferii din judete cu un trafic mai redus. „Cea mai buna oferta si promovare pentru o companie de asigurari este aceea de a plati daunele cu promptitudine“, a declarat presedintele Asiban Dumitru Ceraceanu.
Omniasig-Vienna Insurance Group, al doilea asigurator de pe piata româneasca în 2006, estimeaza ca va încasa 5 milioane de euro din vânzarea politelor RCA si ca va atrage 50.000 clienti, ca urmare a parteneriatului încheiat cu reteaua Carrefour, potrivit presedintelui societatii, Constantin Toma.

Oferta speciala pentru RCA de la Ardaf consta în practicarea „celor mai bune preturi din piata la încheierea RCA si acordarea unei reduceri de 50% la încheierea asigurarii locuintei împotriva dezastrelor naturale“, a spus directorul de marketing al companiei, Alina Nastase.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) spune ca „ofertele speciale“ sunt legale, însa cere asiguratorilor sa practice tarifele anuntate.

Taxa auto devine serial în justiţie

Premierul Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a introdus taxa auto
pentru a-i avantaja pe producătorii şi importatorii de maşini noi, el însuşi deţinând o astfel de firmă
. Fiindcă procesele împotriva statului încep să curgă, voci din piaţă cer ca banii să fie imputaţi demnitarilor care au semnat actul normativ.

Ilie Iluna din Arad a devenit peste noapte celebru, după ce a obţinut câştig de cauză în procesul intentat Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) a municipiului Arad în cazul taxei de primă înmatriculare plătite pentru un autoturism aflat în proprietatea firmei sale, Măgura Impex. Instanţa a decis că s-a încălcat legislaţia comunitară, care are prioritate în faţa celei naţionale. „S-a constatat că diferenţa de aplicare
a taxei introduce un regim fiscal discriminatoriu pentru autovehiculele aduse din Comunitatea Europeană pentru a fi înmatriculate în România, în situaţia în care acestea au fost deja înmatriculate în ţara de provenienţă, în timp
ce pentru autovehiculele înmatriculate deja în România taxa nu se mai percepe cu ocazia vânzării ulterioare“, a declarat pentru Capital judecătorul Laura Lazăr, purtător de cuvânt al Tribunalului Arad. Reprezentanţii AFP au anunţat că vor face recurs.

Cazul de la Arad prefigurează începutul unui lung şir de procese similare. Tot săptămâna trecută, timişoreanul Florin Kovacs a dat statul în judecată pentru a-şi recupera banii aferenţi taxei auto. Mai mult, însuşi directorul AFP Timişoara, Mircea Călin, intenţionează să se judece cu instituţia pe care o conduce pentru a-şi recupera cei 1.700 de euro, valoarea taxei auto pe care a achitat-o. La fel, Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România şi Automobil Clubul Român (ACR) vor să atace în instanţă controversata taxă. De altfel, ACR i-a transmis, încă din iarna trecută, o plângere comisarului european pentru taxe şi uniune vamală, Laszlo Kovacs, privind aplicarea discriminatorie a acestei taxe, numai pentru autovehiculele importate din cadrul UE. „Comisia a luat cunoştinţă de taxa de înmatriculare pentru autovehicule introdusă în România prin Codul fiscal şi are îndoieli serioase cu privire la unele aspecte ale calculării acesteia. Comisia a depus toate eforturile necesare pentru ca legislaţia României să fie în conformitate cu dreptul comunitar înainte de aderarea la UE. În pofida unor anumite îmbunătăţiri, legislaţia română încalcă încă dreptul comunitar. Întrucât România a devenit membru al UE, Comisia poate să introducă o acţiune împotriva României în temeiul articolului 226 din Tratatul CE, prin iniţierea unei proceduri privind încălcarea dreptului comunitar care poate determina aducerea cazului în faţa Curţii Europene de Justiţie (CEJ). Comisia nu va ezita să acţioneze în acest fel“, se arată în răspunsul primit de Asociaţie.

În cazul în care CEJ stabileşte că un stat membru a încălcat dreptul comunitar, hotărârea este definitivă. Dacă statul respectiv nu respectă decizia Curţii, conform Tratatului de la Maastricht, acesta este obligat să plătească penalizări consistente, în funcţie de zilele care se scurg de la pronunţarea hotărârii, de gravitatea încălcării legislaţiei comunitare etc. De exemplu, fiindcă nu a respectat o decizie a CEJ, Franţa a fost obligată să plătească penalizări de 58 de milioane de euro, la fiecare şase luni scurse de la data comunicării hotărârii.

Cei ce doresc să-şi recupereze banii trebuie să atace în instanţa de contencios administrativ decizia Guvernului de impunere a taxei şi să prezinte dovada plăţii taxei. „Nefiind un proces care să necesite administrarea unor expertize, totul se încheie în trei-patru termene. În total, maximum patru luni la instanţa de fond. Hotărârea este atacabilă doar în recurs, astfel încât în maximum opt luni se obţine o hotârâre irevocabilă“, explică avocatul Iulian Urban, directorul general al societăţii „Urban şi Asociaţii“. În ceea ce priveşte cheltuielile, se încheie un contract de asistenţă juridică, în baza căruia se negociază cu titlu de comision un procentaj din valoarea sumei restituite, cuprins între 10% şi 20% din suma recuperată. Banii se plătesc în momentul obţinerii deciziei de restituire a sumelor de bani de la Ministerul Finanţelor. „Dacă nu se pronunţă CEJ în sensul obligării statului român la restituirea acesteia, atunci fiecare cetăţean care a achitat taxa va trebui să acţioneze în justiţie şi să ceară restituirea acesteia, obţinând hotărâri judecătoreşti împotriva Ministerului Finanţelor“, subliniază Iulian Urban.

Interesele din spatele taxei auto

„Din îndârjirea cu care Executivul menţine taxa, deşi a fost avertizat de Comisia Europeană, transpare interesul producătorilor, importatorilor şi vânzătorilor de autovehicule noi. Nu este un secret că premierul Călin Popescu-Tăriceanu deţine o firmă care comercializează autoturisme noi, importate şi este preşedintele de onoare al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA)“, afirmă Constantin Niculescu, preşedintele ACR. (Conform datelor de la Registrul Comerţului, dar şi declaraţiei de avere şi celei de interese de pe site-ul Guvernului, Călin Popescu Tăriceanu deţine 85% din acţiunile Automotive Trading Services. Anul trecut, premierul a încasat dividende de la această firmă în valoare de 260.970 de lei - nota red.). Acesta a oferit o explicaţie simplă: „Atunci când este mai scump şi mai dificil să aduci o maşină din cadrul Uniunii, eşti obligat să cumperi de aici. Iar comisionul se încasează legal de către vânzător şi este, în medie, 10% din valoarea autoturismului“. Niculescu susţine că în 16 ani s-au importat peste trei milioane de autovehicule şi de aceea miza este atât de mare. Preşedintele ACR consideră că aceasta nu este o taxă de mediu: „Dacă statul încasează banii înseamnă că noi respirăm un aer mai curat? De ce nu lasă Guvernul ca Registrul Auto Român (RAR) să decidă care maşină este mai puţin poluantă şi poate să intre în ţară? Nu are încredere în RAR, care este un organism
desemnat de Ministerul Transporturilor?“

Absorbi, nu absorbi, vremea lui Base trece

...verde sa se comaseze prin absorbtie. Stirea a tusat in mod placut cåteva hoaste obosite de la Bruxelles, care supravegheaza miscarile parvenitilor care privesc pofticiosi spre PPE. Litera „L“ din titulatura noii formatiuni politice se va razui de la sine de pe eticheta PD-L. Motivatia lui Boc, ca echipa lui Stolo s-a desprins net si definitiv de cei care au tradat valorile Aliantei, suna a injuratura de soacra. Stolo este tot atåt de liberal precum Ilie Verdet sau Constantin Dascalescu. Stolo este baiatul de mingi al sistemului
, locotenentul care executa ordinele unei instante militare superioare. Viteza cu care s-a lasat supt de burta
lui Boc seamana cu absorbtia intestinala. Trebuie sa fii cretin, parvenit sau analfabet ca sa mai poti crede in valorile liberalismului lui Stolo. Cånd Stolo a zis ca PLD nu are de gånd sa adere la ALDE, grupul liberal din Parlamentul Europei, voia sa spuna ca tocmai i s-a tråntit usa in nas si ca nu va pupa in vecii vecilor o invitatie de aderare la ALDE. Nota de plata a aventurii sale a fost decontata aproape brutal de Graham Watson, liderul ALDE, care l-a acuzat pe Base ca l-a folosit pe Stolo doar pentru a sparge PNL. Nu judecam daca o asemenea masura este inspirata sau nefasta. La romåni, spargerea are insa conotatii tålharesti, in ciuda spiritului civic inca improvizat al majoritatii. Nu, nu e nici o zi istorica pentru viata
politica din Romånia, asa cum latra Stolo, nu e decåt ceasul
mediocru in care s-a ales gråul de neghina. PLD a facut pentru liberalismul din Romånia cam tot atåt cåt a facut PCR sau FSN pentru supravietuitorii partidelor istorice. Fireste ca Stolo isi lauda marfa, asa cum face orice precupet pervers care vinde castraveti gradinarului. Ca România are nevoie de aceasta forta politica puternica de centru-dreapta, sa i-o zica Stolo lu’ mutu’. Cånd insa Stolo isi asuma angajamentul ca PD-L sa fie partidul prosperitatii, ne aduce aminte de amenintarea „Sa traiti bine!“, proferata de tatal democratilor in directia sponsorilor Partidului Democrat ca sa-si deschida si mai adånc punga.

Vedete şi politicieni

De ce naşterea copilului Andreei Marin sau certurile Oanei Zăvoranu cu mama ei sunt subiecte de interes pentru multă lume, rămâne un mister. Slavă Domnului, se nasc zilnic milioane de copii
şi nu e ins pe lume să nu se fi certat vreodată cu părinţii lui. Dar aşa funcţionează natura umană. Ca români, avem vedetele pe care le avem. La fel şi politicienii, sunt ăştia care sunt.

Nenorocirea vine în momentul în care omul politic începe să se considere şi o mare vedetă. Nu mai are treabă cu administraţia, are treabă să se vadă toată ziua bună ziua pe prima pagină şi pe sticla televizorului. Cât timp
face pe diva, e totul în regulă. Începe să creadă că planeta se învârte în jurul lui, că se pricepe la toate, că este lumea îi este la picioare.

Preşedintele Băsescu se foloseşte la maximum de beneficiile star-sistemului. A dansat cu ţigănci, a chefuit până în zori, şi-a pus fesul pe cap şi a pornit valvârtej prin ţară cu presa ciopor după el. Iubeşte camera de televiziune prin intermediul căreia îşi transmite emoţiile publicului avid să vadă ce-i mai face vedeta politică. Modelul nu l-a inventat Traian Băsescu.

Ironia sorţii face ca fondatorul PD, Petre Roman, să fi fost marea vedetă postdecembristă. Când intra Petre pe uşă, se opreau războaiele de ţesut în APACA! În anii care au urmat, n-am mai avut vedete la vârf. Iliescu, Văcăroiu, Năstase, Tăriceanu n-au căpătat acest statut.

Dacă Băsescu a ocupat scena, din partea guvernului, Ludovic Orban a căutat să fie contravedeta. S-a tăiat în chefuri mediatice cu Traian Băsescu, s-a luptat în luptă dreaptă cu preşedintele la televizor.

Slobod la gură la fel ca şeful statului, acid, iubit de organizaţia de femei a partidului, cântăreţ la chitară, Orban a intrat în folclor prin isprăvile sale.

Dar în acest dans pe sârmă e suficient să aluneci doar o singură dată
. Vedetele căzute în dizgraţie sunt devorate de propriul public. Era să o păţească însuşi marele Băsescu în momentul în care a slobozit celebrele cuvinte "ţigancă împuţită". De partea cealaltă, a nonvedetelor, vi-l imaginaţi pe Cioloş în centrul unui megascandal dacă şi-ar fi boţit maşina în intersecţie? Dar face treabă ministrul Cioloş la Agricultură?

Uniunea Europeană zice că face. Atunci, problema României este dacă îşi permite să meargă mai departe pe formula politicianului-vedetă sau caută oameni
politici anoşti, dar eficienţi. Poate avem nevoie de mai multă serozitate şi de mai puţin vedetism. La urma urmei, ajunge o măciucă la un car de oale. Dacă îi avem pe Zăvoranca sau pe Prigoană şi pe Bahmu`, ce ne mai trebuie aventurile lui Orban? Sau ale lui Băsescu?